Nieuwsbericht | | 30-01-2018 | ±2 minuten leestijd

Reizigers die ooit in Iran of Irak zijn geweest kunnen niet altijd een ESTA aanvragen. Dat geldt ook voor reizigers die ooit in Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest. Het gaat hierbij om reizen die na 1 maart 2011 gemaakt zijn. Ook reizigers die in het bezit zijn of geweest zijn van een paspoort dat is uitgegeven door Iran of Irak of een van de andere bovenstaande landen komen niet in aanmerking voor een ESTA om naar Amerika te mogen reizen.

IranIran

Bezoek aan Iran of Irak na 1 maart 2011

Bent u voor 2011 in Iran of Irak geweest, maar heeft u nooit een paspoort van Iran of Irak gehad? Dan kunt gewoon een ESTA aanvragen. Alleen als u na 1 maart van dat jaar in Iran of Irak bent geweest komt u niet meer in aanmerking voor een ESTA. Hetzelfde is van toepassing indien u in Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest.

In het bezit (geweest) van Iraans of Iraaks paspoort

Bezit u een paspoort dat is uitgegeven door Iran of Irak? Dan komt u niet in aanmerking voor een ESTA om naar Amerika te reizen. Dit geldt ook voor paspoorten die zijn uitgegeven door Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië. Ook indien u momenteel een paspoort bezit uit een land dat deel uitmaakt van het Visa Waiver Program (waaronder België en Nederland) is het onmogelijk een ESTA aan te vragen indien u tevens een paspoort bezit van een van deze landen. Ook is dezelfde uitsluiting voor het aanvragen van een ESTA van toepassing als u in het verleden ooit een paspoort heeft gehad dat is uitgegeven door Iran, Irak of een van de andere genoemde landen in dit artikel.

Hoe alsnog naar Amerika te reizen

Als u vanwege uw reisverleden in Iran of Irak niet in aanmerking komt voor een ESTA betekent dat niet automatisch dat u per definitie niet meer naar Amerika mag reizen. Wel betekent dit dat u een andere route moet volgen om de juiste reistoestemming te verkrijgen. In dat geval kunt u terecht bij het consulaat van Amerika, alwaar u een zogenaamd non-immigrant visum kunt aanvragen. Meestal wordt hierbij een uitgebreide toelichting vereist rondom uw reisverleden in Iran of Irak.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.