Nieuwsbericht | | 14-04-2020 | ±4 minuten leestijd

Het coronavirus verspreidt zich snel door Amerika. Hoe erg is het? Is het nog veilig om naar Amerika te reizen? Kan ik nog steeds een visum of ESTA aanvragen voor mijn reis? Hier leest u alles over het coronavirus in Amerika.

Kleine griep in China, nu wereldwijde pandemie

Wat begon in China met een klein aantal gevallen van wat leek op de gewone griep, bleek het coronavirus te zijn. Het coronavirus heeft zich razendsnel verspreid en inmiddels zijn er een enorm aantal besmettingen, niet alleen in China, maar ook in de rest van de wereld. Hele steden zijn in ‘lockdown’ gegaan, waardoor niemand er meer in of uit mag. De gezondheid van miljoenen staat op het spel, met name van diegenen die al andere aandoeningen hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ook de globale economie heeft het zwaar te verduren; meerdere landen voorspellen een scherpe daling van de economische groei en de beurzen staan al weken in het rood.

Hoe erg is de uitbraak in Amerika?

Het duurde een tijdje voordat het virus Amerika bereikte, maar als een van de populairste en dichtstbevolkte landen ter wereld was het slechts een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook in de VS de kop opstak. De meest recente cijfers van de Johns Hopkins Universiteit laten zien dat er in Amerika inmiddels meer dan 750 gevallen van besmetting met het coronavirus zijn. Dit is vooralsnog een flink stuk lager dan in veel Europese landen. Zo heeft bijvoorbeeld Italië momenteel meer dan 9000 gevallen en ook in landen als Duitsland en Spanje zijn er duizenden gevallen van het coronavirus. De Amerikaanse overheid waarschuwt echter dat het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk een stuk hoger ligt. Steden als New York en Washington kennen het grootste aantal infecties.

Verschillende mensen zijn al hersteld van het virus. Het merendeel van de besmettingen met het virus in Amerika kwam van mensen die terug naar huis keerden na een bezoek aan een land dat al te maken had met een uitbraak van het coronavirus. Er zijn echter ook meer en meer gevallen bekend van besmettingen door contact tussen personen binnen Amerika. In Amerika zijn er inmiddels al 26 mensen gestorven aan het virus. Dat waren vrijwel allemaal ouderen met onderliggend lijden.

Kan ik nog naar Amerika reizen?

Een van de vragen die mensen hebben, is of ze nog naar Amerika kunnen reizen. Meerdere landen hebben immers verregaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Vietnam heeft bijvoorbeeld een algehele stop uitgeroepen op het uitgeven van visums voor Europese landen waar het virus voorkomt. Op 11 maart 2020 maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat er vanaf 14 maart 2020 een inreisverbod zou gaan gelden voor alle Europese reizigers naar de Verenigde Staten. Het inreisverbod geldt voor alle landen in het Schengen-gebied, met andere woorden voor alle Europese landen met uitzondering van Roemenië, Bulgarije, Kroatië en Ierland.

Ook personen die in de 14 dagen voor hun reis in één van deze landen zijn geweest mogen Amerika niet meer in. Dit houdt in dat, ook al heeft een persoon niet de nationaliteit van een van deze landen, er toch een periode van twee weken moet zitten tussen het verblijf in een van deze landen en de reis naar Amerika. Er zijn uitzonderingen, zoals voor Europeanen die een direct familielid hebben in Amerika, of voor Amerikaanse staatsburgers die terugkeren uit Europa. Maar zelfs deze reizigers moeten een uitvoerige screening ondergaan voordat ze op het vliegtuig stappen, om er zeker van te zijn dat zij het virus niet hebben.

Maakt Nederland onderdeel uit van het reisverbod?

Helaas wel. Aangezien Nederland in het Schengengebied ligt, heeft het Amerikaanse inreisverbod van Donald Trump ook betrekking op Nederlandse reizigers die naar Amerika willen gaan. Vooralsnog is het Verenigd Koninkrijk het enige Europese land dat niet onder het reisverbod valt.

Dit alles betekent echter niet dat het onmogelijk is geworden om een ESTA aan te vragen. Het ESTA systeem van de Verenigde Staten loopt nog als normaal, en aanvragen van Europese reizigers worden ook gewoon gekeurd. Hoewel het niet mogelijk is om nu naar Amerika te reizen, kan er wel alvast een ESTA worden aangevraagd voor een reis die later dit jaar plaatsvindt. Dit omdat een ESTA twee jaar geldig is. Het is dus mogelijk om nu al een ESTA aan te vragen voor een vakantie later dit jaar.

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen?

Meerdere Nederlandse reizigers zitten momenteel nog vast in Amerika. Hen wordt geadviseerd om terug te keren naar Nederland, maar in veel gevallen is dit moeilijk of zelfs onmogelijk. Er zijn echter een aantal simpele voorzorgsmaatregelen die genomen kunnen worden ter bescherming tegen het coronavirus. Deze maatregelen zijn ruwweg hetzelfde als tijdens het reguliere griepseizoen. Vermijd onnodig contact met personen, met name met personen die verkouden zijn of die griepverschijnselen vertonen. Raak de ogen, neus en mond zo min mogelijk aan en houd telefoons goed schoon. Was de handen meerdere malen per dag, minimaal 20 seconden per keer. Een mondkapje is niet per se nodig.

Let op: de informatie in dit nieuwsartikel kan inmiddels achterhaald zijn. Lees voordat u een ESTA aanvraagt alles over de actuele stand van zaken omtrent corona in Amerika.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,52 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.