Nieuwsbericht | | 29-10-2018 | ±4 minuten leestijd

Een Nederlandse reiziger is een week lang in een Amerikaanse cel opgesloten, omdat er een administratieve fout met haar visum was. De Nederlandse reiziger (35) schrok behoorlijk toen de Amerikaanse immigratiedienst haar vorige week oppakte en opsloot. De reiziger was een paar dagen op bezoek geweest in buurland Mexico.

De reiziger werd opgepakt omdat de vrouw uit Leusden een ongeldig visum had volgens de Amerikaanse immigratiedienst. De immigratiedienst gaf als reden voor de arrestatie dat haar visum niet in orde was. Door de strenge regels van de regering-Trump werd de Nederlandse reiziger gearresteerd.

Problemen met ESTA Amerika leiden tot arrestatie

Fouten met het ESTA Amerika hebben ertoe geleid dat de 35-jarige vrouw uit Leusden werd gearresteerd. Inmiddels is de vrouw weer terug in Nederland, maar de arrestatie zou een behoorlijke impact op haar hebben gehad. De reiziger werd op vrijdag 28 september in de boeien geslagen toen ze via de Mexicaanse stad Tijuana, ten zuiden van San Diego de grens overstak.

De Amerikaanse immigratiedienst stelde dat zij illegaal de grens was overgestoken. Daarom werd de reiziger tegengehouden bij de grenspost San Ysidro. San Ysidro staat bekend als een van de strengste grensposten van Amerika. Door een fout in het visum Amerika was haar visum ongeldig verklaard. De vrouw werd volgens haar familieleden opgesloten met elf andere vrouwen in één cel.

Studentenvisum ESTA Amerika

Na een week onderhandelen door het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, werd de reiziger uit Leusden weer vrijgelaten. De reiziger heeft een tijd lang in de Verenigde Staten gewoond. Een oud-sheriff gaf tegenover de familie aan dat het no wel eens zes tot acht weken kon duren totdat de reiziger weer vrijgelaten werd. Nadat de reiziger vrij werd gelaten, is zij op het vliegtuig naar IJsland gestapt en naar Nederland gevlogen.

Volgens de familie van de vrouw zou zij zelf geen fout hebben gemaakt bij het aanvragen van een ESTA Amerika, maar zou de fout bij de Amerikaanse immigratiedienst zitten. Eerder dit jaar had de immigratiedienst een kruisje op haar studentenvisum gezet. Daardoor werd zij uit het systeem verwijderd, waardoor haar nieuwe ESTA Amerika ook ongeldig werd verklaard.

De regering-Trump controleert streng aan de grens met Mexico om onder meer drugs- en mensensmokkel tegen te gaan. Daardoor zitten er honderden migranten in de cel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft laten weten dat de reiziger werd vastgezet, doordat er iets verkeerd is gegaan bij de Amerikaanse immigratiedienst. Daardoor verbleef de reiziger zonder dat zij het zelf wist illegaal in de Verenigde Staten.

Het ministerie vindt het bovendien vervelend dat de vrouw uit Leusden werd aangezien voor een illegale reiziger. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gebeurt het wel vaker dat reizigers met visumproblemen in het buitenland worden geconfronteerd met de immigratiedienst. Volgens het ministerie gaat ieder lang anders om met het opvangen van illegale reizigers.

Daarom raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlandse reizigers aan om van tevoren het ESTA Amerika goed te controleren en uit te zoeken welke visa er nodig zijn, alvorens naar de Verenigde Staten te vertrekken.

ESTA Amerika aanvragen

Bij de meeste reizigers gaat de aanvraag van het ESTA Amerika goed. Voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers geldt de visumplicht. Dat betekent dat zowel meerderjarige reizigers als minderjarige kinderen over een eigen visum en paspoort moeten beschikken. Het duurt even totdat de aanvraag van het ESTA Amerika wordt goed gekeurd. Vraag het visum daarom op tijd aan.

Het is verplicht om een ESTA of visum Amerika aan te vragen. Wanneer men op het vliegveld staat en aan boord wil van de vlucht naar de Verenigde Staten, wordt er meteen al gevraagd om het paspoort en het ESTA Amerika. Zonder geldig ESTA mag de luchtvaartmaatschappij de passagier niet vervoeren.

Ook wanneer de Verenigde Staten enkel een tussenstop is voor een reis naar een andere bestemming, moet de reiziger toch beschikken over een geldig ESTA Amerika. Men verblijft namelijk alsnog op Amerikaans grondgebied.

Een ESTA Amerika is een elektronische reistoestemming waarin de Amerikaanse overheid aangeeft dat men toestemming heeft om het land te betreden. Een ESTA is niet hetzelfde als een visum, maar enkel een reistoestemming. De informatie wordt vervolgens gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Een goedgekeurde ESTA blijft na aanvraag twee jaar geldig, of totdat het paspoort verloopt. De aanvraag van het ESTA Amerika duurt slechts enkele minuten. De aanvraag kost € 29,95 per persoon en kan eenvoudig voldaan worden met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

Met spoed een ESTA Amerika aanvragen

Wie zeer binnenkort al naar Amerika vertrekt en te laat is met de aanvraag van het ESTA Amerika, kan gebruikmaken van de spoedprocedure. Gebruik daarvoor het normale ESTA aanvraagformulier en vink vervolgens de optie ‘spoed’ aan. Voor deze optie wordt een kleine meerprijs berekend. Na betaling wordt de aanvraag zo snel mogelijk in behandeling genomen. Doorgaans wordt het ESTA Amerika al binnen een uur toegekend en per e-mail toegestuurd.

Voeg het geprinte e-visum Amerika vervolgens bij het paspoort en neem deze mee naar de luchthaven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan van tevoren uit te zoeken welk visum noodzakelijk is. Daarmee kunnen verrassingen in binnen- en buitenland voorkomen worden.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.