Nieuwsbericht | | 05-08-2024 | ±3 minuten leestijd

Sri Lanka introduceerde in april 2024 een nieuw e-visum ter vervanging van het oude ETA-visum. Op 2 augustus 2024 werd het nieuwe visum onverwacht en zonder aankondiging afgeschaft na een beslissing van het Sri Lankaanse Hooggerechtshof. Reizigers kunnen dus voorlopig geen gebruikmaken van het elektronische visum voor Sri Lanka.

Sri Lanka schaft e-visum op 2 augustus 2024 af

Enkele maanden nadat Sri Lanka een nieuw systeem voor de verwerking van visumaanvragen had geïntroduceerd, heeft het land het nieuwe visum alweer afgeschaft. De introductie van het nieuwe e-visum in april 2024 was al onverwacht, maar de afschaffing is een nog grotere verrassing. De nieuwe website voor het indienen van visumaanvragen werd op 2 augustus plotseling offline gehaald. Er is nog nauwelijks informatie over de redenen van de afschaffing en welke alternatieven reizigers hebben om alsnog een visum voor Sri Lanka te verkrijgen.

E-visum opgeschort na besluit Hooggerechtshof

De afschaffing van het e-visum voor Sri Lanka volgt op een besluit van het Hooggerechtshof. Deze instantie heeft het bevel uitgevaardigd om het nieuwe systeem voor het verstrekken van e-visa per direct offline te halen. Dit is nog een voorlopige beslissing, waardoor het mogelijk is dat het e-visum op termijn weer beschikbaar wordt. Voorlopig is het echter niet meer mogelijk om een e-visum voor Sri Lanka aan te vragen. Personen die hun aanvraag via de website van de Sri Lankaanse immigratiedienst hebben ingediend, kunnen een restitutie van de kosten aanvragen.

Besluit volgt op beschuldigingen van corruptie

Het e-visum voor Sri Lanka werd van begin af aan hevig bekritiseerd. Dit kwam enerzijds door de hogere kosten vergeleken met het eerdere toeristenvisum voor Sri Lanka. Anderzijds bekritiseerden oppositieleden in het Sri Lankaanse parlement dat aanvragen voor het e-visum door een commerciële organisatie werden verwerkt, namelijk VFS Global en twee andere bedrijven. VFS Global is een van oorsprong Indiaas bedrijf dat gespecialiseerd is in de verwerking van visumaanvragen. Het bedrijf is in eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone en gevestigd in Dubai.

De oppositie en verschillende organisaties binnen de toeristische sector spreken al langer over misstanden binnen het nieuwe visumsysteem en dienden daarom ook een petitie bij het Hooggerechtshof in. Met het nieuwe systeem zou veel geld zijn verdiend door de commerciële bedrijven die betrokken waren bij de verwerking van visumaanvragen. Ook zou er volgens enkele oppositieleden sprake zijn geweest van corruptie. De exacte reden waarom het e-visum werd afgeschaft is echter nog niet bekend.

Alternatieven voor het e-visum

Aangezien het e-visum per direct niet meer beschikbaar is, moeten reizigers op een alternatieve manier een visum voor Sri Lanka zien te verkrijgen. Meerdere Sri Lankaanse ambassades en consulaten hebben medegedeeld dat ze nog steeds visa voor het land kunnen verstrekken. Ook kunnen de meeste reizigers bij aankomst in Sri Lanka een visa on arrival aanvragen. In dat laatste geval moeten reizigers wel rekening houden met wachttijden na aankomst op het vliegveld, die door de afschaffing van het e-visum verder kunnen oplopen.

Plannen om ETA Sri Lanka opnieuw in te voeren

Het Hooggerechtshof heeft naast het afschaffen van het e-visum ook het advies uitgebracht om het ETA Sri Lanka opnieuw in te voeren. Het ETA was de voorganger van het e-visum. Het was onder reizigers erg geliefd, omdat het binnen enkele minuten eenvoudig online kon worden aangevraagd. Er werd echter ook geklaagd over een onduidelijk aanvraagformulier en technische problemen waarmee aanvragers af en toe te maken kregen. Er zijn berichten dat Sri Lanka probeert het oude ETA op korte termijn te herintroduceren. Dit zou mogelijk al over een week kunnen gebeuren.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via www.srilankaevisa.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,98 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.