Nieuwsbericht | | 10-09-2018 | ±3 minuten leestijd

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu praat weer met de Europese Unie over visumvrij reizen. Hij wil versnelde gesprekken, zodat Turken weer snel visumvrij kunnen reizen binnen de Europese Unie. Het is een teken van verbetering in de gesprekken tussen Ankara en Brussel, na eerlijke economische moeilijkheden.

Visumliberalisatie

“We gaan intensiever samenwerken met de Europese Unie om visumliberalisatie mogelijk te maken”, zegt de Turkse minister in een verklaring. Die verklaring werd gestuurd aan de Turkse ambassade, die een jaarlijkse conferentie op 15 augustus hield.

Het is niet verrassend dat de minister nu begint over visumvrij reizen. De banden tussen Ankara en Brussel worden voorzichtig weer hersteld, nadat Turkije in een economisch conflict kwam met de Verenigde Staten. Het is een mooi moment om de banden weer aan te halen, zegt een Europese diplomaat: “Erdogan leert nu wie zijn echte vijanden zijn - en het is niet Europa.”

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker wijst op het belang van een goede band tussen de EU en Turkije: “Turkije hoeft niet te vrezen voor haar Europese buren. We willen alleen een democratisch, stabiel en welvarend Turkije zien.”

Gesprekken met Timmermans

Çavuşoğlu heeft gezegd dat hij eurocommissaris Frans Timmermans, in de komende tijd gaat ontmoeten. Ze zullen het dan vooral hebben over Turkije’s inzet om aan de laatste zes criteria van het Verdrag van Schengen te voldoen. Turken kunnen dan weer sneller in- en uitreizen.

Uitdagingen

Op 7 februari overhandigde de regering in Ankara al een document aan Timmermans waarin wordt uitgelegd hoe het van plan is aan de criteria te voldoen. Turkije heeft het vooral moeilijk om de regels rondom terrorisme in lijn te brengen met de Europese standaarden.

De grootste uitdaging is voor Turkije om de wet rondom contraterrorisme aan te passen. Tot nu toe heeft het land iedere aanpassing aan de wet tegengehouden, met de bewering dat het wordt aangevallen door de Fethullahist Terror Organization (FETO), de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en Islamitische Staat (IS).

Bezoek Erdogan

Of Turkije een kans heeft om het visumvrije reizen te kunnen regelen, weten we pas over een tijd. President Recep Tayyip Erdoğan zal een bezoek brengen aan Duitsland op 28 en 29 september. Daar wordt het verzoek beoordeeld.

In 2018: een visum aanvragen voor naar Turkije

Vraag tijdig het visum aan

Vraag het visum tijdig aan!
Wie in 2018 of 2019 op vakantie gaat naar Turkije, moet een visum hebben. Dat geldt voor zowel toeristische als zakelijke reizigers uit Nederland als België. De regel geldt ook voor minderjarige kinderen; zij worden alleen toegelaten indien ze beschikken over een eigen visum. Wie niet over een geldig visum beschikt, wordt tegengehouden bij de paspoortcontrole na aankomst in Turkije.
Visum Turkije aanvragen


Een visum Turkije is online aan te vragen. Een e-visum is een officiële reistoestemming van de Turkse overheid om het land te mogen bezoeken. Het digitale visum wordt per e-mail toegestuurd.

Om Turkije met een e-visum te mogen bezoeken gelden een paar regels. Zo moet de bezoeker met een Nederlandse of Belgische paspoort of ID kaart reizen, moet de reis een toeristisch of zakelijk doel hebben en mag de bezoeker niet in dienst treden bij een Turkse werkgever of gaan studeren aan een Turkse onderwijsinstelling. Het paspoort moet nog minimaal 150 dagen geldig zijn op de dag dat Turkije wordt ingereisd.

Een visum is 180 dagen geldig. Het is goed om te weten dat men zich maximaal 90 dagen in Turkije mag bevinden. Het is belangrijk om zich aan de regels te houden, om zo boetes, een uitzetting of een toegangsverbod te voorkomen.

Wie vandaag of morgen naar Turkije vertrekt, kan een spoedaanvraag indienen. Deze aanvragen worden met spoed behandeld en kunnen binnen 14 minuten al worden toegekend. Het is belangrijk het e-visum uit te printen en op reis mee te nemen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Turkije is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Turkije.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Turkije. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (36,05 USD per visum, via www.evisa.gov.tr). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Ook controleren wij uw aanvraag voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 36,05 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 21,93 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Turkije is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.