Nieuwsbericht | | 27-03-2019 | ±4 minuten leestijd

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft op haar website een reminder voor alle buitenlandse reizigers geplaatst. In de reminder waarschuwen de Verenigde Staten dat de digitale reistoestemming, het ESTA, tenminste 72 uur van tevoren moet worden aangevraagd.

Volgens het Amerikaanse Ministerie zijn realtime goedkeuringen niet langer meer mogelijk en is het noodzakelijk van tevoren een ESTA Amerika aan te vragen. "Toeristen die zonder een goedgekeurd ESTA Amerika op het vliegveld aankomen, mogen waarschijnlijk niet instappen", waarschuwt de Amerikaanse overheid.

ESTA Amerika tenminste 72 uur van tevoren aanvragen

Voorheen was het mogelijk ESTA Amerika op het vliegveld nog aan te vragen, maar het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid laat op haar website weten dat dit niet meer mogelijk is. Het is volgens de Amerikaanse autoriteiten noodzakelijk de ESTA Amerika tenminste 72 uur van tevoren aan te vragen, bijvoorbeeld op de website VisumBuitenland.nl.

Het Amerikaanse Ministerie gaf altijd al aan dat waar mogelijk het ESTA eerder aangevraagd moest worden. Er is dan meer tijd en ruimte om problemen op te lossen, wanneer de aanvraag van een ESTA Amerika wordt afgekeurd. Het is sinds 2009 verplicht voor Nederlandse en Belgische reizigers om een ESTA Amerika aan te vragen. Dit om de veiligheid van het land te waarborgen.

Een ESTA Amerika is maximaal twee jaar geldig en mag meerdere keren worden gebruikt. Het is echter niet toegestaan het ESTA meerdere keren te gebruiken als tussentijds het paspoort verlopen is.

Ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor aanvraag ESTA Amerika

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland onderstreept de waarschuwing van de Amerikaanse overheid dat een ESTA Amerika op tijd moet worden aangevraagd. Een belangrijke reden daarvoor is dat de Amerikaanse autoriteiten zelf mogen bepalen aan welke eisen een reiziger moet voldoen om een ESTA Amerika te krijgen.

Volgens het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken mag Amerika zelf de eisen veranderen. Daarom is het belangrijk van tevoren te bekijken welke voorwaarden aan een ESTA Amerika gesteld worden en of men aan de voorwaarden voldoet. Zo moet bijvoorbeeld ook het paspoort tijdens het aanvragen en gedurende het verblijf in de Verenigde Staten nog geldig zijn. De regels voor het reizen naar de VS kunnen tussentijds veranderen. Daarom raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan de voorwaarden van een ESTA Amerika goed door te nemen.

Een ESTA Amerika aanvragen

Nederlandse en Belgische reizigers die naar Amerika willen reizen voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten, moeten altijd een ESTA Amerika aanvragen. Dat geldt ook voor minderjarige kinderen. Alleen reizigers die naar de Verenigde Staten over land reizen of al een Amerikaans visum of paspoort hebben, hoeven geen ESTA Amerika aan te vragen.

ESTA is de afkorting van Electronic System for Travel Authorization. Het gaat hier om een digitale reistoestemming om naar het land te mogen reizen. Dat betekent dat men na het aanvragen geen fysieke documenten thuis krijgt gestuurd. De bedoeling van het ESTA-systeem is dat reizigers voordat zij naar de Verenigde Staten reizen worden gescreend. Zo kan ongewenste personen de toegang worden geweigerd.

De luchtvaartmaatschappij moet voordat men gaat boarden controleren of de reiziger in het bezit is van een geldig ESTA Amerika. Is dat niet het geval, dan mag men niet mee op de vlucht.

Een ESTA Amerika is na toekenning twee jaar geldig. Men mag er maximaal 90 dagen achter elkaar mee verblijven in Amerika. Als het paspoort eerder verloopt, verloopt de elektronische reistoestemming ook. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze van plan zijn terug te reizen naar een ander land. Van reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Somalië, Noord-Korea of Jemen zijn geweest wordt de aanvraag geweigerd.

Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, zeven dagen per week via onze website. Het aanvragen kost € 29,95 per persoon.

ESTA Amerika met spoed aanvragen

Het is nog wel mogelijk met spoed een ESTA Amerika aan te vragen. Doorgaans wordt een ESTA Amerika dan binnen een uur al toegekend. Er wordt dan een bevestiging per e-mail gestuurd. Het is niet noodzakelijk deze uit te printen.

ESTA Amerika voor kinderen

Ook minderjarige kinderen dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort en ESTA Amerika. Men dient bijvoorbeeld bij een gezin met twee kinderen en twee ouders viermaal een ESTA aan te vragen.

Weigering zonder ESTA Amerika

Wanneer men dit reisdocument niet in bezit heeft, wordt de toegang tot het vliegtuig geweigerd bij het boarden. Luchtvaartmaatschappijen kunnen boetes krijgen als zij de reizigers toch meenemen, terwijl zij niet in het bezit zijn van een geldige reistoestemming. Daarom wordt al bij vertrek uit Nederland of België verlangd over een ESTA Amerika te beschikken.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.