Nieuwsbericht | | 04-08-2022 | ±3 minuten leestijd

Amerika heeft begin 2021 Cuba toegevoegd aan een lijst van landen die worden beschouwd als “staatssponsoren van terrorisme”. Dat Cuba op deze lijst staat, heeft ernstige gevolgen voor de Cubaanse regering en bevolking om te voorzien in hun fundamentele levensbehoeftes. Ook heeft dit gevolgen voor reizigers die een ESTA willen aanvragen, maar wel ooit in Cuba zijn geweest.

Cuba in 2021 op lijst van staatssponsoren van terrorisme

Op dit moment zijn er vier landen die worden beschouwd als staatssponsor van terrorisme: Cuba, Noord-Korea, Syrië en Iran. Het idee achter deze lijst is dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zo kan bepalen of deze landen wel of geen steun hebben verleend aan daden van internationaal terrorisme. Deze lijst is waarschijnlijk echter grotendeels gebaseerd op aannames en onvolledige informatie. Wat Cuba betreft, heeft de Amerikaanse regering namelijk nauwelijks bewijs dat het land nu steun verleent of ooit steun heeft verleend aan terroristische activiteiten en dus een dreiging vormt voor de VS.

Houding van de VS tegenover Cuba

Met ingang van 2015 stond Cuba niet meer op de lijst van staatssponsors van terrorisme, toen de toenmalige president Barack Obama Cuba van deze lijst haalde (Cuba werd in 1982 voor het eerst toegevoegd door president Ronald Reagan). Op 12 januari 2021 zette president Donald Trump in zijn laatste ambtsweek, dagen voordat de huidige president Joe Biden werd ingehuldigd, Cuba weer op de lijst. Er is echter geen bewijs dat er sinds 2015 in Cuba iets was veranderd, dus lijkt dit slechts een politieke zet te zijn, om zoveel mogelijk van Obama’s beleid teniet te doen.

Petitie aan Biden om Cuba van deze lijst te schrappen

Het feit dat Cuba momenteel door Amerika wordt gezien als staatssponsor van terrorisme, heeft nadelige gevolgen voor de Cubaanse regering en de bevolking. De Verenigde Staten heeft een enorme invloed op het mondiale financiële systeem. Dit heeft tot gevolg dat banken en bedrijven weigeren zaken te doen in Cuba omdat ze bang zijn voor represailles van de Amerikaanse regering als ze de embargo-blokkade proberen te doorbreken. Ondanks het protest van de Amerikaanse regering dat in het geval van medische uitzonderingen goederen moeten worden geleverd aan Cuba, weigeren sommige bedrijven nog steeds om hieraan te voldoen vanwege deze blokkade. Het gaat dan voornamelijk om grondstoffen, reactieve middelen, diagnostische kits en farmaceutische geneesmiddelen en apparatuur.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de mogelijkheid en de middelen om Cuba weer van deze lijst te schrappen. Toen hij zich kandidaat stelde, maakte hij duidelijk dat hij de strenge sancties op Cuba van regering Trump zou terugdraaien. Maar dat heeft hij tot op heden nog niet gedaan.

Gevolgen voor uw ESTA-aanvraag

Als gevolg van het feit dat Cuba op de lijst van staatssponsors van terrorisme staat, kunnen reizigers die op of na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest, geen ESTA aanvragen. Het maakt niet uit vanuit welk land u naar Cuba bent gereisd. Reizigers die op of na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest kunnen wel een visum Amerika aanvragen. De aanvraagprocedure van een fysiek visum voor Amerika duurt in vergelijking met het aanvragen van een ESTA een stuk langer, omdat dit visum persoonlijk moet worden aangevraagd bij de officiële vertegenwoordiging van de Verenigde Staten. Daarnaast liggen de kosten ook een stuk hoger.

Controleer dus ruim voordat u naar Amerika vertrekt of u voldoet aan de voorwaarden van een ESTA of dat het voor u nodig is een visum voor Amerika aan te vragen.