Nieuwsbericht | | 08-10-2017 | ±2 minuten leestijd

Afgelopen woensdag werd een Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat in Turkije aangehouden vanwege vermeende spionage. Hierop reageerde het consulaat van Amerika met een herevaluatieproces waardoor tijdelijk geen visums voor Amerika worden afgegeven aan Turkse toeristen en zakenreizigers. Als reactie hierop heeft Turkije nu ook de uitgifte van visums voor Amerikaanse toeristen die naar Turkije willen reizen opgeschort.

Tijdelijk visums opgeschort voor Amerikanen naar Turkije en Turken naar AmerikaVisums voor Amerika voor Turken en visums voor Turkije voor Amerikanen tijdelijk opgeschort

De reden van de wederzijdse opschorting

De Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat werd woensdag opgepakt door de Turkse overheid, op verdenking van banden met de Turkse geestelijke Güllen. Güllen wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep in 2016. De Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat wordt bovendien verdacht van spionage en het aantasten van de grondwettelijke orde in Turkije.

De gearresteerde medewerker van het Amerikaanse consulaat in Ankara was in dienst van de Amerikaanse overheid, die onmiddellijk verontwaardigd reageerde op de beschuldigingen, die ongegrond zouden zijn. Ook beschuldigde de VS Turkije ervan informatie gelekt te hebben naar de pers, waardoor de medewerker al veroordeeld werd door de media voordat de rechtbank een uitspraak kon doen. Amerika verklaarde dat de actie van de Turkse overheid het langdurige partnerschap tussen de twee landen ondermijnt. Tevens liet de ambassade weten dat er een herbeoordelingsprocedure zou worden uitgevoerd om de veiligheid van al het personeel werkzaam op de Amerikaanse ambassade in Turkije te garanderen. Tijdens dit proces worden geen visums afgegeven aan Turken die naar Amerika op vakantie willen.

Als reactie op het opschorten van de uitgifte van visums voor Amerika aan Turken heeft nu ook de Turkse overheid de visumuitgifte voor Amerikanen opgeschort. Amerikanen kunnen daardoor geen visum meer aanvragen bij het Turkse consulaat als ze op vakantie naar Turkije willen.

Mislukte staatsgreep

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van 2016 staan de verhoudingen tussen Amerika en Turkije op scherp. De huidige opschorting is hier een duidelijk resultaat van. De Turkse overheid vermoedt dat Güllen verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep en momenteel met toestemming van de Amerikaanse overheid in de Verenigde Staten verblijft. De Verenigde Staten hebben aangegeven niet te willen meewerken aan het uitleveren van Güllen aan Turkije. Volgens de ambassadeur van de VS in Ankara lijkt de arrestatie van de Turkse medewerker meer op een vergeldingsactie dan op een poging de waarheid boven water te krijgen. Naar verluidt wordt het ambassadepersoneel van de VS al sinds de staatsgreep tegengewerkt.

Onbekend hoelang de opschorting duurt

Hoelang de wederzijdse opschorting van de uitgifte van visums voor Amerika en Turkije voor toeristen en zakenreizigers nog duurt, is onbekend. De Verenigde Staten hebben aangegeven eerst garanties van de Turkse overheid te willen over de veiligheid van de medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Ankara. Nederlanders en Belgen kunnen nog wel een visum Turkije aanvragen voor zaken en toerisme, dat geldt ook voor het visum Amerika en het ESTA. Deze verplichte reisdocumenten worden nog gewoon uitgegeven en kunnen online worden aangevraagd op deze website.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.