Nieuwsbericht | | 27-03-2019 | ±4 minuten leestijd

Het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft op haar website een reminder geplaatst voor alle buitenlandse reizigers, waarin zij waarschuwen dat de digitale reistoestemming voor de Verenigde Staten, het ESTA Amerika, tenminste 72 uur van tevoren moet worden aangevraagd.

Volgens het Amerikaanse Ministerie zijn realtime goedkeuringen niet langer meer mogelijk en is het noodzakelijk van tevoren een ESTA Amerika aan te vragen. "Toeristen die zonder een geldig ESTA Amerika op het vliegveld aankomen, mogen waarschijnlijk niet instappen", waarschuwt de Amerikaanse overheid.

ESTA Amerika tenminste 72 uur van tevoren aanvragen

Voorheen was het mogelijk op het vliegveld nog een ESTA Amerika aan te vragen, maar het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid laat op haar website weten dat dit niet meer mogelijk is. Het is volgens de Amerikaanse autoriteiten noodzakelijk het ESTA Amerika tenminste 72 uur van tevoren aan te vragen, bijvoorbeeld op de website VisumBuitenland.nl.

Het Amerikaanse Ministerie gaf altijd al aan dat het ESTA Amerika waar mogelijk eerder moest worden aangevraagd, omdat er dan meer tijd en ruimte is om problemen op te lossen wanneer de ESTA-aanvraag wordt afgekeurd. Voor Nederlandse en Belgische reizigers is het sinds 2009 verplicht om een ESTA Amerika aan te vragen. Dit om de veiligheid van de Verenigde Staten te waarborgen.

Een ESTA Amerika is maximaal twee jaar geldig en mag meerdere keren worden gebruikt. De geldigheid van een ESTA vervalt eerder indien het paspoort van de reiziger verloopt.

Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor aanvraag ESTA Amerika

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland onderstreept de waarschuwing van de Amerikaanse overheid dat het ESTA Amerika op tijd moet worden aangevraagd. Een belangrijke reden daarvoor is dat de Amerikaanse autoriteiten zelf mogen bepalen aan welke eisen een reiziger moet voldoen om een ESTA Amerika te krijgen.

Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken mag Amerika de eisen zelf veranderen. Daarom is het belangrijk van tevoren te bekijken welke voorwaarden er aan een ESTA Amerika worden gesteld en of men aan al deze voorwaarden voldoet. Zo moet bijvoorbeeld het paspoort gedurende het gehele verblijf in de Verenigde Staten geldig zijn. De regels voor het reizen naar de VS kunnen tussentijds veranderen, dus het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan de voorwaarden van het ESTA Amerika altijd goed door te nemen alvorens de reistoestemming aan te vragen.

Een ESTA Amerika aanvragen

Nederlandse en Belgische reizigers die naar Amerika willen reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap moeten altijd een ESTA Amerika aanvragen. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen. Alleen reizigers die over land naar de Verenigde Staten reizen of die al een Amerikaans visum of paspoort hebben, hoeven geen ESTA Amerika aan te vragen.

ESTA is de afkorting van Electronic System for Travel Authorization. Het gaat hier om een digitale reistoestemming om naar de Verenigde Staten van Amerika te mogen reizen. Dat betekent dat men na het aanvragen geen fysieke documenten krijgt toegestuurd. De bedoeling van het ESTA-systeem is om reizigers te screenen voordat zij naar de Verenigde Staten reizen, om op die manier ongewenste personen de toegang te kunnen weigeren.

De luchtvaartmaatschappij controleert al bij het boarden of elke reiziger in het bezit is van een geldig ESTA Amerika. Is dat niet het geval, dan mag de reiziger niet mee op de vlucht.

Een ESTA Amerika is na toekenning twee jaar geldig en men mag er maximaal 90 aaneengesloten dagen mee in Amerika verblijven. Als het paspoort binnen de twee jaar verloopt, verloopt de elektronische reistoestemming ook. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze van plan zijn de Verenigde Staten ook weer te verlaten. Van reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Somalië, Noord-Korea of Jemen zijn geweest zal de aanvraag worden geweigerd.

Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week via onze website. Het aanvragen kost € 49,95 per persoon.

ESTA Amerika met spoed aanvragen

Het is ook mogelijk met spoed een ESTA Amerika aan te vragen. Doorgaans wordt een ESTA Amerika dan al binnen een uur toegekend. Na toekenning ontvangt men een bevestiging via e-mail, het is niet noodzakelijk deze te printen.

ESTA Amerika voor kinderen

Ook minderjarige kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort en ESTA Amerika. In het geval van een gezin bestaande uit twee kinderen en twee ouders, dient er dus viermaal een ESTA te worden aangevraagd.

Weigering zonder ESTA Amerika

Wanneer men geen geldige reistoestemming heeft, wordt al bij het boarden de toegang tot het vliegtuig geweigerd. Luchtvaartmaatschappijen kunnen boetes krijgen als zij reizigers die geen geldige reistoestemming hebben, toch meenemen. Daarom wordt al op de luchthaven van vertrek gecontroleerd of alle reizigers in het bezit zijn van een geldig visum of ESTA Amerika.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.