Nieuwsbericht | | 15-06-2022 | ±4 minuten leestijd

Als u naar Amerika wil reizen, moet u door de douane en immigratiedienst gecontroleerd worden voordat u het land kan betreden. Dit kan vaak lang duren omdat de VS nauwkeurig is met het controleren van reizigers naar de VS. Maar wat als u door de controle zou kunnen gaan voordat u ook maar een voet in de VS hebt gezet? Als u naar de VS vliegt via Ierland is dat mogelijk. Lees in dit artikel meer over wat u moet weten over preclearance en het aanvragen van een ESTA.

De drukte voor zijn

Dankzij de Amerikaanse preclearance-faciliteiten van Dublin en Shannon Airport kunt u alle controles doorlopen die u nodig hebt om de VS binnen te komen voordat uw vlucht vertrekt. Dat betekent dat u niet na een langeafstandsvlucht in een lange rij voor de douane en immigratiedienst hoeft te gaan staan. Sla de rij over, pak uw tas en verlaat het vliegveld om snel naar uw eindbestemming te gaan. De preclearance is mogelijk bij een groot aantal trans-Atlantische vluchten.

Preclearance, wat is het?

Normaal gesproken moet u op het vliegveld van bestemming in de VS door de douane en de immigratiedienst gecontroleerd worden. In Ierland zijn er echter twee van de weinige luchthavens buiten de VS waar u al deze controles kunt doorlopen voordat u aan boord van uw vlucht gaat. Dublin Airport heeft een speciale preclearance-faciliteit in terminal 2, waar Amerikaanse grensambtenaren alle noodzakelijke documenten controleren voordat u aan boord gaat. Als u eenmaal door de controle bent, bent u toegelaten tot de VS. Dat betekent dat er geen controles nodig zijn wanneer u in de VS landt.

Hoe werkt preclearance?

Om de preclearance te kunnen doen, neemt u een vlucht van het vasteland ergens in de EU naar de VS met een overstap in Dublin of Shannon Airport. Wanneer u in Dublin landt, wordt u door bebording naar de preclearance geleid. Hier doorloopt u de TSA-veiligheidscontrole. Om er zo snel mogelijk doorheen te gaan, wordt er gevraagd uw schoenen en riem uit te doen en uw documenten paraat te houden voordat het uw beurt is. Na de bagagecontrole en bodyscan wordt een foto van u gemaakt, uw paspoort gescand en uw vingerafdrukken gecontroleerd. De controle zelf duurt ongeveer 80 seconden. Het kan voorkomen dat u enkele uren in de rij moet wachten, maar dat is relatief kort in vergelijking met de wachttijden voor de douane en immigratiedienst in Amerika zelf. Om de preclearance te voltooien, overhandigt u vervolgens uw paspoort en vliegticket aan een VS-ambtenaar voor een korte inspectie.

VS Luchthaven check-inGa door de preclearance tijdens uw overstap in Ierland, zo bespaart u tijd na aankomst in Amerika

Wat zijn de voordelen van preclearance?

Als u in Ierland door de preclearance gaat, hoeft u dus niet in de rij te staan bij aankomst in de VS en hoeft u niet lang te wachten na de landing. En als u overstapt in Noord-Amerika, worden uw koffers ook automatisch ingecheckt op de eindbestemming, zodat u niet nog een keer bagage hoeft in te checken bij uw overstap. Zonder preclearance zou u een tweede keer moeten inchecken en door de douane moeten. U bespaart met de preclearance ruim twee uur aan reistijd omdat u gecontroleerd wordt terwijl u op uw vlucht staat te wachten. Zo hoeft u niet meer lang te wachten nadat u geland bent in de VS. Vaak zijn de overstappen ook gunstig gepland zodat u voldoende tijd hebt om de preclearance te doorlopen.

Recent hebben België en de VS een overeenkomst getekend om een derde preclearance-faciliteit in Europa te openen in Brussels Airport (Zaventem). Deze preclearance-faciliteit zal waarschijnlijk in 2024 open zijn voor reizigers. Dat betekent dat reizigers uit Nederland niet meer genoodzaakt zijn om in Ierland over te stappen en de preclearance kunnen doorlopen voor het vertrek van een directe vlucht naar de VS.

Voor vertrek een ESTA aanvragen

Om deze inspectie te doorstaan, moet u in het bezit van een ESTA Amerika (Electronic System for Travel Authorization) of visum Amerika zijn. Het is belangrijk om te weten welke reisvergunning u nodig heeft voor uw reis en aan welke voorwaarden u moet voldoen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij het aanvragen van een ESTA . U kunt het ESTA online aanvragen. Deze is twee jaar geldig en u kunt ermee tot maximaal 90 dagen in Amerika verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,56 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.