Nieuwsbericht | | 24-06-2019 | ±4 minuten leestijd

Turkije is weer een populaire bestemming onder toeristen. Het land wist maar liefst 4,3 miljard dollar aan toerisme in het eerste kwartaal van 2019 te boeken. Dat blijkt uit cijfers die Turkije op 30 april gepresenteerd heeft.

Het toerisme in Turkije trok tussen januari en maart van dit jaar behoorlijk aan. In het eerste kwartaal was er sprake van een groei van 4,6 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat zegt het Turkse Instituut voor Statistieken (TUIK).

Meeste geld komt van buitenlandse toeristen

Het grootste deel van de inkomsten uit toerisme van Turkije komt voort uit buitenlandse reizigers, namelijk 80,3 procent van de opbrengst uit toerisme.

19,7 procent van de opbrengsten uit toerisme was afkomstig uit Turkse reizigers die uit het buitenland terugkeerden voor bezoek aan bijvoorbeeld familie of vrienden. Uit de officiële cijfers blijkt dat individueel toerisme maar liefst 4,1 miljard dollar opbracht. Daarnaast werd er nog eens 543 miljoen dollar verdiend door reizen die in pakketten door reisbureaus werden aangeboden. Voor het reizen naar Turkije heeft men wel een visum Turkije nodig.

6,6 miljoen bezoekers

Uit de cijfers blijkt dat Turkije weer een enorm populaire bestemming is voor toeristen. In de eerste drie maanden van dit jaar mocht het land 8,5 procent meer toeristen verwelkomen. Dat is 8,5 procent meer in vergelijking met vorig jaar. 82,2 procent van de toeristen kwam uit het buitenland. 17,8 procent van de toeristen bestond uit Turkse reizigers die afkomstig waren uit het buitenland.

Tegenwoordig is het vrij rustig in Turkije. Dat betekent dat het minder gevaarlijk is om naar het land te reizen, al zijn er wel veiligheidsrisico’s. Zo raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan niet na zonsondergang over de weg in Zuidoost-Turkije te rijden. Daarnaast dient men in het hele land voorzichtig te zijn met het verkeer. Bovendien is het afgeraden om naar grensgebieden met Irak en Syrië te reizen. Ondanks een verhoogd risico op terroristische aanslagen in heel Turkije, zien veel toeristen het land toch weer als een populaire bestemming.

Visum Turkije

Om naar Turkije te mogen reizen, heeft men een visum Turkije nodig. Dit visum Turkije is noodzakelijk voor alle Nederlanders en Belgen die in 2019 of 2020 op vakantie- of zakenreis naar Turkije gaan. Het aanvragen van een visum Turkije duurt slechts een paar minuten en de kosten van het e-visum Turkije bedragen € 54,95 . In Turkije geldt de visumplicht. Dat betekent dat alle Nederlandse en Belgische reizigers die naar Turkije willen reizen, vooraf een visum Turkije moeten aanvragen.

Ook voor minderjarige kinderen geldt dat zij over een eigen Turks visum moeten beschikken. Daarom is het bijschrijven van een kind op het visum van één van de ouders niet mogelijk.

Wie niet over een geldig visum beschikt, wordt door de Turkse immigratiedienst bij de paspoortcontrole na aankomst in Turkije tegengehouden. Het is dan goed mogelijk dat de toegang tot het land ontzegd wordt.

Voorwaarden visum Turkije

Er zijn bepaalde voorwaarden waar reizigers aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor het e-visum Turkije. Zo mag de reis enkel een toeristisch of zakelijk doel hebben. Derhalve is werken in Turkije in bepaalde gevallen niet toegestaan.

Men dient in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort. Een ID-kaart is voor Turkije ook toegestaan. Wie met een paspoort reist, moet een paspoort hebben dat nog tenminste zes maanden geldig is. Men mag met een e-visum niet in dienst treden bij een Turkse werkgever. Ook studeren aan een Turkse onderwijsinstelling is niet toegestaan.

Wanneer men van beroep vrachtwagenchauffeur, documentairemaker of archeoloog is, dient men een stickervisum bij het Turkse consulaat aan te vragen. Een visum Turkije is 180 dagen geldig. Men mag in totaal maximaal 90 dagen in Turkije verblijven met het e-visum Turkije.

Visum Turkije aanvragen

Wees goed voorbereid en vraag daarom op tijd een visum Turkije aan. Dat kan eenvoudig 24 uur per dag, zeven dagen per week via onze website. Het invullen van het aanvraagformulier neemt slechts vijf minuten tijd in beslag. Per reiziger bedragen de kosten € 54,95. Deze zijn eenvoudig te betalvia onder meer iDEAL, Bancontact, PayPal en creditcard.

Belangrijk is om het e-visum te printen en mee te nemen naar Turkije. Wie geen printer heeft, mag eventueel het visum ook digitaal laten zien op een telefoon of tablet.

Spoedaanvraag visum Turkije

We raden aan enkele weken van tevoren het e-visum Turkije al aan te vragen. Dan wordt het visum zeker op tijd per e-mail verstrekt. Meestal al binnen drie dagen. Wie vandaag of morgen al naar Turkije wil vertrekken, kan direct een spoedaanvraag indienen. Meestal worden spoedaanvragen binnen 14 minuten al toegekend.

Ook hiervoor geldt: het visum moet op reis naar Turkije worden geprint of digitaal worden getoond. Voor het indienen van een spoedaanvraag voor het visum Turkije dient men het normale formulier te gebruiken en ‘spoedlevering’ aan te klikken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.