Nieuwsbericht | | 25-05-2022 | ±2 minuten leestijd

De Roemeense overheid hoopt in 2024 te voldoen aan alle voorwaarden om toegelaten te worden tot het Amerikaanse Visa Waiver Program. Dit zou betekenen dat Roemenen vanaf 2024 met een ESTA naar Amerika mogen reizen.

Visum verplicht voor Roemenen naar Amerika

Roemenië is een van slechts drie EU-lidstaten die nog geen onderdeel uitmaken van het Amerikaanse Visa Waiver Program, ook wel bekend als het ESTA-programma. Via dit programma kunnen reizigers uit bepaalde landen zonder visum naar Amerika reizen. In plaats daarvan kunnen ze online een ESTA aanvragen. De andere twee lidstaten die nog geen onderdeel uitmaken van het ESTA-programma zijn Bulgarije en Cyprus, en voor Hongarije geldt de speciale regel dat Hongaren die niet in het land zijn geboren, geen ESTA kunnen aanvragen. De recentste lidstaat die werd toegelaten tot het ESTA-programma was Kroatië, in 2021.

Dit betekent dat Roemenen een visum moeten aanvragen om naar Amerika te reizen. Het aanvragen van een visum neemt zowel veel tijd als geld in beslag. ESTA’s worden daarentegen doorgaans binnen drie dagen gekeurd, in veel gevallen dezelfde dag nog. De kosten voor een ESTA zijn ook flink lager. Het is dan ook geen verrassing dat veel landen toelating tot het ESTA-programma zoeken. Het zorgt er onder meer voor dat de ambassades in het land een stuk minder belast worden.

Roemenië worstelt al jaren met één belangrijke voorwaarde voor toelating tot het ESTA-programma van de Verenigde Staten: het percentage afgekeurde visums voor Amerika. Het maximaal aantal afgekeurde visumaanvragen voor Amerika mag niet boven de 3% zitten. In Roemenië is dat percentage momenteel 10%. Volgens de Roemeense overheid is de belangrijkste reden hiervoor dat veel personen hun visumaanvragen niet afmaken. Omdat onafgemaakte visumaanvragen na verloop van tijd afgekeurd worden, zorgt dit voor een extra hoog percentage afgekeurde visums.

De Roemeense overheid wil door middel van campagnes de bevolking voorlichten over het indienen van visumaanvragen. De hoop is dat er zo minder visumaanvragen halverwege achtergelaten worden.

Ook andere landen hopen op toelating tot ESTA

Roemenië is niet het enige land dat hoopt op korte termijn toegelaten te worden tot het ESTA-programma van de Verenigde Staten. Onder meer Turkije, Israel en Argentinië willen dat hun burgers zonder visum naar Amerika mogen reizen. Israel lijkt het dichtst bij een mogelijke toelating tot het ESTA-programma, maar de Amerikaanse overheid eist onder meer dat Israel de reisvoorwaarden voor Amerikaanse reizigers naar Israel versoepelt. De Europese Unie wil dat ook Bulgarije en Cyprus toegelaten worden, maar voorlopig lijkt alleen Roemenië in aanmerking te komen.

Nederland en België al onderdeel van ESTA-programma

Zowel Nederland als België maken al onderdeel uit van het Amerikaanse ESTA-programma. Reizigers uit deze landen kunnen voor hun reis online een ESTA aanvragen. Ze hoeven daardoor niet langs de ambassade te gaan met hun paspoort. Een ESTA heeft een relatief lange geldigheidsduur. Het is twee jaar geldig en ieder bezoek aan Amerika mag 90 dagen duren.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.