Nieuwsbericht | | 02-05-2024 | ±4 minuten leestijd

Sinds april 2024 biedt Turkije een Digital Nomad Visa aan. Dit visum is bedoeld voor mensen die hun werk grotendeels online kunnen doen en dus niet gebonden zijn aan een bepaalde locatie. De Turkse overheid probeert op deze manier hoogopgeleide mensen uit het buitenland aan te trekken. Het idee is dat deze mensen de lokale economie een boost kunnen geven.

De visumvoorwaarden van Turkije

Turkije geeft al sinds 2013 een e-visum uit. Reizigers kunnen dit e-visum makkelijk en snel online aanvragen. In 2020 werden de visumvoorwaarden voor veel nationaliteiten versoepeld. Mensen met de nationaliteit van een EU-land, Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk hebben in de meeste gevallen geen visum meer nodig, behalve als het verblijf langer dan 90 dagen duurt. Zonder visum mag u alleen voor toeristische of zakelijke doeleinden naar Turkije reizen. Met toerisme wordt bedoeld dat u Turkije mag bezoeken voor een vakantie of voor een bezoek aan familie of vrienden. U mag voor uw werk naar Turkije reizen zonder visum, zolang u niet in dienst treedt van een Turkse werkgever. Wilt u wel voor een Turkse werkgever gaan werken? Dan heeft u een werkvisum nodig dat u direct bij de Turkse autoriteiten aanvraagt. Als u in Turkije wilt studeren heeft u een studentenvisum nodig.

Wat maakt het nieuwe Digital Nomad Visa aantrekkelijk?

De Turkse overheid heeft in april 2024 het Digital Nomad Visa geïntroduceerd. Zogeheten digitale nomaden, vaak freelancers die werken in de IT-sector, komen in aanmerking voor dit visum. Met dit visum in bezit mag u zich vestigen in Turkije en werken voor uw buitenlandse werk- of opdrachtgever. Dit is voor veel mensen aantrekkelijk. Turkije telt een aantal populaire steden, waaronder Istanbul, Izmir en Antalya, waar men van een bruisend expatleven kan genieten.

Het mediterrane klimaat van Turkije is ook een plus. Op de meeste plekken in het land wordt het namelijk niet te koud tijdens de wintermaanden. Ook de temperaturen in de herfst en in de lente zijn over het algemeen erg prettig. ’s Zomers kan het wel erg heet worden. Ten slotte zijn de kosten voor levensonderhoud vergeleken met de meeste Europese landen betrekkelijk laag. Als u werkt voor een buitenlandse werk- of opdrachtgever met een Digital Nomad Visa, hebt u meestal een hoger inkomen. Hierdoor kunt u ten volste genieten van het leven in Turkije.

Voorwaarden van het Digital Nomad Visa

Om in aanmerking te komen voor het Digital Nomad Visa moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet namelijk:

  • tussen de 21 en de 55 jaar oud zijn;
  • over een universitair diploma beschikken;
  • een arbeidsovereenkomst van een werkgever in het buitenland of een contract van een zakelijke opdracht kunnen voorleggen;
  • per maand minstens 2800 EUR verdienen (dus per jaar ongeveer 33.600 EUR);
  • de nationaliteit hebben van één van de landen in onderstaande tabel:
Belarus België Bulgarije
Canada Denemarken Duitsland
Estland Finland Frankrijk
Griekenland Hongarije Ierland
IJsland Italië Kroatië
Letland Liechtenstein Litouwen
Luxemburg Malta Nederland
Noorwegen Oekraïne Oostenrijk
Polen Portugal Roemenië
Rusland Slovenië Slowakije
Spanje Tsjechië Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten Zwitserland Zweden

De aanvraagprocedure voor het Digital Nomad Visa

Als u het Digital Nomad Visa aan wilt vragen, moet u een aantal stappen doorlopen. Allereerst moet u het zogeheten Digital Nomad Identification Certificate aanvragen. Dit doet u door naar de website van de Turkse immigratiedienst te gaan en daar enkele persoonlijke gegevens in een online formulier in te vullen. Vervolgens moet u een aantal documenten uploaden waaronder:

  • een scan van het paspoort (dit paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije);
  • een pasfoto van hoge kwaliteit;
  • uw universitair diploma;
  • uw arbeidsovereenkomst of zakelijk contract;
  • een salarisstrook, of een uittreksel van uw bankrekening waarop te zien is dat u minstens 2800 EUR per maand verdient.

Nadat u het Digital Nomad Identification Certificate heeft ontvangen, wordt u uitgenodigd voor een gesprek bij het Turkse consulaat of de ambassade. Soms vragen de Turkse autoriteiten om meer documenten, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zodra uw visumaanvraag is goedgekeurd, kunt u uw verblijf in Turkije plannen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.