Nieuwsbericht | | 14-01-2022 | ±6 minuten leestijd

Een ESTA wordt in de meeste gevallen binnen drie dagen goedgekeurd, vaak dezelfde dag nog. Soms wordt een ESTA toch afgekeurd. Dit artikel beschrijft zeven redenen waarom een ESTA aanvraag kan worden afgekeurd.

Reden achterhalen lastig

Hoewel de meeste ESTA aanvragen zonder problemen worden goedgekeurd, kan het voorkomen dat een aanvraag wordt afgekeurd door de Amerikaanse immigratiedienst. Het kan bijzonder lastig zijn om de exacte reden voor de afkeuring te achterhalen. De Amerikaanse immigratiedienst, US Customs and Border Protection, geeft namelijk nooit de reden waarom ze een ESTA aanvraag hebben afgekeurd. De aanvrager krijgt simpelweg het bericht dat de aanvraag is afgewezen.

Hieronder ziet u zeven redenen waarom een ESTA aanvraag afgekeurd kan worden, zodat u goed voorbereid bent als u in de toekomst een ESTA wilt aanvragen om naar Amerika te reizen.

1: U heeft een veiligheidsvraag met ‘Ja’ beantwoord

In het ESTA formulier worden naast de algemene vragen over de reiziger ook enkele zogeheten veiligheidsvragen gesteld. Het doel van deze 9 vragen is om te voorkomen dat ongewenste personen naar Amerika reizen. Er wordt onder meer gevraagd of de reiziger ooit is veroordeeld voor een misdrijf. Om een goedgekeurd ESTA te ontvangen, moeten alle 9 vragen naar waarheid met ‘Nee’ worden beantwoord. Als ook maar één vraag met ‘Ja’ wordt beantwoord, zal het ESTA automatisch worden afgekeurd. Zelfs als dit per ongeluk was.

Als u een veiligheidsvraag (per ongeluk) met ‘Ja’ heeft beantwoord, heeft het doorgaans weinig nut om een nieuwe aanvraag in te dienen. De nieuwe ESTA aanvraag zal toch weer worden afgewezen. Ook als u alle veiligheidsvragen ditmaal met ‘Nee’ beantwoordt. De Amerikaanse immigratiedienst is hier zeer streng in.

2: U heeft uw tweede nationaliteit niet ingevuld

Om een ESTA aan te vragen, moet de aanvrager laten weten of hij of zij een tweede nationaliteit heeft, of deze ooit heeft gehad. Vooral dat laatste leidt soms tot problemen. Het komt voor dat reizigers niet weten dat ze een tweede nationaliteit hebben. Ieder land heeft andere regels met betrekking tot nationaliteit. In China verliest men bijvoorbeeld altijd de Chinese nationaliteit bij het verkrijgen van een andere nationaliteit. Maar bijvoorbeeld de Griekse of Marokkaanse nationaliteit kan men wettelijk niet verliezen, ook niet bij het verkrijgen van een andere nationaliteit.

Het is belangrijk om te weten welke regels bij u van toepassing zijn. Als u een tweede nationaliteit heeft, maar dit niet aangeeft in het ESTA formulier, wordt uw ESTA vaak afgekeurd.

3: U dient een aanvraag in met een ongeldig paspoort

Het paspoort waarmee u de ESTA-aanvraag indient moet geldig zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u het paspoort ooit eens bent verloren. Als u een paspoort als vermist opgeeft, wordt deze officieel ongeldig. Zelfs als u nog geen nieuw paspoort in gebruikt heeft genomen. Dit gebeurt door middel van een elektronische signalering die zichtbaar is voor immigratiesystemen wereldwijd. Als u het paspoort op een later tijdstip terugvindt en probeert een ESTA aan te vragen met dit paspoort, zal de aanvraag afgekeurd worden. Controleer dus vooraf of u met het juiste paspoort een aanvraag indient.

4: U heeft de paspoortgegevens verkeerd overgenomen

Het is zeer belangrijk dat u tijdens het indienen van een ESTA aanvraag de paspoortgegevens correct invult. Een ESTA aanvraag kan afgekeurd worden als er fouten, ongeacht hoe klein, worden gemaakt bij het overnemen van de paspoortgegevens. Het is ook mogelijk dat het ESTA wordt goedgekeurd, maar dat deze niet gebruikt kan worden omdat het niet correct gekoppeld is aan uw paspoort. Als u ziet dat u inderdaad een fout heeft gemaakt tijdens het invullen van de paspoortgegevens, kunt u proberen een nieuwe aanvraag in te dienen, ditmaal met de juiste gegevens. In tegenstelling tot andere fouten, zoals het verkeerd beantwoorden van een veiligheidsvraag, kan het zijn dat na het invullen van de juiste paspoortgegevens de tweede aanvraag wel wordt goedgekeurd.

5: De Amerikaanse immigratiedienst vermoedt dat u niet van plan bent het land weer te verlaten

Een ESTA is geldig voor twee jaar, en met een ESTA mag men maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Het komt echter wel eens voor dat personen niet terug reizen nadat de geldigheidsduur van het ESTA is verlopen. Zij verblijven dan illegaal in Amerika, bijvoorbeeld om economische redenen. Dit leidt tot veel problemen bij de Amerikaanse autoriteiten. Als vermoed wordt dat een persoon Amerika niet zal verlaten nadat de maximale verblijfsduur van het ESTA is verlopen, zal de aanvraag worden afgekeurd. Reizigers die invullen dat ze geen werk hebben, lopen een groter risico om afgewezen te worden.

6: Uw persoonlijke gegevens komen per toeval voor in de databanken van Amerikaanse veiligheidsdiensten

De veiligheidsvragen in het ESTA formulier hebben onder meer betrekking op een mogelijk crimineel verleden. Alleen als u al deze vragen met ‘Nee’ beantwoordt, kunt u een ESTA aanvragen. Het kan echter voorkomen dat uw achternaam, contactpersoon of adres in de Verenigde Staten overeenkomt met gegevens in de criminele databanken van Amerikaanse veiligheidsdiensten. Als iemand met dezelfde achternaam bijvoorbeeld eens is veroordeeld voor een misdrijf, kan het in zeldzame gevallen voorkomen dat het ESTA-systeem uw naam ook markeert. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het adres dat u invult ooit werd gebruikt voor een misdrijf. In dat soort gevallen wordt de ESTA aanvraag afgekeurd.

7: U heeft problematische social media berichten geplaatst

In het ESTA formulier wordt iedere reiziger gevraagd om alle social media profielen in te vullen die hij of zij in de afgelopen vijf jaar heeft gehad. Als de Amerikaanse immigratiedienst ziet dat er op een of meer profielen problematische berichten staan, kan dit tot problemen leiden bij de ESTA aanvraag. Hierbij kan men denken aan berichten die terrorisme of andere misdrijven verheerlijken. Als de Amerikaanse immigratiedienst bepaalt dat de reiziger op basis van deze berichten een risicogeval is, wordt de ESTA aanvraag afgekeurd.

Afgewezen zonder duidelijke reden

De Amerikaanse immigratiedienst behoudt zich het recht voor om een ESTA aanvraag zonder opgaaf van reden af te keuren. Het kan zijn dat u alle regels hebt gevolgd, maar dat de aanvraag toch wordt afgekeurd. Hier kunt u weinig aan doen. Een nieuwe aanvraag indienen is altijd mogelijk, maar de kans is groot dat deze weer wordt afgekeurd.

Het kan zelfs voorkomen dat een ESTA aanvraag eerst wordt goedgekeurd, maar later weer wordt ingetrokken. In sommige gevallen komen reizigers hier pas op het vliegveld achter, wat tot grote problemen leidt. Hoewel u hier niet veel aan kunt doen, kunt u de schade beperken door voor vertrek op de website van de Amerikaanse immigratiedienst te controleren of uw ESTA nog steeds geldig is. De actuele status van een goedgekeurde ESTA kan altijd online bekeken worden, waardoor u op het vliegveld niet voor verrassingen komt te staan.

Mijn ESTA is afgekeurd, wat nu?

U kunt niet in beroep gaan tegen het besluit van de Amerikaanse immigratiedienst om uw ESTA aanvraag af te keuren. Dit staat in de akkoordverklaring in het ESTA formulier. Een nieuwe aanvraag indienen heeft doorgaans ook weinig zin. Als een ESTA al eens is afgekeurd, is het zeer waarschijnlijk dat toekomstige aanvragen ook afgekeurd worden, zelfs als alle gegevens correct zijn.

Als uw ESTA is afgekeurd, kunt u nog wel gewoon een visum aanvragen om naar Amerika te reizen. De aanvraagprocedure voor een visum duurt echter langer en is duurder dan het aanvragen van een ESTA, onder meer omdat u verplicht langs moet komen bij het consulaat voor een interview.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.