Nieuwsbericht | | 03-11-2021 | ±3 minuten leestijd

Op maandag 25 oktober had de Amerikaanse overheid alweer wijzigingen doorgevoerd in de voorwaarden voor buitenlanders om het land binnen te komen. In dit artikel zetten we alles weer op een rijtje; van vaccins tot visums.

Definitieve datum: 8 november

Toen de Amerikaanse overheid aankondigde dat reizen naar de Verenigde Staten weer mogelijk zou worden voor Europese reizigers, was de opwinding groot. Echter, lange tijd weigerde het Witte Huis om een definitieve datum te noemen waarop Europese burgers Amerika weer mochten betreden. Inmiddels heeft de Amerikaanse overheid een definitieve datum aangekondigd. Vanaf 8 november mogen Europese burgers met een geldig visum of ESTA naar Amerika reizen. Reizigers die vóór die datum het land binnen willen reizen hebben een speciale vergunning nodig, een National Interest Exception (NIE).

Regels vanaf 25 oktober

Op 25 oktober kwam het Witte Huis met een verklaring. In deze verklaring worden een aantal regels om naar Amerika te reizen aangepast. Momenteel gelden de volgende voorwaarden:

  • Reizigers moesten volledig gevaccineerd zijn. Alle vaccins die in Europa worden gebruikt worden geaccepteerd door de Amerikaanse overheid. Men moet een officieel vaccinatiebewijs kunnen aanleveren.
  • Kinderen jonger dan 18 jaar zijn uitgezonderd van de vaccinatieplicht (voorheen kinderen jonger dan 12 jaar)
  • Reizigers moeten voor vertrek een coronatest doen. Zowel PCR- als NAAT-tests worden geaccepteerd. Volledig gevaccineerde reizigers moeten hun tests maximaal 3 dagen voor vertrek doen, ongevaccineerde reizigers maximaal 24 uur voor vertrek.
  • Men moet voor vertrek een ESTA of visum aanvragen

In tegenstelling tot landen als Canada (ArriveCAN app) en India (Air Suvidha portal), heeft Amerika geen speciale app of portaal waar men het vaccinatiebewijs en de negatieve coronatests kan uploaden. Het Witte Huis zegt dat de luchtvaartmaatschappijen moeten controleren of de informatie op het vaccinatiebewijs overeenkomt met de informatie van de reiziger (zoals bijvoorbeeld op het ESTA). Zij moeten ook controleren dat het bewijs is afgegeven door een officiële gezondheidsinstantie in het land van herkomst van de reiziger.

Kinderen van 2 tot 17 jaar oud moeten eveneens voor vertrek een coronatest doen. Als een ongevaccineerd kind met een volledig gevaccineerd volwassene reist, gelden voor het kind dezelfde regels als voor volledig gevaccineerde volwassenen. Dit betekent dat zij maximaal 3 dagen voor vertrek een coronatest moeten doen. Als zowel het kind als de ouder(s) ongevaccineerd zijn moet ook het kind maximaal 24 uur voor vertrek een coronatest doen.

Ook uitzondering voor landen met weinig vaccins

Het Witte Huis maakt ook een uitzondering voor reizigers uit landen met een lage voorraad van vaccins. Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) bepaald of een land hiervoor in aanmerking komt. Het WHO heeft meerdere keren gewaarschuwd dat veelal landen in Afrika een structureel tekort aan vaccins hebben, grotendeels omdat de vaccins worden opgekocht door rijkere landen. Amerika houdt hier dus duidelijk rekening mee. Deze uitzondering geldt echter alleen voor reizigers die niet met een toeristenvisum reizen.

ESTA of visum blijft verplicht

De nieuwe reisregels voor Amerika betekenen niet dat de oude voorwaarden vervallen. De belangrijkste voorwaarde is dat alle reizigers een geldig ESTA of visum moeten hebben. Een ESTA aanvragen is makkelijker en goedkoper dat een visum aanvragen. Daartegenover staat wel dat de voorwaarden van het ESTA een stuk strenger zijn. U moet eerst nagaan of u überhaupt in aanmerking komt voor het ESTA, aangezien het alleen beschikbaar is voor reizigers uit enkele landen. Zowel Nederlanders als Belgen mogen gebruik maken van het ESTA-systeem.

Mocht u niet in aanmerking komen voor het ESTA, dan kunt u nog altijd een visum aanvragen bij het consulaat in Amsterdam. Dit is wel een stuk duurder en tijdrovender dan een ESTA aanvragen.