Nieuwsbericht | | 05-06-2018 | ±4 minuten leestijd

Wie op vakantie of citytrip naar een van de Amerikaanse steden wil, heeft daarvoor een ESTA Amerika nodig. Het is voor Nederlandse en Belgische reizigers verplicht een dergelijk document aan te vragen.

Een ESTA Amerika is geen echt visum, maar is een soort digitale reistoestemming waarmee de Amerikaanse overheid aangeeft dat de reiziger gerechtigd is het land te betreden. Een dergelijke roestoestemming is niet alleen nodig als men langer in de Verenigde Staten wil verblijven, maar is ook noodzakelijk wanneer de toerist op doorreis is. Bij het aanvragen van het ESTA Amerika wordt de aanvrager gevraagd contactgegevens van een aanspreekpunt/contactpersoon en een eerste verblijfplaats op te geven. Bij ons komen over deze twee zaken veel vragen binnen.

De noodzaak van een ESTA

Voor iedereen die naar de Verenigde Staten wil reizen en uit Nederland of België afkomstig is, is het verplicht in het bezit te zijn van een geldig visum. Hoewel ESTA Amerika geen visum is, is het wel een geldige reistoestemming van de Amerikaanse overheid om het land te mogen betreden.

In veel gevallen is de ESTA dan ook voldoende om naar Amerika te mogen reizen. De Amerikaanse overheid controleert streng. Er wordt meerdere keren naar de reistoestemming gevraagd. Niet alleen in de Verenigde Staten, bij aankomst op de luchthaven, maar ook al in Nederland. Dit betekent dat wanneer men op Schiphol wil boarden op de vlucht naar Amerika, er dan al wordt gevraagd een geldig ESTA te overleggen. Airlines zijn verplicht ernaar te vragen. Wanneer de reiziger geen geldige reistoestemming kan laten zien, wordt hem de toegang tot de vlucht geweigerd. Het is namelijk verboden reizigers te vervoeren die niet in het bezit zijn van de reistoestemming.

Neemt de airline toch reizigers mee, zonder de ESTA Amerika te controleren, dan kan deze forse boetes krijgen. Daarom is het belangrijk de reistoestemming zo op tijd en goed mogelijk te regelen. Ook (minderjarige) kinderen dienen zelf in het bezit te zijn van een eigen geldig paspoort en digitale reistoestemming.

Vakantie in AmerikaGrand Canyon, Amerika. Een drukbezochte locatie voor een vakantie in de Verenigde Staten.

ESTA is geen visum

Als men voorheen naar de Verenigde Staten wilde reizen, had hij daarvoor een visum nodig. Het visum was enkel verkrijgbaar bij het Amerikaanse consulaat. Om het aantrekkelijker te maken naar de Verenigde Staten te reizen, is het proces versimpeld. Het is sinds enkele jaren mogelijk een digitale aanvraag te doen. Technisch gezien is een ESTA Amerika geen visum, maar een digitale reistoestemming. Dit is voldoende voor reizigers die voor een toeristisch doel naar het land komen. Reizigers die in Amerika willen werken, moeten een ander soort visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat.

Aanvragen van het ESTA

Bij het aanvragen van het ESTA Amerika wordt er om verschillende gegevens gevraagd. Het is mogelijk de ESTA voor meerdere personen in een keer aan te vragen. Wel moet er per persoon worden afgerekend. Belangrijk is alle gegevens zoals de paspoortgegevens correct over te nemen. Bij de aanvraag wordt er gevraagd naar de aankomstdatum, of het gaat om een spoedlevering en of de aanvrager enkel op doorreis naar een ander land is.

ESTA aanvraag starten

Aanspreekpunt/contactpersoon ESTA Amerika opgeven

Er zijn daarnaast nog een paar onderdelen die voltooid moeten worden. Dit zijn de onderdelen ‘verblijfplaats’ en ‘aanspreekpunt/contactpersoon’. Deze onderdelen hoeven niet altijd te worden ingevoerd. Toch komen er veel vragen over deze velden binnen. Stel: men is op vakantie naar de Verenigde Staten en gaat twee weken de steden rondtrekken om zo alle bijzondere attracties te bekijken. In dat geval is het goed mogelijk dat men geen contactpersoon heeft.

Het aanspreekpunt moet altijd Amerikaans zijn. Een aanspreekpunt mag bijvoorbeeld een vriend, familie of collega zijn. Maar als men (nog) geen aanspreekpunt heeft, is dat geen probleem. Vul dan de gegevens van de eerste verblijfplaats in, zoals bijvoorbeeld het hotel waar men de eerste nacht zal verblijven. In andere gevallen is het mogelijk ‘UNKNOWN’ in te vullen. Ook deze aanvragen worden doorgaans gewoon goedgekeurd.

Eerste verblijfplaats

Wel is het belangrijk een eerste verblijfplaats op te geven. Door de Amerikaanse overheid te laten zien dat de reis al voorbereid is en dat men onderdak heeft op de eerste reisdag, is de kans groter dat de ESTA Amerika wordt toegewezen. Dit betekent niet, dat wanneer men nog geen onderdak heeft, de aanvraag per definitie geweigerd wordt. Wanneer men al een eerste verblijfplaats in Amerika heeft, kan deze worden opgegeven.

Nog geen eerste verblijfplaats? Laat de velden dan leeg.

Noodcontact ESTA

Ten slotte is het noodzakelijk een noodcontact op te geven. Deze velden mogen bij aanvraag niet leeg blijven. Dit betekent niet dat men per definitie een Amerikaans contact op hoeft te geven. De noodcontactpersoon dient ervoor contact op te kunnen nemen wanneer er een ongeluk gebeurt met een van of alle reizigers. Het maakt ook niet uit of de contactpersoon in Amerika woont of niet. Het is toegestaan een persoon buiten Amerika op te geven, zoals een vriend, familielid of collega.