Nieuwsbericht | | 03-03-2022 | ±3 minuten leestijd

De federale overheid van Amerika heeft bekend gemaakt dat het land het limiet voor H-1B visumaanvragen voor 2022 heeft bereikt. Binnenkort begint de aanvraagprocedure voor visums voor 2023.

Wat is het H-1B visum?

Amerika heeft honderden verschillende visums. Ieder visum is bedoeld voor een specifiek reisdoel, waardoor reizigers naar Amerika dus goed moeten uitzoeken welk visum in hun situatie van toepassing is. Als men in Amerika activiteiten verricht die niet onder het visum vallen, kan dit tot uitzetting leiden, en mogelijk zelfs tot uitsluiting van toekomstige visumaanvragen.

Het H-1B visum is een werkvisum voor gespecialiseerde arbeiders, die in loondienst willen treden bij een Amerikaans bedrijf. Dit is het populairste werkvisum bij buitenlandse professionals. Met dit visum kunnen Amerikaanse bedrijven buitenlandse werknemers werven, wat in sommige sectoren hard nodig is vanwege het tekort aan gespecialiseerde werknemers in Amerika. Het H-1B visum is vooral populair bij Amerikaanse techbedrijven, die jaarlijks tienduizenden werknemers uit landen als India of China aannemen. Het proces om een H-1B visum aan te vragen is niet eenvoudig, en het kan ook vrij duur zijn. Afhankelijk van bepaalde criteria met betrekking tot de werkgever, en andere bijkomstigheden zoals juridische kosten, kan het aanvragen van een H-1B visum in sommige gevallen al snel meer dan $ 5000 kosten. Deze kosten moeten allemaal betaald worden door de werkgever.

Limiet voor 2022 bereikt

Het limiet van H-1B visumaanvragen wordt bepaald door het Amerikaans Congress. Voor 2022 is dit limiet 65.000 reguliere aanvragen, met nog eens 20.000 visums voor specifieke categorieën werknemers. Dit limiet is voor 2022 inmiddels bereikt. Dit betekent niet dat het aantal aanvragen uitzonderlijk hoog was. Een aanvraag indienen kan namelijk al sinds april 2021, en vanaf 1 maart 2022 kunnen aanvragen voor 2023 al ingediend worden.

US Citizenship and Immigration Services (USCIS), de afdeling van de federale overheid dat verantwoordelijk is voor H-1B visumaanvragen, worstelde namelijk om het limiet voor 2022 te bereiken. Normaliter krijgt het USCIS na de eerste aanvraagronde al meer dan genoeg visumaanvragen binnen om de limiet te bereiken. Echter, vanwege corona besloten veel bedrijven om tijdelijk geen buitenlandse werknemers naar Amerika te halen. Dit was ook deels het gevolg van het thuiswerkadvies dat in veel landen bestond; hierdoor hadden bedrijven minder behoefte aan het werven van buitenlandse werknemers. Bovendien bieden sommige landen waar het H-1B visum populair is, zoals India, de laatste jaren hogere lonen voor gespecialiseerde arbeiders, waardoor deze minder vaak naar het buitenland vertrekken. Door het tekort aan visumaanvragen, moest het USCIS meerdere “loterijen” (visa lottery) houden om het maximaal aantal aanvragen te behalen.

Werken in Amerika: visum niet altijd nodig

Het H-1B werkvisum is bedoeld voor buitenlanders die in loondienst gaan bij een Amerikaans bedrijf. Reizigers die niet van plan zijn in dienst te treden bij een werkgever in Amerika, kunnen in plaats daarvan kijken of een ESTA voldoende is voor hun reis. Het voordeel van het ESTA is dat het veel sneller wordt toegekend dan het visum, en de prijs is ook veel lager. Met het ESTA mag men onder meer onderhandelen met Amerikaanse bedrijven, advieswerkzaamheden verrichten bij een Amerikaanse klant en zelfs reparatie- of installatiewerkzaamheden uitvoeren. Zolang men niet in loondienst treed bij een Amerikaanse werkgever, kan een ESTA gebruikt worden voor een werkgerelateerde reis.

Niet iedereen komt echter in aanmerking voor een ESTA. Hiervoor moet men de nationaliteit hebben van een van de landen in het Visa Waiver Program van de Amerikaanse overheid. Een ESTA is ook minder lang geldig dan een visum; men mag 90 dagen in Amerika verblijven. Voor een langdurige werkovereenkomst is een visum dan ook noodzakelijk.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.