Nieuwsbericht | | 03-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De Turkse autoriteiten hebben een visumvrijstelling aangekondigd voor Irakese burgers van jonger dan 15 en ouder dan 50 jaar. Deze regeling gaat vanaf 1 september 2024 in. Het doel van de nieuwe regeling is het versoepelen van de controles aan de Turks-Irakese grens en het aantrekken van meer Irakese reizigers. Critici vrezen echter dat de maatregel de reputatie van Turkije kan schaden.

Politieke achtergrond

De nieuwe visumvrijstelling voor Irakezen is al langer in de maak. In april van dit jaar bracht de Turkse president Erdogan een bezoek aan Irak. Tijdens dit bezoek kwamen meerdere onderwerpen ter sprake die als doel hadden de samenwerking tussen de twee landen te intensiveren. Erdogan hamerde onder andere op een inperking van de macht van verschillende Koerdische bewegingen in Irak.

De Iraakse autoriteiten hebben toegezegd een aantal Koerdische partijen te verbieden. Het gaat hierbij om de PKK en partijen gelieerd aan de PKK. De PKK strijdt al sinds het eind van de twintigste eeuw voor een onafhankelijke Koerdische staat, maar wordt door veel landen gezien als een terroristische organisatie. Door het verbieden van de PKK in Irak hoopt Erdogan de oostgrenzen van Turkije veilig te stellen en de invloed van Koerdische onafhankelijkheidsbewegingen in eigen land in te dammen.

De nieuwe visumvrijstelling

Dankzij de nieuwe visumvrijstelling kunnen Irakezen die jonger zijn dan 15 jaar of ouder zijn dan 50 jaar zonder visum de grens over. Ze mogen vervolgens maximaal 90 dagen in Turkije blijven. De Turkse autoriteiten hopen hiermee familiebezoeken over de grens te faciliteren, alsmede het economische verkeer aan de grens te stimuleren.

Turkije is al lang een populaire bestemming voor Irakezen. Dit is ook terug te zien in de statistieken van de Turkse overheid met betrekking tot het e-visum. Zo werden tussen april 2013 en januari 2017 circa 2 miljoen Turkse e-visa toegekend aan personen met de Iraakse nationaliteit. Hiermee stond Irak zelfs op de tweede plaats in het lijstje van nationaliteiten aan wie de meeste Turkse e-visa zijn toegekend.

Kritiek vanuit de Turkse oppositie

Hoewel de visumvrijstelling onder andere het economische verkeer moet stimuleren, is er ook kritiek te horen. Zo vrezen critici dat deze nieuwe regeling negatieve gevolgen kan hebben voor Turkse paspoorthouders. Het zou bijvoorbeeld lastiger kunnen worden voor Turken om naar Europa te reizen. In de afgelopen jaren hebben namelijk veel Irakezen in Europa asiel aangevraagd. Turkse oppositiepartijen vrezen dat de visumvrijstelling deze migratie naar Europa kan stimuleren, waardoor de Turks-Europese verhoudingen op scherp kunnen komen te staan.

Het lijkt erop dat de Turkse regering al rekening gehouden heeft met dit soort kritiek. Dit lijkt ook de reden te zijn waarom alleen Irakezen met een bepaalde leeftijd visumvrije toegang tot het land krijgen. De verwachting is namelijk dat Irakezen onder de 15 en boven de 50 minder snel naar Europa of Turkije zullen migreren.

Het e-visum voor Turkije

Lange tijd moesten reizigers uit veel Europese landen een e-visum voor Turkije aanvragen om het land binnen te komen. Sinds een aantal jaar gelden er echter visumvrijstellingen voor veel verschillende nationaliteiten. Eind 2023 zijn er zelfs nog een aantal landen toegevoegd aan de lijst van landen die visumvrij naar Turkije mogen reizen.

Reizigers uit bepaalde landen hebben echter nog steeds een e-visum Turkije nodig. Hebt u bijvoorbeeld de nationaliteit van Armenië, Jamaica of Mexico? Dan kunt u een e-visum aanvragen via deze website. Een aanvraag kost € 54,95 en wordt gemiddeld binnen 3 dagen toegekend. Weet u niet zeker of met uw nationaliteit een visum moet aanvragen? Met deze paspoortchecker kunt u erachter komen of u een visum nodig heeft.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,66 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.