Nieuwsbericht | | 09-04-2021 | ±3 minuten leestijd

Bronnen rond het Witte Huis zeggen dat de regering Biden mogelijkheden onderzoekt om het Amerikaanse reisverbod voor onder meer Europa in mei op te heffen. Reizen met een ESTA zou dan weer mogelijk worden.

Reisverbod Amerika

In maart 2020 kondigde de toenmalige president van Amerika, Donald Trump, een reisverbod af voor reizigers uit onder meer de Schengenzone. Dit inreisverbod hield in dat de grenzen van de Verenigde Staten van Amerika gesloten werden voor bijna alle personen die in de 14 dagen voorafgaand aan hun reis naar de VS in een van deze landen waren geweest, zelfs als ze in het bezit waren van een geldig ESTA of een geldig visum. Het reisverbod werd korte tijd later uitgebreid naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hoewel deze maatregel aanvankelijk slechts 30 dagen zou duren is het reisverbod al meerdere keren verlengd en op 25 januari 2021 werd deze maatregel opnieuw verlengd door de nieuwe president Joe Biden.

Amerikaans vaccinatieprogramma loopt op volle toeren

Momenteel is Amerika het land met de meeste besmettingen en overledenen ten gevolge van het coronavirus. Het land heeft echter ook het hoogste aantal gevaccineerden ter wereld. Momenteel hebben meer dan 170 miljoen personen in Amerika in ieder geval 1 vaccinatiedosis gehad en bijna 65 miljoen Amerikanen (bijna 20% van de Amerikaanse bevolking) zijn volledig gevaccineerd.

President Biden had aan het begin van zijn presidentschap aangekondigd dat het zijn doel was 100 miljoen prikken te laten zetten in zijn eerste 100 dagen als president. Dit doel werd in slechts 58 dagen bereikt en Biden heeft inmiddels aangekondigd dit doel uit te breiden naar 200 miljoen prikken. Momenteel lijkt de VS goed op weg om ook dit doel te bereiken.

Reizen naar Amerika binnenkort mogelijk?

President Biden opperde de hoop dat Amerikanen op 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, weer bij elkaar zouden kunnen komen zonder zich zorgen te hoeven maken over het coronavirus. Met andere woorden, de Amerikaanse overheid hoopt de binnenlandse coronamaatregelen nog voor de zomer fors te kunnen afzwakken, of zelfs helemaal op te kunnen heffen. Toch zijn er wetenschappers die de president oproepen niet te hard van stapel te lopen omdat er altijd de mogelijkheid bestaat dat er nieuwe mutaties opduiken.

Wat betreft internationale vluchten heeft de overheid nog niets concreets laten weten. Bronnen rond het Witte Huis zeggen echter dat de Amerikaanse overheid overweegt om vanaf mei 2021 het internationale reisverbod gestaag af te bouwen. De maatregelen die stapsgewijs zouden worden opgeheven zijn:

  • De beperkingen om de grenzen met Canada en Mexico over te steken
  • Het verbod op commerciële passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Brazilië

Er zijn nog geen berichten over mogelijke extra beperkingen waar reizigers naar Amerika mee te maken kunnen krijgen als het reisverbod inderdaad wordt opgeheven. President Trudeau van buurland Canada is duidelijk minder enthousiast. Hij zei recent nog geen datum te kunnen noemen waarop de reisbeperkingen voor zijn land afgezwakt zouden kunnen worden.

Vaccinatiepaspoort en ESTA

Een middel waarmee Amerika en andere landen hopen om reizen na corona veilig te houden is een verplicht vaccinatiepaspoort of coronapaspoort voor binnenkomende reizigers. Dit is een document waarmee men kan aantonen gevaccineerd te zijn, of op een andere manier immuniteit te hebben ontwikkeld tegen corona (bijvoorbeeld door een eerdere besmetting). Ook de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben aangekondigd deze maatregel verder uit te werken.

ESTA Amerika online aanvragen

Voor reizen naar Amerika hebben reizigers daarnaast nog een ander document nodig: het ESTA (of een visum). Dit is geen fysiek document maar een digitale reistoestemming die buitenlanders toestaat om naar Amerika te reizen. Het ESTA is een manier voor de Amerikaanse immigratiedienst om reizigers te screenen nog voordat ze aan boord gaan van het vliegtuig. Een ESTA aanvragen doet met eenvoudig online door het online aanvraagformulier in te vullen. Eenmaal goedgekeurd wordt het ESTA automatisch gekoppeld aan het paspoort van de reiziger. Een toegekend ESTA is twee jaar geldig.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.