Nieuwsbericht | | 20-08-2021 | ±3 minuten leestijd

Het lijkt vrijwel zeker dat Kroatië zal worden toegelaten tot het Visa Waiver programma van de Verenigde Staten, ook wel bekend als het ESTA-programma. Reizigers met een Kroatisch paspoort kunnen dan zonder visum naar Amerika reizen.

Kroatië officieel kandidaat

Staatssecretaris van de Verenigde Staten Anthony Blinken heeft Kroatië officieel genomineerd voor deelname aan het Amerikaanse Visa Waiver programma. Burgers van landen die onderdeel uitmaken van dit programma mogen zonder visum naar Amerika reizen, voor een vakantie of zakenreis. In plaats daarvan kunnen zij een ESTA aanvragen en daarmee naar de VS reizen. Het verblijf met een ESTA mag maximaal 90 dagen duren en het ESTA is twee jaar geldig.

Staatssecretaris Blinken liet weten dat de nominatie een erkenning is voor de grote vooruitgang die Kroatië heeft geboekt om aan de voorwaarden voor het Visa Waiver programma te voldoen. De Amerikaanse overheid hoopt ook dat dit de banden tussen de twee landen zal versterken, en Kroatische investeerders zal aanmoedigen om in Amerika te investeren nu reizen naar het land een stuk eenvoudiger wordt. Kroatië probeert al langere tijd toegelaten te worden tot het ESTA-programma. Tot recent worstelde het land echter nog met de strenge voorwaarden die Amerika stelt aan landen om te kwalificeren.

Strenge voorwaarden voor ESTA-toelating

Landen kunnen niet zomaar deelnemen aan het Amerikaanse ESTA-programma. Hier zijn strenge eisen aan verbonden. Dit is niet geheel verrassend. Mede als reactie op de aanslagen op 11 september 2001 is het ESTA ingevoerd om de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te versterken.

Zo moet bijvoorbeeld het aantal afgekeurde aanvragen voor toeristische en zakenvisums voor de Verenigde Staten in het land onder de drie procent van de visumaanvragen zitten. Drie jaar geleden lag dit percentage in Kroatië nog boven de vijf procent, maar in februari 2021 haalde Kroatië deze mijlpaal eindelijk (2,69%). Daarnaast moeten landen instemmen met het delen van informatie met de Amerikaanse overheid op het gebied van veiligheid, en moeten ze elektronische paspoorten uitgeven. Dit laatste is van belang, omdat men zonder elektronisch paspoort geen gebruik kan maken van het ESTA. Het ESTA is namelijk geen papieren document, maar een elektronische reistoestemming. Het wordt digitaal gelinkt met het paspoort van de reiziger.

Ook Roemenië hoopt toegelaten te worden tot het Visa Waiver programma van de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid heeft echter nog geen aankondigingen gemaakt wat betreft Roemenië.

Schengenlanden al onderdeel van ESTA-programma

Alle Schengenlanden maken al onderdeel uit van het Amerikaanse Visa Waiver programma. Er zijn slechts vier landen in de EU waarvan inwoners nog niet met een ESTA naar Amerika kunnen reizen: Cyprus, Roemenië, Kroatië en Bulgarije. Met de aangekondigde toetreding van Kroatië zal dit dus zakken naar drie landen.

Dit betekent dat zowel Nederlandse als Belgische reizigers in aanmerking komen voor een ESTA. Zij hoeven niet met het paspoort naar de ambassade, maar kunnen in plaats daarvan hun aanvraag online indienen. Nadat de betaling is voldaan, is het slechts afwachten totdat het goedgekeurde ESTA per e-mail wordt toegezonden. Vanaf dat moment mag de reiziger zonder visum naar Amerika vliegen. Op het vliegveld hoeft men alleen het paspoort te laten zien. Op basis van het paspoortnummer kan de luchtvaartmaatschappij zien of u over een geldig ESTA beschikt.

Men moet echter niet denken dat het hebben van de Nederlandse of Belgische nationaliteit automatisch leidt tot goedkeuring van een ESTA aanvraag. In het ESTA formulier worden namelijk een aantal achtergrondvragen gesteld die moeten voorkomen dat ongewenste personen Amerika binnenkomen. Als niet alle achtergrondvragen met ‘nee’ beantwoord kunnen worden, kan men geen ESTA aanvragen. De enige optie om dan toch nog naar Amerika te reizen is het aanvragen van een visum bij het consulaat.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.