Nieuwsbericht | | 07-06-2024 | ±3 minuten leestijd

De Amerikaanse immigratiedienst heeft in februari dit jaar aangekondigd dat het binnenkort wellicht nodig wordt een pasfoto bij te voegen aan de ESTA aanvraag. Tot nu toe hoefden reizigers na het invullen van het aanvraagformulier alleen een paspoortscan toe te voegen. Met deze nieuwe vereiste wil de Amerikaanse immigratiedienst controleren of de aanvrager ook de daadwerkelijke eigenaar van het aangeleverde paspoort is.

Recordjaar voor de Amerikaanse toerismesector

Hoewel de wereldeconomie nog herstellende is van de coronapandemie, boekte de Amerikaanse toerismesector recordsuccessen. Volgens de World Travel & Tourism Council (WTTC) droeg de toerismesector meer bij aan de Amerikaanse economie dan ooit tevoren. In 2023 kwamen er meer dan 600.000 nieuwe banen bij en toeristen gaven meer geld uit. De meeste uitgaven kwamen echter van Amerikaanse toeristen die andere delen van het land bezochten. Het aantal internationale reizigers was altijd nog lager dan in het jaar 2019.

De verwachting is dat de toerismesector blijft groeien. De WTTC voorspelt dat de sector in 2024 tot wel 9 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product zal uitmaken. Daarentegen wordt wel verwacht dat het aantal internationale reizigers nog steeds achter zal blijven vergeleken met 2019.

ESTA maakt reizen makkelijker

Hoewel er misschien iets minder internationale toeristen naar de Verenigde Staten reizen dan een aantal jaar geleden, is het voor reizigers uit Europa niet moeilijker geworden het land binnen te komen. De meeste reizigers met de nationaliteit van een EU-land of de nationaliteit van landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen kunnen namelijk eenvoudig een ESTA aanvragen. Het ESTA maakt deel uit van het Amerikaanse Visa Waiver Program, een regeling die het voor bepaalde buitenlandse reizigers mogelijk maakt zonder visum naar Amerika te reizen.

Een ESTA aanvraag verloopt online en is in een mum van tijd gedaan. Voor de aanvraag moet men onder andere enkele persoonlijke gegevens alsmede enkele gegevens over de reis invullen in een digitaal aanvraagformulier. Ten slotte moet er een paspoortscan worden geüpload. De meeste aanvragen worden binnen enkele dagen verwerkt.

Pasfoto wordt vereist

Eind februari van dit jaar kondigde de Amerikaanse immigratiedienst aan dat er in de toekomst waarschijnlijk ook een pasfoto of selfie nodig zal zijn voor een ESTA aanvraag. Op deze manier kan de immigratiedienst nagaan of de aanvrager daadwerkelijk de eigenaar is van het reisdocument waarmee de aanvraag wordt gedaan. Door deze aanvullende vereiste kunnen de Amerikaanse autoriteiten dus nog beter controleren wie er het land binnenkomt.

Aan welke voorwaarden deze foto of selfie moet voldoen is nog niet precies bekendgemaakt. De verwachting is dat deze voorwaarden overeen zullen komen met de voorwaarden die gesteld worden aan pasfoto’s voor visumaanvragen voor andere landen. Zo moet men voor een visumaanvraag voor Nieuw-Zeeland ook een pasfoto uploaden. Dit moet een scherpe foto in kleur zijn, waarop de aanvrager met een neutrale blik in de camera kijkt. Het hele gezicht moet duidelijk in beeld zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse immigratiedienst de ESTA-voorwaarden aanpast. Op 29 november 2022 werd het verplicht een paspoortscan aan de ESTA aanvraag toe te voegen. Voordien was het mogelijk een ESTA aan te vragen zonder aanvullende documenten te uploaden.

ESTA aanvragen via de officiële app

Het is ook mogelijk het ESTA aan te vragen via de officiële app van de Amerikaanse overheid. In tegenstelling tot de aanvraag via de website is het bij de aanvraag via de app nu al nodig een live selfie te uploaden. Deze foto moet tijdens de aanvraagprocedure genomen worden. Vanwege deze verplichte selfie geven veel reizigers de voorkeur om de aanvraag zonder het gebruik van de app in te dienen. Wilt u een ESTA aanvragen? Op deze website vindt u een eenvoudig aanvraagformulier in het Nederlands.
Nu een ESTA aanvragen

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.