Nieuwsbericht | | 05-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Wie op vakantie of citytrip naar een van de Amerikaanse steden wil, heeft daarvoor een ESTA Amerika nodig. Het is voor Nederlandse en Belgische reizigers verplicht deze reistoestemming aan te vragen.

Een ESTA Amerika is geen echt visum, maar een digitale reistoestemming waarmee de Amerikaanse overheid aangeeft dat de reiziger gerechtigd is het land te betreden. Een dergelijke reistoestemming is niet alleen nodig als men langer in de Verenigde Staten wil verblijven, maar ook wanneer men op doorreis is. In het aanvraagformulier van het ESTA Amerika wordt de aanvrager gevraagd contactgegevens van een aanspreekpunt/contactpersoon en een eerste verblijfplaats op te geven. Bij ons komen over deze twee zaken veel vragen binnen.

De noodzaak van een ESTA

Iedereen die naar de Verenigde Staten wil reizen en die uit Nederland of België afkomstig is, moet in het bezit zijn van een geldig visum of ESTA. Hoewel het ESTA Amerika geen visum is, is deze reistoestemming van de Amerikaanse overheid in veel gevallen voldoende om het land te mogen betreden.

De Amerikaanse overheid controleert streng of alle reizigers in het bezit zijn van een geldige reistoestemming, en er wordt dan ook meerdere keren naar de reistoestemming gevraagd. Niet alleen bij aankomst op de luchthaven in de Verenigde Staten, maar ook al op de vluchthaven van vertrek. Dit betekent dat er al wordt gevraagd een geldig ESTA te overleggen wanneer men op Schiphol wil boarden op de vlucht naar Amerika. Vliegmaatschappijen zijn verplicht hiernaar te vragen. Wanneer de reiziger niet kan aantonen over een geldige reistoestemming te beschikken, zal hem/haar de toegang tot de vlucht geweigerd worden. Het is vliegmaatschappijen namelijk verboden reizigers te vervoeren die niet in het bezit zijn van een geldige reistoestemming. Doen ze dit toch, dan kunnen ze een forse boete krijgen.

Het is dus erg belangrijk de reistoestemming op tijd en goed te regelen. Ook (minderjarige) kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen geldig paspoort en digitale reistoestemming.

Vakantie in AmerikaGrand Canyon, Amerika. Een locatie die veel wordt bezocht tijdens vakanties in de Verenigde Staten.

ESTA is geen visum

Als men voorheen naar de Verenigde Staten wilde reizen, was daarvoor een visum nodig. Het visum was enkel verkrijgbaar bij het Amerikaanse consulaat. Om het aantrekkelijker te maken naar de Verenigde Staten te reizen, is het proces versimpeld en is het sinds enkele jaren mogelijk een digitale aanvraag te doen. Technisch gezien is het ESTA Amerika geen visum, maar een digitale reistoestemming. Deze reistoestemming voldoet voor reizigers die voor een toeristisch doel naar het land reizen. Reizigers die bijvoorbeeld in Amerika willen werken, moeten een ander soort visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat.

Aanvragen van het ESTA

Het is mogelijk om een individuele ESTA aanvraag in te dienen, maar het ESTA kan ook voor meerdere personen tegelijk aangevraagd worden. Wel moet er per persoon afgerekend worden. Bij het aanvragen van het ESTA Amerika wordt er om verschillende gegevens gevraagd. Belangrijk is alle gegevens, zoals de paspoortgegevens, correct over te nemen. Bij de aanvraag wordt er onder andere gevraagd naar de aankomstdatum, of het gaat om een spoedlevering en of de aanvrager enkel op doorreis is naar een ander land.

ESTA aanvraag starten

Aanspreekpunt/contactpersoon en eerste verblijfplaats opgeven

Er zijn daarnaast nog een aantal gegevens waarnaar gevraagd wordt in het aanvraagformulier, namelijk de verblijfplaats en het aanspreekpunt (contactpersoon) in Amerika. Er komen veel vragen binnen over deze invulvelden, maar het is niet verplicht deze informatie in te vullen. Stel: men gaat op vakantie naar de Verenigde Staten om twee weken rond te trekken om zo alle bijzondere attracties en steden te bezoeken. In dat geval is het goed mogelijk dat men geen contactpersoon heeft.

Het aanspreekpunt mag bijvoorbeeld een vriend, familielid of collega zijn. Als men een aanspreekpunt invult, moet deze altijd Amerikaans zijn, maar als men (nog) geen aanspreekpunt heeft, is dat geen probleem: dit veld mag ook leeggelaten worden.

Als de eerste verblijfplaats in Amerika al bekend is, kan het handig zijn deze in te vullen. Door de Amerikaanse overheid te laten zien dat de reis al is voorbereid en dat er voor de eerste reisdag accommodatie is geregeld, is de kans groter dat het ESTA zonder problemen wordt toegekend. Dit betekent echter niet dat wanneer men nog geen eerste verblijfplaats heeft, de aanvraag per definitie geweigerd wordt. Heeft u nog geen eerste verblijfplaats? Laat de velden dan leeg.

Noodcontact ESTA

Ten slotte wordt er gevraagd een noodcontact op te geven. Dit is verplicht, maar het noodcontact hoeft niet verplicht een Amerikaans contact te zijn. Het noodcontact is de persoon waarmee contact zal worden opgenomen in geval van nood, bijvoorbeeld wanneer er een ongeluk gebeurt met een of alle reizigers. Het maakt ook niet uit of de contactpersoon in Amerika woont of niet. Het is toegestaan een persoon buiten Amerika op te geven, bijvoorbeeld een vriend, familielid of collega.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,26 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.