Nieuwsbericht | | 03-02-2022 | ±2 minuten leestijd

Hoewel het in 2021 erop leek dat Israel op korte termijn toegelaten zou worden tot het Amerikaanse Visa Waiver Program, zijn de onderhandelingen toch vastgelopen. Israel hoopt dit jaar nog toegelaten te worden.

Wat is het Visa Waiver Program?

Het Amerikaanse Visa Waiver Program staat reizigers uit enkele landen toe om zonder visum naar Amerika te reizen. In plaats daarvan kunnen zij een ESTA aanvragen. Veel landen proberen toegelaten te worden tot het ESTA programma. Reizigers uit deze landen hoeven dan niet de lange visumprocedure te doorlopen, wat al snel maanden in beslag kan nemen. Een ESTA aanvragen duurt doorgaans vijf tot tien minuten en het ESTA wordt gemiddeld binnen 3 dagen toegekend. De reden dat een ESTA aanvragen veel minder tijd in beslag neemt is omdat er voor een ESTA geen interview op de ambassade nodig is. De gehele aanvraag gebeurt online.

Onder meer alle landen in de Europese Unie maken onderdeel uit van het Visa Waiver Program. Reizigers uit deze landen, waaronder dus Nederland en België, kunnen eenvoudig met een ESTA naar Amerika reizen.

Arabisch-Amerikaanse reizigers

Om voor toelating tot het Visa Waiver Program in aanmerking te komen, moeten landen aan enkele strenge voorwaarden voldoen. Het percentage afgekeurde aanvragen voor toeristen- en zakenvisums voor Amerika in dat land mag bijvoorbeeld niet hoger dan 3% zijn. Het land moet ook elektronische paspoorten uitgeven, omdat het ESTA geen papieren document is, maar digitaal aan het paspoort wordt gekoppeld.

Israel worstelt al tijden met het percentage afgekeurde visumaanvragen voor Amerika. Een reden hiervoor is dat veel jonge Israëliërs aanvragen indienen voor visums voor Amerika. Zij zijn dan vaak net klaar met de dienstplicht, en willen op vakantie voordat zij aan hun studie beginnen. Dit leidt ertoe dat deze aanvragen een verhoogd risicoprofiel hebben bij de Amerikaanse immigratiedienst, wat tot relatief veel afkeuringen leidt. Israel hoopt tegen november 2022 onder het percentage van 3% te zitten.

Een andere belangrijke voorwaarde is wederkerigheid. Dit houdt in dat het land belooft dat alle Amerikaanse burgers eerlijk en gelijk worden behandeld als zij naar dat land willen reizen. Israel wordt ervan beschuldigd Arabisch-Amerikaanse reizigers die naar Israel reizen te discrimineren. Arabisch-Amerikaanse reizigers zeggen bijvoorbeeld bij aankomst op het vliegveld in Israel geregeld te worden uitgekozen voor een extra screening door de veiligheidsdiensten. Deze screenings duren soms uren. Soms worden zij ook direct op een vlucht terug naar Amerika gezet.

Israel doet toezeggingen

De Israëlische overheid heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat toelating tot het ESTA programma van groot belang is. Het land heeft toezeggingen gedaan met betrekking tot Arabisch-Amerikaanse reizigers. Zo mochten Palestijns-Amerikaanse reizigers naar Israel in het verleden alleen via Jordanië het land betreden. Zij mogen binnenkort ook landen op de grootste luchthaven van Israel, Ben-Gurion in Tel Aviv. Het land heeft ook beloofd er beter op toe te zien dat Arabisch-Amerikaanse reizigers eerlijk worden behandeld.

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Ayelet Shaked, zei begin 2022 optimistisch te zijn over de kansen voor Israel om toegelaten te worden. De Amerikaanse overheid heeft nog niet gereageerd op de toezeggingen van Israel.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.