Nieuwsbericht | | 20-02-2018 | ±4 minuten leestijd

Het aanvragen van een ESTA is noodzakelijk om naar de Verenigde Staten te reizen. ESTA is een digitale reistoestemming waaruit duidelijk wordt dat de Verenigde Staten toestemming geven om naar hun land te reizen.

Deze ESTA kan men gemakkelijk online aanvragen. Het is zelfs verplicht in het bezit te zijn van het ESTA-document op het vliegveld in Nederland. Bij het instappen wordt namelijk niet alleen gevraagd om legitimatie, maar ook om de ESTA te tonen. Wanneer een passagier geen geldig bewijs kan tonen, mag de luchtvaartmaatschappij de reiziger niet vervoeren. Belangrijk is dat men bij het aanvragen van de ESTA rekening houdt met het verschil tussen cijfers en letters.

Cijfers en letters bij het paspoortnummer

Om naar Amerika te mogen reizen, moet men een zogenaamd ESTA-formulier invullen. Het is mogelijk zonder visum naar Amerika af te reizen. ESTA is dus geen digitaal visum, maar een digitaal bewijs dat men toestemming heeft om naar het land te reizen. Met de ESTA-aanvraag wordt de reiziger geregistreerd als bezoeker van de Verenigde Staten.

Het is belangrijk om bij het aanvragen van de ESTA de gegevens op het paspoort correct op te nemen. Zo was er een reiziger die naar Amerika wilde vertrekken, maar de gegevens niet juist had overgenomen. Op het paspoort wordt gebruikgemaakt van cijfers en letters. De Nederlandse overheid heeft vastgelegd dat er op het paspoort geen gebruik wordt gemaakt van de letter O, maar enkel van het cijfer 0. De reiziger had de gegevens foutief overgenomen en zag de 0 voor een O aan.

Het documentnummer op het Nederlandse paspoortHet documentnummer op het Nederlandse paspoort

Het documentnummer op het Belgische paspoortHet documentnummer op het Belgische paspoort

Daardoor werd de ESTA-aanvraag meteen ongeldig. De letter O komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse identiteitskaart. Houd er daarom bij het doen van de ESTA-aanvraag rekening mee dat het hier altijd om het cijfer 0 gaat. Men dient het nummer niet alleen correct over te nemen op de ESTA-aanvraag, maar ook bij het boeken van de reis en het online inchecken met een vliegticket. Tegenwoordig zijn er daarom steeds meer vervoerders die gebruikmaken van een app, waarmee de reiziger het paspoort kan scannen. Op die manier kan verwarring worden voorkomen.

Geldigheidsduur van het ESTA

Alvorens naar de Verenigde Staten te vertrekken, is het belangrijk niet alleen de ESTA in orde te maken. Ook de overige legitimatie moet geldig zijn. Het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart is voor personen vanaf 18 jaar 10 jaar geldig. Voor personen onder de 18 is het legitimatiebewijs slechts vijf jaar geldig. Het is voor volwassenen slechts eens in de tien jaar noodzakelijk een nieuw paspoort aan te vragen. Kinderen jongeren dan 18 jaar hebben eens in de vijf jaar een nieuw paspoort nodig. Dit omdat zij in de groei zijn en het moeilijker is gezichten te herkennen.

Tip voor de geldigheid van het paspoort

Geldigheid van het paspoort of de identiteitskaart
De geldigheidsdatum van het paspoort of de identiteitskaart staat altijd aangegeven op het legitimatiebewijs. Kijk hiervoor onder de tekst ‘Geldig tot’.


ESTA aanvragen

Houd bij het aanvragen van de ESTA rekening dat de letter O nooit voorkomt op het Nederlandse paspoort of de identiteitskaart. Neem daarom bij twijfel de letter O over als het cijfer 0, want alleen dit cijfer komt bij Nederlandse identiteitsbewijzen voor.

Het is belangrijk dat alle informatie volledig correct wordt overgenomen bij het doen van een ESTA-aanvraag. Wanneer men dit niet doet, wordt de aanvraag ongeldig. Een ESTA aanvragen kost € 29,95 per persoon. De aanvraag duurt ongeveer 5 minuten. De luchtvaartmaatschappij kijkt van tevoren of het legitimatiebewijs en het ESTA geldig is. Als het bewijs niet geldig is, mag de luchtvaartmaatschappij de reiziger niet naar de Verenigde Staten vervoeren. In dit geval moest de reiziger zelfs een nieuwe vlucht boeken op eigen kosten. Voorkom dergelijke problemen en controleer alle informatie op het legitimatiebewijs en de ESTA-aanvraag.