Nieuwsbericht | | 03-12-2021 | ±2 minuten leestijd

De Amerikaanse overheid heeft aangekondigd wijzigingen door te voeren in het coronabeleid in verband met de omikronvariant van het coronavirus. Dit heeft ook invloed op personen die naar Amerika willen reizen met een ESTA.

Omikronvariant nu ook in Amerika

In Amerika zijn inmiddels ook besmettingen gemeld met de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. De besmettingen vonden plaats in onder meer New York, California en Colorado. Voor zover bekend waren de besmette personen niet recent op reis geweest. Vanwege de onzekerheden rond deze nieuwe variant, heeft de Amerikaanse overheid besloten om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. President Joe Biden maakte duidelijk dat de nieuwe plannen niet tot lockdowns zullen leiden. Het “vaccinatiemandaat”, dat binnenlands voor grote polarisatie zorgt, wordt eveneens niet uitgebreid.

Het merendeel van de nieuwe maatregelen hebben betrekking op het binnenlands coronabeleid. Zo wil de Amerikaanse overheid miljoenen gratis zelftests beschikbaar maken voor de bevolking. Mondmaskers blijven verplicht in vliegtuigen, bussen en treinen. Ook wil de overheid het aantal boosterprikken sterk verhogen via een nieuwe campagne. Momenteel hebben 40 miljoen Amerikanen een boosterprik gehad, terwijl meer dan 100 miljoen in aanmerking komen voor de extra prik.

Maatregelen voor reizigers naar Amerika

Reizigers uit het buitenland die met een ESTA naar Amerika willen reizen moeten binnenkort maximaal een dag voor vertrek een negatief testresultaat voor corona hebben, ook als ze volledig gevaccineerd zijn. Voorheen was dit maximaal 72 uur, maar vanwege de dreiging van de omikronvariant heeft het Witte Huis besloten deze periode te verkorten naar een dag. Dit wordt geteld in dagen en niet uren, wat inhoudt dat het niet uitmaakt op welke tijd de test wordt genomen. Zolang het negatieve testresultaat een dag voor vertrek binnen is, is het geldig om mee naar Amerika te reizen.

De nieuwe maatregel voor reizigers naar Amerika is een stuk milder dan verwacht. Bronnen rond het Witte Huis spraken voor de aankondiging over een mogelijk verplichte quarantaine voor binnenkomende reizigers vanwege de omikronvariant. De maatregelen voor een aantal Afrikaanse landen zijn wel een stuk strenger: reizigers uit 8 landen uit zuidelijk Afrika mogen Amerika tijdelijk niet in. Dit betreft ook Zuid-Afrika, die als eerste besmettingsgevallen met de omikronvariant bekend maakte. De Zuid-Afrikaanse overheid spreekt schande van het Amerikaanse reisverbod. Zuid-Afrika ziet het als straf voor het ontdekken van de omikronvariant, terwijl inmiddels duidelijk wordt dat het virus ook al in andere landen (zoals Amerika zelf) aanwezig was.

ESTA-regels blijven hetzelfde

De Amerikaanse overheid heeft geen wijzigingen aangekondigd in het visumbeleid. Sinds 8 november kunnen reizigers uit de EU en het Verenigd Koninkrijk weer met een ESTA naar Amerika reizen. In tegenstelling tot landen als Canada of Australië, heeft Amerika geen extra vergunning of digitaal portaal waar reizigers rekening mee moeten houden. Zolang men aan de coronamaatregelen voldoet, is een ESTA voldoende om naar Amerika te reizen.

Men moet echter ook rekening houden met de ESTA voorwaarden. In sommige gevallen is het namelijk niet mogelijk om een ESTA aan te vragen. Een ESTA aanvragen kan bijvoorbeeld alleen met de nationaliteit van een van de landen die deel uitmaken van het ‘Visa Waiver Program’. Zowel Nederland als België vallen hieronder. Reizigers die geen ESTA kunnen aanvragen, moeten een visum aanvragen via het consulaat.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.