Nieuwsbericht | | 24-03-2023 | ±5 minuten leestijd

Voor veel Europese reizigers die de Verenigde Staten bezoeken voor een overstap of verblijf tot 90 dagen is het ESTA voldoende. Het ESTA is voldoende voor toeristische en zakelijke reizen, maar niet voor wie voor een Amerikaanse werkgever wil gaan werken. Daarvoor is namelijk een visum nodig.

In Amerika werken met een ESTA of visum

De meeste Europese reizigers die naar Amerika gaan voor toerisme, zaken of een overstap, hebben daarvoor voldoende aan een ESTA. Om deze reistoestemming voor Amerika aan te kunnen vragen, moeten reizigers voldoen aan alle voorwaarden van het ESTA. Het ESTA is niet alleen geschikt voor een toeristische reis, maar kan ook worden gebruikt voor bepaalde zakelijke activiteiten in Amerika, zoals het bezoeken van conferenties. Ook is het met een ESTA toegestaan om tegen betaling werkzaamheden uit te voeren in Amerika, maar alleen voor een werkgever die gevestigd is buiten Amerika. Om een dienstbetrekking aan te gaan bij een Amerikaanse werkgever, is daarentegen een visum nodig.

Wie voor toerisme of zaken naar Amerika reist, kan in plaats van een ESTA ook een B-2 visum (voor toerisme) of B-1 visum (voor zakenreizen) aanvragen. Een visumaanvraag is echter duurder en kost meer tijd dan het aanvragen van een ESTA. Daarom is dit alleen aan te raden voor reizigers die niet in aanmerking komen voor het ESTA. Dit kan zijn op basis van hun nationaliteit of het niet voldoen aan alle voorwaarden van het ESTA.

Zakelijke activiteiten in de Verenigde Staten

Zowel met het ESTA als het B-1 visum voor Amerika is het toegestaan om in Amerika verschillende soorten zakelijke activiteiten uit te voeren, maar geen van beide reistoestemmingen mag gebruikt worden om in loondienst te treden bij een Amerikaanse werkgever. Met een ESTA mag elk verblijf in de Verenigde Staten tot maximaal 90 achtereenvolgende dagen duren. Het B-1 visum is een zogeheten non-immigrant visa, wat betekent dat ook met dit visum slechts een tijdelijk verblijf in Amerika is toegestaan.

Visum nodig om te werken voor een Amerikaanse werkgever

Een reiziger met een ESTA of visum uit de B-categorie heeft dus geen toestemming om een dienstverband aan te gaan bij een Amerikaanse onderneming of organisatie. Hiervoor is namelijk een ander visum nodig. Zo zijn er een aantal non-immigrant visa die geschikt zijn voor tijdelijk werk, waaronder de visa H-1B, L-1 of O-1. Wie naar Amerika wil emigreren om zich permanent in het land te vestigen en/of er gedurende lange tijd te werken, moet een zogeheten immigrant visa aanvragen.

In de VS blijven na verlopen dienstverband: de grace period

Wanneer men een tijdelijk visum ontvangt om in de Verenigde Staten te gaan werken, is dit visum over het algemeen geldig voor de duur van het dienstverband dat men in Amerika aangaat. Onder bepaalde voorwaarden mag men na beëindiging van het dienstverband echter nog maximaal 60 dagen in Amerika verblijven. Dit is de zogeheten grace period. Dit is een periode van uitstel van maximaal 60 dagen waarin weer een nieuw tijdelijk verblijfsvisum kan worden aangevraagd.

Voorbeeld: u heeft een tijdelijk werkvisum (een non-immigrant visum) met een geldigheid van 2 jaar, omdat uw dienstverband in Amerika 2 jaar duurt. In principe moet u Amerika dan verlaten zodra uw dienstverband afloopt. Als u de gehele 2 jaar voor deze werkgever blijft werken, is er geen sprake van een grace period. Echter, als u binnen de 2 jaar stopt bij de werkgever in kwestie, of dit nu op eigen initiatief is of niet, mag u toch nog maximaal 60 dagen in Amerika blijven. U mag echter nooit langer in Amerika blijven dan de einddatum van de geldigheid van uw visum (de einddatum van uw oorspronkelijke dienstverband). Als u bijvoorbeeld 40 dagen voor het einde van de geldigheid van uw visum ontslagen wordt, mag u nog maximaal 40 dagen in Amerika blijven.

Voorwaarden voor een nieuwe statusaanvraag

De grace period begint in de meeste gevallen automatisch op de eerste dag na het officiële vertrek bij de werkgever. Het is hierbij onbelangrijk of het vertrek vrijwillig of onvrijwillig is geweest. Afhankelijk van de situatie van de houder van het non-immigrant visum, kan hij of zij gedurende de grace period gebruikmaken van een aantal opties:

  • Change of status: in dit geval vraagt de reiziger gedurende de grace period nogmaals hetzelfde non-immigrant visum aan door middel van een nieuwe aanvraag voor hetzelfde visum vanuit een Amerikaanse werkgever, of een ander soort non-immigrant visum.
  • Adjustment of status: in dit geval vraagt de reiziger, die een non-immigrant visum heeft, een immigrant visum aan. Dit is alleen mogelijk in bepaalde omstandigheden. Zo kan dit een mogelijkheid zijn voor bepaalde investeerders en voor personen met bewezen buitengewone vaardigheden.
  • Als een aanvrager vanwege bepaalde omstandigheden niet genoeg heeft aan de duur van de grace period, is een zogeheten Employment Authorization Document nodig. Dit document wordt alleen onder bijzondere omstandigheden afgegeven.

Als u Amerika al verlaten hebt

Werknemers kunnen alleen gebruikmaken van de uitstelregeling in de vorm van de grace period zolang zij zich in de Verenigde Staten bevinden. Wanneer men de Verenigde Staten van Amerika verlaat, moet voor een nieuwe reis naar Amerika een nieuwe reistoestemming worden aangevraagd. Als het gaat om een overstap of als deze nieuwe reis een toeristisch of zakelijk reisdoel heeft, kan hiervoor eenvoudig online een ESTA worden aangevraagd. Wel moet de reiziger aan alle ESTA voorwaarden voldoen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.