Nieuwsbericht | | 29-10-2018 | ±5 minuten leestijd

Een Nederlandse vrouw is een week lang in een Amerikaanse cel opgesloten geweest, omdat er een administratieve fout was gemaakt met betrekking tot haar visum. De vrouw (35) schrok behoorlijk toen zij vorige week werd opgepakt en opgesloten door de Amerikaanse immigratiedienst na een bezoek aan buurland Mexico.

De vrouw uit Leusden werd opgepakt omdat zij volgens de Amerikaanse immigratiedienst een ongeldig visum had. De immigratiedienst gaf dan ook als reden voor de arrestatie dat het visum van de reiziger niet in orde was. Door de strenge regels van de regering-Trump werd de Nederlandse reiziger gearresteerd.

Problemen met ESTA Amerika leiden tot arrestatie

Een administratieve fout heeft ertoe geleid dat een 35-jarige vrouw uit Leusden werd gearresteerd. Inmiddels is de vrouw weer terug in Nederland, maar de arrestatie zou een behoorlijke impact op haar hebben gehad. De vrouw werd op vrijdag 28 september in de boeien geslagen toen ze via de Mexicaanse stad Tijuana, ten zuiden van San Diego, de grens overstak.

De Amerikaanse immigratiedienst stelde dat de vrouw illegaal de grens was overgestoken, en dus werd ze tegengehouden bij de grenspost San Ysidro. San Ysidro staat bekend als een van de strengste grensposten van Amerika. Door een fout was het visum van de vrouw ongeldig verklaard. Volgens haar familieleden werd de vrouw vervolgens opgesloten met elf andere vrouwen in één cel.

Visum of ESTA Amerika

Uiteindelijk werd de reiziger na een week vrijgelaten. Omdat de vrouw een hele tijd in de VS heeft gewoond, schakelde haar familie - na de mededeling van onder andere het contactcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, dat zij niets konden doen aan het Amerikaanse beleid - haar vriendennetwerk in de Verenigde Staten in. Tegen hen zei een oud-sheriff dat het nog wel eens zes tot acht weken kon duren voordat de reiziger weer vrijgelaten werd. Dankzij druk van het vriendennetwerk werd de reiziger uiteindelijk vrijgelaten, waarna zij op het vliegtuig naar IJsland is gestapt en naar Nederland is gevlogen.

Volgens de familie van de vrouw zou zij zelf geen fout hebben gemaakt, maar zou de fout bij de Amerikaanse immigratiedienst liggen. Eerder dit jaar had de Amerikaanse douane een kruisje op haar studentenvisum gezet, waardoor de vrouw uit het systeem verwijderd werd. De vrouw werd dus onterecht vastgezet door een fout van de immigratiedienst.

De regering-Trump controleert streng aan de grens met Mexico om onder meer drugs- en mensenhandel tegen te gaan. Daardoor zitten er honderden migranten in de cel. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft laten weten dat de reiziger werd vastgezet door een administratieve fout bij de douane. Door deze fout verbleef de reiziger, zonder dat zij het zelf wist, illegaal in de Verenigde Staten.

Het ministerie vindt het vervelend dat de vrouw uit Leusden werd aangezien voor een illegale reiziger, maar zegt ook dat het vaker voorkomt dat reizigers tegen visumproblemen aanlopen in het buitenland. Ieder land gaat anders om met illegale reizigers, en het kan dus zelfs gebeuren dat iemand (onterecht) wordt gearresteerd. Alvorens naar de Verenigde Staten te vertrekken is het dan ook erg belangrijk te controleren welk visum nodig is. In het geval van een ESTA Amerika is het bovendien erg belangrijk goed te controleren of alle gegevens op het ESTA correct zijn.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle Nederlandse reizigers die naar het buitenland gaan aan om van tevoren goed uit te zoeken welk visum ze nodig hebben en om bovendien het reisadvies in de gaten te houden.

ESTA Amerika aanvragen

Bij de meeste reizigers gaat de aanvraag van het ESTA Amerika goed. Alle reizigers met de nationaliteit van een land dat meedoet aan het Visa Waiver Program van de VS (waaronder Nederland en België) zijn verplicht voor vertrek een ESTA aan te vragen. Alle reizigers moeten over een eigen ESTA (of visum) en paspoort beschikken, ook minderjarige kinderen. Het duurt even voordat de aanvraag van het ESTA Amerika wordt goedgekeurd. Vraag het visum daarom op tijd aan.

Het is verplicht om een ESTA of visum Amerika aan te vragen. Er wordt al naar het paspoort en het visum of ESTA Amerika gevraagd wanneer men het vliegtuig naar de Verenigde Staten wil boarden. Luchtvaartmaatschappijen mogen reizigers zonder visum of geldig ESTA niet meenemen.

Ook wanneer men alleen naar de Verenigde Staten reist om daar een overstap te maken naar een andere bestemming, moet men in het bezit zijn van een geldig ESTA Amerika. Dit omdat men ook in dat geval op Amerikaans grondgebied komt.

Een ESTA Amerika is een elektronische reistoestemming waarmee de Amerikaanse overheid de reiziger toestemming geeft om het land te betreden. Een ESTA is niet hetzelfde als een visum, omdat het enkel een reistoestemming is. Na toekenning wordt meteen met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane gedeeld dat de reiziger over een geldig ESTA beschikt. Een goedgekeurd ESTA blijft tot twee jaar na toekenning geldig, of totdat het paspoort verloopt. De aanvraag van het ESTA Amerika duurt slechts enkele minuten en kost € 49,95 per persoon. De kosten kunnen eenvoudig worden voldaan met iDEAL, Bancontact, PayPal of creditcard.

Met spoed een ESTA Amerika aanvragen

Wie zeer binnenkort al naar Amerika vertrekt en te laat is met de aanvraag van het ESTA Amerika, kan gebruikmaken van de spoedprocedure. Gebruik daarvoor het normale ESTA aanvraagformulier en vink daarin de optie ‘spoed’ aan. Voor deze optie wordt een kleine meerprijs gerekend. Na betaling wordt de aanvraag zo snel mogelijk in behandeling genomen en doorgaans wordt het ESTA Amerika al binnen een uur toegekend en per e-mail toegestuurd.

Het is niet noodzakelijk het bewijs van toekenning van het ESTA uit te printen, aangezien het direct met uw luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse immigratiedienst gedeeld wordt wanneer uw ESTA wordt toegekend. Om onaangename verrassingen te voorkomen, raadt het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan van tevoren uit te zoeken welk visum noodzakelijk is.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.