Nieuwsbericht | | 02-09-2019 | ±5 minuten leestijd

Is het mogelijk als Nederlands of Belgisch reiziger een ESTA Amerika aan te vragen als je ooit drugs hebt gebruikt? Dit is een vraag die men zich mogelijk zou kunnen stellen, aangezien een Britse toeriste voor tien jaar de Verenigde Staten werd uitgezet, nadat op haar telefoon een SMS werd gevonden waarin zij toegaf dat zij cocaïne had gebruikt.

De Britse toeriste was met een vriendin onderweg naar Los Angeles met het plan twee maanden in de Verenigde Staten te verblijven. De twee werden bij de douane tegengehouden omdat er een vermoeden was dat ze zich niet hielden aan de geldigheidstermijn van hun visum. Toen vervolgens echter bleek dat de toeriste ooit cocaïne had gebruikt, werd het visum geannuleerd.

Wat is er gebeurd?

De Britse toeriste en haar vriendin reisden samen naar Los Angeles om daar twee maanden te verblijven. De Amerikaanse douane had echter wat vraagtekens bij hun visa-aanvraag en was bang dat zij te lang in het land zouden blijven. Daarom werden ze ondervraagd over hun plannen en hun financiën. De één werd na een uur vrijgelaten, terwijl de ander haar tas en telefoon moest inleveren.

Vervolgens werd er een volledig lichamelijk onderzoek gedaan en werd de vrouw met vier andere vrouwen in een cel geplaatst. De douane onderzocht haar telefoon en vond een SMS waarin stond dat zij cocaïne gebruikt zou hebben. Op basis daarvan werd haar visum ingetrokken en mag ze nu tien jaar lang Amerika niet meer in.

Waarom drugsgebruik tot annulering van het ESTA Amerika leidt

In principe is het gebruik van drugs geen directe reden om een ESTA Amerika te annuleren. De reden waarom in dit geval het ESTA werd geannuleerd, is terug te vinden in de manier waarop het ESTA-systeem werkt. Aanvragers krijgen namelijk verschillende vragen, onder andere over of zij ooit drugs hebben genomen. Deze vraag heeft betrekking op het bezit, gebruik of verkopen van illegale drugs. Als het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, wordt de aanvraag meestal direct afgekeurd.

Mogelijk had de toeriste ‘nee’ geantwoord op deze vraag, waardoor haar aanvraag voor het ESTA Amerika goedgekeurd werd. Toen ze in Amerika was, bleek het antwoord echter toch ‘ja’ te moeten zijn. Dit wordt gezien als het niet naar waarheid invullen van het aanvraagformulier, en dus als fraude. In dat geval wordt het ESTA dus geannuleerd, en vaak volgt er ook een straf, zoals in het geval van de Britse toeriste: zij mag Amerika tien jaar niet meer in.

Niet alleen SMS’jes die wijzen op drugsgebruik kunnen als bewijs worden gebruikt, ook berichten op social media kunnen ertoe leiden dat een ESTA Amerika ingetrokken wordt. Volgens Amerikaanse advocaten moet er echter wel meer bewijs zijn dan een simpel berichtje. In gevallen zoals die van de Britse toeriste is de echte reden voor het annuleren van het ESTA niet het berichtje, maar het liegen in de ESTA-aanvraag. Het ESTA is een wettelijk document, en het is strafbaar hiermee te frauderen. Wanneer men met zulke documenten fraudeert, kunnen daar zware straffen op staan.

Het niet naar waarheid invullen van het ESTA formulier

Er zijn buitenlandse toeristen die zich afvragen of het slimmer is sommige vragen in het aanvraagformulier van het ESTA Amerika niet naar waarheid in te vullen. In sommige gevallen zal de overheid daar misschien niet achter komen, maar, mochten er problemen of vragen zijn met betrekking tot de aanvraag, mag de overheid meer informatie opvragen. Sinds 2018 mag de Amerikaanse douane alle persoonlijke eigendommen van reizigers doorzoeken. Hier horen bijvoorbeeld tassen bij, maar ook telefoons en andere elektronische apparaten zoals laptops. Bovendien moeten reizigers het wachtwoord opgeven aan de douane. Wanneer zij medewerking weigeren, worden ze onmiddellijk geweigerd en wordt het ESTA Amerika ingetrokken. Wij raden met klem af het formulier niet naar waarheid in te vullen, aangezien dit voor grote problemen kan zorgen.

Volgens Amerikaanse experts is het raadzaam eerst een advocaat te raadplegen alvorens een ESTA Amerika aan te vragen, wanneer men al eens een wet omtrent het gebruik of verspreiden van drugs heeft overtreden. Het kan namelijk heel goed zo zijn dat reizigers daardoor niet voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan het gebruik van het ESTA Amerika.

Experts bogen zich ook over de vraag of reizigers er goed aan doen foto’s en video’s van hun telefoon te verwijderen, alvorens naar Amerika te reizen. In de praktijk blijkt namelijk dat dergelijk materiaal vaak gebruikt wordt om reizigers de toegang tot het land te weigeren. Reizigers die een ESTA Amerika aanvragen, kunnen geweigerd worden als blijkt dat zij met drugs in aanraking zijn geweest. Daarom is het belangrijk goed op te letten welke gevolgen bepaalde foto’s en/of berichten op een mobiele telefoon, of bijvoorbeeld op social media, kunnen hebben op het aanvragen van het ESTA Amerika.

ESTA Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen kan gemakkelijk online via de website van VisumBuitenland.nl. Het ESTA Amerika is een persoonlijke en verplichte reistoestemming om zonder visum naar de Verenigde Staten te kunnen vliegen. De aanvraag van een ESTA Amerika kost € 49,95 per persoon en is binnen enkele minuten afgerond. Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het is ook mogelijk een groepsaanvraag in te dienen. Per reiziger neemt de procedure zo’n vijf minuten in beslag.

Daarna kan men eenvoudig afrekenen via iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard. Het duurt even totdat het ESTA Amerika wordt uitgegeven. Reist u morgen al naar Amerika? Dan is het noodzakelijk een spoedaanvraag in te dienen. ESTA reistoestemmingen die met spoed worden aangevraagd, worden doorgaans binnen 17 minuten al toegekend. Na toekenning ontvangt de aanvrager een bevestiging per e-mail. Het is niet nodig deze bevestiging te printen. Spoedaanvragen kunnen in uitzonderlijke gevallen langer duren. Vraag daarom zo vroeg mogelijk een ESTA Amerika aan.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.