Nieuwsbericht | | 09-02-2022 | ±2 minuten leestijd

De Amerikaanse overheid heeft de ESTA voorwaarden voor Hongaarse burgers aangescherpt. Zij kunnen niet meer automatisch zonder visum naar Amerika reizen.

Massale fraude

Het is voor Europese burgers al een tijdje mogelijk om weer naar Amerika te reizen. Op 8 november 2021 opende Amerika de grenzen voor toeristen en zakenreizigers uit Europa. Het corona reisverbod kwam hierdoor te vervallen, en reizigers konden weer visums of een ESTA aanvragen om naar Amerika te reizen.

Tot recent konden alle personen met de Hongaarse nationaliteit zonder visum naar Amerika reizen. Hongarije maakt namelijk deel uit van het Amerikaanse Visa Waiver Program. Landen die deel uit maken van dit systeem, waaronder ook Nederland en België, kunnen zonder visum naar Amerika reizen. In plaats daarvan kunnen zij een ESTA aanvragen, wat veel goedkoper is en ook veel sneller wordt toegekend.

Hongaarse reizigers merkten echter sinds 2021 dat veel van deze ESTA aanvragen werden afgekeurd. Hoewel de precieze reden nog niet duidelijk is, heeft de Amerikaanse ambassade in Boedapest duidelijk gemaakt dat het ‘vereenvoudigde naturalisatie’ beleid van premier Orbán tot massale fraude leidt bij visumaanvragen. Het beleid was oorspronkelijk bedoelt om het makkelijker te maken voor personen met aantoonbare banden met Hongarije om het Hongaarse burgerschap te verkrijgen. Het systeem werd echter in de loop der jaren misbruikt door criminelen om eenvoudig Hongaarse en Europese paspoorten te verkrijgen.

Nieuwe ESTA voorwaarden Hongaarse reizigers

De nieuwe voorwaarden gelden al sinds 2021, maar omdat er zo weinig werd gereisd vanwege het coronavirus, bleef dit lange tijd onopgemerkt. Volgens de nieuwe regels mogen alleen Hongaren die ook daadwerkelijk in Hongarije zijn geboren nog gebruik maken van het ESTA systeem. Dit betekent dat personen met een Hongaars paspoort, maar die niet in Hongarije zijn geboren, geen ESTA meer kunnen aanvragen. Zij moeten in plaats daarvan een visum aanvragen bij de Amerikaanse ambassade, waarvoor eerst een afspraak moet worden gemaakt. In tegenstelling tot het ESTA, dat vaak nog dezelfde dag wordt toegekend, kan het maanden duren voordat men terecht kan bij de ambassade voor een interview. Een visum is ook veel duurder dan het ESTA: waar het ESTA slechts € 49,95 per persoon kost, kost een standaard visum voor Amerika 160 dollar.

De nieuwe voorwaarden komen bovenop de al geldende ESTA voorwaarden om zonder visum naar Amerika te reizen.

ESTA voorwaarden ongewijzigd voor andere landen

Vooralsnog lijkt alleen Hongarije onder de nieuwe regels te vallen. Er zijn geen berichten dat ook andere landen te maken zullen krijgen met aangescherpte ESTA voorwaarden. Dit betekent dat zowel Nederlandse als Belgische reizigers gewoon een ESTA kunnen aanvragen als zij niet in Nederland of België wonen. Zolang zij aan de overige ESTA voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een geldig paspoort, kunnen zij de aanvraag probleemloos online indienen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.