Nieuwsbericht | | 08-01-2020 | ±4 minuten leestijd

Ieder jaar gaan tientallen miljoenen toeristen naar Turkije, waardoor het een van de populairste toeristenbestemmingen ter wereld is. Dit is aan meerdere zaken te wijden, waaronder een simpel en open visumsysteem. Het visum Turkije is beschikbaar voor een groot scala aan nationaliteiten, en is tevens gemakkelijk online te verkrijgen.

Toeristen walhalla

In 2019 verwelkomde Turkije 46 miljoen bezoekers, en dit aantal belooft alleen maar te groeien in 2020. In oktober 2019 jaar werd een stijging van 15% gemeten ten opzichte van vorig jaar. Het is niet moeilijk om te zien waarom Turkije zo populair is onder reizigers. Doordat het land grenst aan zowel de Zwarte Zee als de Middellandse Zee heeft het land enkele van de meest spectaculaire stranden ter wereld. Maar toeristen komen niet alleen voor de stranden. Het land heeft een zeer gevarieerde landschap, waaronder bergen en bossen. Voor de natuurliefhebber is Turkije dan ook de perfecte bestemming. Daarnaast heeft het land tevens een rijke culturele achtergrond, en historische locaties die millennia oud zijn.

Onderzoek naar toerisme

De overheid van Turkije heeft als doel om 75 miljoen toeristen aan te trekken in 2023. Zelfs met de gigantische populariteit van het land is dit een moeilijke taak. Vandaar dat het Ministerie van Cultuur en Toerisme van Turkije een onderzoek heeft ingesteld naar wat toeristen nu juist naar Turkije brengt. Dit deden ze door de bezoekers te analyseren op basis van hun nationaliteit, en de reden van hun bezoek. Op deze manier kunnen ze erachter komen welke onderdelen van de toeristen sector de prioriteit hebben, en zal het land voorbereid zijn om de groei van de komende jaren op te vangen. De resultaten van het onderzoek waren als volgt:

Rusland

Het zal niet als een verassing komen dat het merendeel van Russische toeristen naar Turkije reist vanwege haar zonovergoten stranden. Deze reisjes vinden vaak in de wintermaanden plaats, waar het in Rusland al snel -10 graden Celsius kan worden. In de noordelijke steden en dorpen kan dit oplopen tot -30 graden Celsius. Rusland was verantwoordelijk voor het grootste aantal toeristen naar Turkije in 2018, en in 2019 blijkt dit eveneens het geval te zijn. De Turkse overheid is zich hiervan bewust, en speelt er actief op in. Reizigers uit Rusland hoeven geen visum Turkije aan te vragen om naar Turkije te reizen. Daarnaast is er vaak Russischsprekend personeel te vinden in de populairste resorts in Turkije.

Verenigd Koninkrijk

Britste reizigers zijn eveneens een groot deel van het totaal aantal toeristen dat naar Turkije reist. Onderzoek wijst uit dat de Britten vooral in de zuidelijke Middellandse kust van Anatolië te vinden zijn. De lage prijzen en historische steden zijn populaire redenen om naar Turkije af te reizen. In tegenstelling tot de Russen hebben Britse reizigers wel een visum Turkije nodig. Maar Turkije komt ook haar Britse toeristen tegemoet. De Verenigd Koninkrijk maakt deel uit van het elektronische visum systeem van Turkije, het zogeheten e-visum Turkije. Dit visum type kan geheel online aangevraagd worden, waardoor er geen bezoek aan de ambassade of het consulaat gemaakt hoeft te worden.

Duitsland

Als voornaamste economische grootmacht van Europa staat Duitsland hoog op de lijst met betrekking tot het onderzoek van de Turkse overheid. Uit het onderzoek blijkt dat Duitse toeristen vooral te spreken zijn over de gastvrije bevolking van Turkije, en de moderne kwaliteit van de verschillende diensten die in het land te vinden zijn. Het helpt uiteraard ook dat veel Duitse steden een korte vliegreis van Turkije verwijderd zijn. Belangrijk voor Duitse toeristen zijn de veiligheid en de culturele activiteiten. Als populairste steden kwamen Istanbul, Mugla en Antalya naar voren. Wat betreft de visumvereisten zit Duitsland tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk in. Voor vakanties die korter dan 90 dagen duren kunnen Duitsers zonder visum het land inreizen. Voor langere verblijven is een visum Turkije wel nodig.

Arabische landen

Toeristen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika reizen naar Turkije om te genieten van het eten en om te winkelen in de verschillende shopping centra in Turkije. Veel Arabische reizigers voelen zich comfortabel in Turkije vanwege de gedeelde religieuze overtuiging en de overeenkomsten in cultuur. Ze maken dan vaak ook geen gebruik van gidsen. Vooral in de zomer maanden tussen juni en september gaan veel Arabische toeristen naar Turkije, om te ontsnappen aan de extreme hitte in hun eigen land. Veel van deze landen vallen net als Rusland onder het visumvrij reissysteem van Turkije, om toerisme uit deze gebieden zoveel mogelijk te stimuleren

Visum Turkije aanvragen

Zoals bovengenoemd beschikt Turkije over een modern elektronisch visumsysteem. Reizigers die onder dit systeem vallen hebben nog wel een visum Turkije nodig om het land binnen te reizen, maar in tegenstelling tot het papieren visum kan dit type visum online aangevraagd worden. Hiervoor hoeft men alleen het online aanvraagformulier voor het visum Turkije in te vullen. Zowel Nederland als België maken deel uit van dit systeem, en het is dan ook geen verassing dat Turkije een van de meest populaire reisbestemmingen is voor toeristen uit deze landen. Onderzoek heeft getoond dat een makkelijker visum aanvraag systeem in directe verhouding staat tot de hoeveelheid toeristen die naar een land reizen. Turkije is zich hier uiteraard bewust van, en heeft door de jaren heen concrete stappen genomen om hun visumsysteem zo eenvoudig mogelijk te maken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,61 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.