Nieuwsbericht | | 08-10-2017 | ±2 minuten leestijd

Afgelopen woensdag werd een Turkse medewerker van het consulaat van Amerika in Turkije aangehouden vanwege vermeende spionage. Hierop reageerde het consulaat van Amerika met een her-evaluatieproces waardoor tijdelijk geen visums voor toegang tot Amerika voor Turkse toeristen en zakenreizigers worden uitgegeven. Als reactie hierop heeft Turkije nu ook de uitgifte van visums voor Amerikaanse toeristen die naar Turkije willen reizen opgeschort.

Tijdelijk visums opgeschort voor Amerikanen naar Turkije en Turken naar AmerikaTijdelijk visums opgeschort voor amerikanen naar Turkije en turken naar Amerika

De reden van de wederzijdse opschorting

De Turkse medewerker van het Amerikaanse consulaat werd woensdag opgepakt door de Turkse overheid. Dat was op verdenking van banden met de Turkse geestelijke Güllen. Güllen wordt door de Turkse overheid verantwoordelijk gehouden voor de staatsgreep in 2016. Ook wordt de Turkse medewerker op het Amerikaanse consulaat verdacht van spionage en het aantasten van de grondwettelijke orde in Turkije.

De gearresteerde medewerker op het Amerikaanse consulaat in Ankara was in dienst van de Amerikaanse overheid, welke direct verontwaardigd reageerde op de aantijgingen. Deze zouden namelijk ‘zonder enige waarde’ zijn. Ook beschuldigde de VS Turkije ervan informatie gelekt te hebben naar de pers, waardoor de medewerker al veroordeeld werd door de media voordat de rechtbank een uitspraak kon hebben gedaan. Amerika verklaarde dat de actie van de Turkse overheid het langdurige partnerschap met Turkije ondermijnt. Tevens liet de ambassade weten vanwege de veiligheid van het personeel dat werkzaam is op de Amerikaanse ambassade in Turkije een her-evaluatieproces wordt uitgevoerd. Tijdens dit proces worden geen visums uitgegeven aan Turken die naar Amerika op vakantie willen.

Als reactie op het opschorten van visums voor Amerika heeft nu ook de Turkse overheid de visumuitgifte voor Amerikanen opgeschort. Amerikanen kunnen daardoor geen visum meer aanvragen bij het Turkse consulaat als ze op vakantie naar Turkije willen gaan.

Mislukte staatsgreep

Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van 2016 staan de verhoudingen tussen Amerika en Turkije op scherp en momenteel is de opschorting hierin het meest zichtbare resultaat. De Turkse overheid vermoedt dat Güllen verantwoordelijk is voor de mislukte staatsgreep en momenteel met toestemming van de Amerikaanse overheid in de Verenigde Staten verblijft. De Verenigde Staten hebben aangegeven niet te willen meewerken met het uitleveren van Güllen aan Turkije. Volgens de ambassadeur van de VS in Ankara lijkt de arrestatie van de Turkse medewerker meer op een vergeldingsactie dan een poging de waarheid boven te krijgen. Ook zou het ambassadepersoneel van de VS al sinds de couppoging worden tegengewerkt.

Onbekend hoelang opschorting duurt

Hoe lang de wederzijdse opschorting van Amerika en Turkije voor wat betreft de uitgifte van visums voor toeristen en zakenreizigers nog duurt is onbekend. De Verenigde Staten hebben aangegeven eerst garanties van de Turkse overheid te willen hebben over de veiligheid van de medewerkers van de Amerikaanse Ambassade in Ankara. Nederlanders en Belgen kunnen nog wel een visum Turkije aanvragen voor zaken en toerisme, dat geldt ook voor het visum Amerika en het ESTA. Deze verplichte reisdocumenten worden nog gewoon uitgegeven en kunnen online worden aangevraagd op deze website.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.