Nieuwsbericht | | 30-05-2024 | ±3 minuten leestijd

In april 2024 introduceerde Sri Lanka een nieuw e-visum. Er werd ook bekendgemaakt dat de kosten van het normale toeristenvisum zouden stijgen naar bijna 100 USD. Na bezwaren vanuit de toeristische sector in Sri Lanka is er een nieuw e-visum geïntroduceerd met aanzienlijk lagere kosten.

Sri Lanka vervangt ETA door een e-visum

Sri Lanka maakte in april 2024 bekend, het ETA te vervangen door een e-visum. Het ETA was een reistoestemming die voor korte toeristische en zakelijke verblijven in Sri Lanka geschikt was. Het ETA kon online worden aangevraagd en werd meestal binnen enkele dagen toegekend. Er waren echter ook problemen met het ETA, aangezien de aanvraagprocedure vaak onduidelijk was en de systemen niet erg betrouwbaar werkten. Om deze redenen besloot Sri Lanka een volledig nieuw systeem voor de toekenning van reistoestemmingen te ontwikkelen. De nieuwe reistoestemmingen worden e-visa, oftewel elektronische visa, genoemd.

Ophef omtrent de kosten van het e-visum

Het e-visum moet het aanvragen van een reistoestemming voor Sri Lanka vereenvoudigen. Er werd echter ook bekendgemaakt dat de prijs voor een e-visum aanzienlijk hoger zou zijn dan de prijs voor een ETA. De consulaire kosten van een normaal toeristenvisum stegen van ongeveer 50 USD naar bijna 100 USD. Daartegenover staat dat het nieuwe toeristische e-visum een verblijf van 60 dagen in Sri Lanka toestaat, ten opzichte van de 30 dagen die reizigers met een ETA in Sri Lanka mochten verblijven. Desondanks reageerden reizigers en woordvoerders uit de toeristische sector verbijsterd op de enorme verhoging van de visumprijs. Er werd gevreesd dat de kosten van 100 USD voor een visum veel reizigers ervan zou afhouden naar Sri Lanka te reizen.

De kosten van het e-visum worden verlaagd

Het e-visum werd op 17 april 2024 geïntroduceerd. Vanaf deze datum konden reizigers dus niet meer het goedkopere ETA aanvragen, maar alleen nog maar het e-visum met aanzienlijk hogere kosten. Enkele weken later, op 7 mei 2024, werd echter al een nieuw, goedkoper e-visum geïntroduceerd, waarmee toeristen maximaal 30 dagen in Sri Lanka mogen verblijven. De consulaire kosten van het nieuwe toeristische e-visum met een geldigheidsduur van 30 dagen bedragen ongeveer 50 USD. Dit komt overeen met de vroegere prijs van het ETA.

Verhoogde prijs was een technische fout

Sri Lanka heeft de verwerking van aanvragen voor het e-visum grotendeels uitbesteed aan de organisatie VFS Global. Deze organisatie stelt dat de hogere prijs voor het toeristenvisum een technische fout was. Zij zouden namelijk altijd al van plan zijn geweest om een goedkoper visum voor een verblijf van maximaal 30 dagen aan te bieden. Om technische redenen zou dit goedkopere visum echter niet beschikbaar zijn geweest bij de introductie van het e-visum. Deze fout is inmiddels hersteld, waardoor vakantiereizigers nu een e-visum Sri Lanka kunnen aanvragen voor een lagere prijs. Het valt echter op dat zakenreizigers geen optie voor een visum met een kortere geldigheidsduur hebben gekregen. Zakenreizigers uit de meeste landen moeten dus nog altijd minimaal 100 USD voor een visum Sri Lanka betalen.

Visa on arrival Sri Lanka alleen voor noodgevallen

Sri Lanka biedt naast de elektronische visa ook een visa on arrival aan. Dit visum kan bij aankomst op een vliegveld in Sri Lanka worden verkregen en staat een verblijf van maximaal 30 dagen in het land toe. De ambassade van Sri Lanka geeft echter aan dat het visa on arrival alleen voor noodgevallen bedoeld is en raadt reizigers aan voor vertrek online een e-visum aan te vragen. Wie alsnog een visa on arrival wil aanvragen, moet rekening houden met lange wachttijden bij aankomst en hogere visumkosten.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Sri Lanka. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (52,08 USD per visum, via eta.gov.lk). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 52,08 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 32,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Sri Lanka is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.