Nieuwsbericht | | 18-11-2022 | ±5 minuten leestijd

Professionele atleten beoefenen sport op wereldniveau. Voor deelname aan toernooien in andere landen hebben zij in veel gevallen een visum nodig. Bij het aanvragen hiervan lopen zij echter regelmatig tegen problemen aan. Wat voor problemen zijn dit in het geval van sportevenementen in de Verenigde Staten? En kan een fan die als toeschouwer naar hetzelfde toernooi wil gaan een ESTA aanvragen?

Sportland de Verenigde Staten

Sport is een belangrijk onderdeel van de nationale identiteit van de Verenigde Staten. Veel atleten dromen ervan om naar Amerika te gaan en daar op het hoogste niveau te presteren. De grootste sporten in de VS zijn honkbal, basketbal en American football. Om deel te kunnen nemen aan sportwedstrijden in de VS is echter meer nodig dan alleen talent en toewijding. Sporters zijn geen uitzondering op de immigratieregels, ook zij moeten dus gewoon een visum aanvragen.

Het kiezen van het juiste visum als sporter

Het is vaak lastig te bepalen welk visum een sporter nodig heeft, omdat sommige visums in bepaalde aspecten overeenkomen. Over het algemeen kunnen sporters kiezen uit het B-1, B-2, H-1B, H-2B, O-1 of P-1 visum. Voor welk van deze visums de sporter in aanmerking komt, is afhankelijk van de situatie van de sporter in kwestie.

Bezoekersvisum of ESTA

Veel amateuratleten die in aanmerking komen voor een bezoekersvisum (B-1 of B-2), kunnen ook een ESTA aanvragen. Voor het aanvragen van een ESTA is geen bezoek aan de ambassade of het consulaat nodig, omdat deze reistoestemming gemakkelijk en snel online te verkrijgen is.

Het B-2 bezoekersvisum voor toerisme kan alleen gebruikt worden door amateursporters, omdat zij geen financiële beloning ontvangen voor hun sportieve activiteiten in de VS. Het B-1 bezoekersvisum kan wel door professionele sporters worden aangevraagd, als zij geen vast salaris verdienen. Zij mogen wel eventueel prijzengeld ontvangen of een salaris dat volledig betaald wordt vanuit het land waar ze vandaan komen. De competitie waar de atleet aan deelneemt moet in dit geval internationaal van aard zijn.

Atleten die reizen met een ESTA mogen geen financiële beloning ontvangen voor hun sportprestaties, met uitzondering van prijzengeld. Daarnaast moeten zij rekening houden met de toegestane verblijfsduur van 90 dagen per reis.

Andere visa voor atleten

Het P-1 visum is een tijdelijk werkvisum dat gebruikt kan worden voor deelname aan een sportwedstrijd. Het belangrijkste criterium van dit visum is dat de individuele sporter of het team van atleten internationaal bekend moet zijn. Dit betekent dat bekwaamheid en erkenning van de atleet of het team zo aanzienlijk veel hoger zijn dan gewoonlijk, dat de prestaties van deze atleet of dit team in meer dan één land beroemd zijn. Ook het ondersteunende personeel dat meereist met de sporter(s) heeft een visum nodig. Zij komen in dit geval in aanmerking voor het P-1S visum.

Het O-1 visum lijkt veel op het P-1 visum, maar is moeilijker te verkrijgen omdat het niveau van presteren nog hoger moet liggen. Naast het hebben van internationale bekendheid, moet een atleet voor het O-1 visum kunnen bewijzen dat hij of zij een buitengewone vaardigheid heeft in de sport. Dit visum kan niet worden verkregen voor een heel team, behalve als iedere speler het individueel aanvraagt. Het ondersteunende personeel dat meereist met een sporter in het bezit van een O-1 visum moet een O-2 visum aanvragen.

Atleten die niet in aanmerking komen voor het P-1 en O-1 visum kunnen mogelijk een H-2B visum aanvragen. Hiervoor moeten zij een sponsor hebben die kan bewijzen dat de sporter voor een korte tijd naar de Verenigde Staten komt omdat het toernooi of de competitie niet langer dan een jaar duurt. Van het H-2B visum wordt er jaarlijks maar een beperkt aantal uitgegeven.

In sommige gevallen kunnen atleten ook een H-1B visum aanvragen, maar daarvoor moeten ze zich kwalificeren als ‘beroepsspecialist’. Daarmee wordt bedoeld dat de aanvrager zowel in theorie als praktijk gespecialiseerde kennis moet kunnen toepassen. Dit visum kan ook worden aangevraagd door trainers en coaches. Net als het H-2B visum, heeft ook dit visum heeft een jaarlijks maximum.

Wat als een atleet geen visum heeft

Het is belangrijk dat atleten op tijd het juiste visum aanvragen voor de geplande sportevenementen waarvoor zij zich hebben gekwalificeerd of aangemeld. Anders kan het zijn dat zij het toernooi mislopen, want zonder juiste reistoestemming of visum is het niet mogelijk naar Amerika te reizen. Het gebeurt helaas regelmatig dat sporters of ondersteunend personeel van een sportteam hun visum te laat aanvragen en dus niet op tijd ontvangen.

Bovendien kampt de United States Citizenship and Immigration Services (USCIS) vanwege de gevolgen van het coronavirus met langere wachttijden dan normaal. Hierdoor is het nog belangrijker dat visumaanvragen op tijd worden ingediend.

Een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als atleten niet op tijd het juiste visum ontvangen zijn de World Athletics Championships die in juli 2022 plaatsvonden in de VS. Er was sprake van vertraging in de verwerking van visums voor bijna 400 atleten die aan dat kampioenschap wilden deelnemen. Hier is veel ophef over ontstaan. Vlak voor het begin van het toernooi waren er nog 99 atleten van wie het visum niet was toegekend. Door deze vertragingen hebben enkele atleten dan ook niet mee kunnen doen aan dit kampioenschap.

Een sportevenement in Amerika bijwonen als fan

Ook personen die naar Amerika reizen om een sportevenement bij te wonen hebben een visum of ESTA nodig. Het eenvoudig online aan te vragen ESTA is voldoende als het verblijf in de Verenigde Staten minder dan 90 dagen duurt. Voor het ESTA hoeft u geen buitengewone vaardigheden te hebben, maar u moet wel voldoen aan alle voorwaarden. Het ESTA is twee jaar geldig, dus u kunt ook het toernooi van volgend jaar bijwonen zonder opnieuw een ESTA te moeten aanvragen. Het ESTA wordt gemiddeld binnen 3 dagen goedgekeurd, maar omdat levertijden nooit gegarandeerd kunnen worden is het hoe dan ook belangrijk om uw aanvraag op tijd in te dienen.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,76 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.