Nieuwsbericht | | 09-10-2024 | ±3 minuten leestijd

De United States Diversity Lottery is geopend voor 2026. Staatsburgers van verschillende landen kunnen aan deze loterij deelnemen om kans te maken op een permanente verblijfsvergunning voor Amerika. Personen die alleen voor een kort verblijf naar Amerika willen reizen, kunnen meestal gebruikmaken van een ESTA.

United States Diversity Visa Program

Het Amerikaanse Diversity Visa Program wordt ook wel de Green Card Lottery genoemd. Deze is in de eerste plaats opgericht om de culturele diversiteit van Amerika te stimuleren. De Amerikaanse autoriteiten richten zich met het programma op nationaliteiten die ondervertegenwoordigd zijn in Amerika. Het gaat hierbij om burgers van landen waaruit in de afgelopen vijf jaar minder dan 50.000 migranten naar Amerika zijn gekomen. Door alleen burgers uit deze landen aan de loterij te laten deelnemen, probeert de Amerikaanse overheid de diversiteit in het land te verhogen.

Personen die ingeloot worden maken kans op een permanente verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten, ook wel een Green Card genoemd. Het United States Diversity Visa Program maakt deze verblijfsvergunning toegankelijker voor personen die er anders niet voor in aanmerking zouden komen. De kans om ingeloot te worden is echter klein. Jaarlijks melden zich namelijk miljoenen mensen aan, terwijl er slechts 55.000 visa beschikbaar zijn. De kandidaten worden willekeurig uitgekozen, maar de Amerikaanse autoriteiten houden wel rekening met de geografische spreiding. Ieder land mag maximaal zeven procent van het beschikbare aantal Diversity Visas ontvangen.

Nationaliteiten die in aanmerking komen

Voor het Diversity Visa Program van 2026 mogen staatsburgers van alle landen zich aanmelden, op 19 landen na. Staatsburgers van alle Europese landen mogen deelnemen. De 19 landen die in 2026 niet voor het programma in aanmerking komen zijn Bangladesh, Brazilië, Canada, China (inclusief Hongkong, burgers van Macau en Taiwan mogen wel deelnemen), Colombia, Cuba, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, de Filipijnen, Haïti, Honduras, India, Jamaica, Mexico, Nigeria, Pakistan, Venezuela, Vietnam en Zuid-Korea. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan 50.000 staatsburgers uit deze landen naar Amerika gemigreerd. Daarom zijn deze landen nu uitgesloten van deelname. Staatsburgers van Cuba kwamen in 2025 nog wel in aanmerking voor het Diversity Visa Program.

Voorwaarden en aanmeldprocedure

Naast het hebben van de juiste nationaliteit moet ook aan enkele andere voorwaarden worden voldaan om zich voor de Green Card Lottery aan te melden. Kandidaten moeten minstens een middelbare schoolopleiding hebben afgerond. Wie geen middelbaar schooldiploma bezit, moet in plaats daarvan ten minste twee jaar werkervaring hebben in een beroep waarvoor ten minste een tweejarige opleiding of twee jaar werkervaring nodig is.

De registratie voor het Amerikaanse Diversity Visa Program is geopend van 2 oktober tot en met 5 november 2024. Gegadigden kunnen zich online voor de loterij aanmelden door een formulier op de website van de Amerikaanse overheid in te vullen. Kandidaten kunnen zich gratis aanmelden, maar zullen wel aanvraagkosten moeten betalen als ze ingeloot worden. De uitslag zal in mei 2025 worden bekendgemaakt.

ESTA voor een tijdelijk verblijf in Amerika

Wilt u niet permanent in Amerika verblijven, maar alleen voor een vakantie, zakenreis of bezoek aan vrienden of familie naar het land reizen? Dan kunt u over het algemeen gebruikmaken van het ESTA Amerika. Bij ESTA aanvragen is er geen sprake van een lotingssysteem. Reizigers vullen een digitaal aanvraagformulier voor het ESTA in waarin de paspoortgegevens en enkele gegevens over de reis naar Amerika moeten worden ingevuld. De Amerikaanse autoriteiten controleren door middel van de ESTA aanvraag of een reiziger een gevaar voor de veiligheid van het land zou kunnen vormen. Reizigers die aan alle voorwaarden voor het ESTA voldoen, ontvangen hun reistoestemming doorgaans binnen 3 dagen per e-mail.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,56 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.