Nieuwsbericht | | 18-09-2018 | ±3 minuten leestijd

De strengere regels om migratie in Amerika tegen te gaan zijn ‘contraproductief en ineffectief’, blijkt uit een studie van het University College London (UCL). Volgens de onderzoekers zorgt het immigratiebeleid er juist voor dat mensen die zich eigenlijk aan de wet willen houden, genoodzaakt zijn gebruik te maken van illegale manieren om het land binnen te komen.

Meer restricties zorgen voor grotere behoefte aan handhaving

Meer restricties zorgen ervoor dat er meer handhaving nodig is, zeggen de onderzoekers. Om illegale immigratie tegen te gaan, zouden overheden volgens de onderzoekers beter moeten nadenken over de bredere effecten van controles en rekening moeten houden met de intenties van ieder individueel persoon.

Volgens Dr. Cassile Schwartz is minder dan 20 procent van de immigranten bereid de wet te overtreden als zij daardoor Amerika kunnen binnenkomen, maar als het visumbeleid te streng wordt, blijven er weinig opties over.

Opleidingsniveau

Uit het onderzoek blijkt dat onder andere het opleidingsniveau een rol speelt. De bevindingen suggereren dat studenten en mensen die een hogere opleiding hebben genoten minder snel geneigd zijn Amerika illegaal binnen te komen dan mensen met een lage opleiding en een grotere familie.

“De grootste heroriëntatie op ongeautoriseerde kanalen gebeurt wanneer de familieroute wordt afgesloten. Wanneer het immigratiebeleid wordt beperkt, moeten overheden ervan uitgaan dat zij ook de reeds beperkte mogelijkheden voor migratie van aspirant-migranten verminderen”, zegt Miranda Simon van de UCL.

Strengere regels werken illegale immigratie in de hand

De strengere controles en het strengere immigratiebeleid in Amerika werken illegale immigratie in de hand, zegt David Hudson van de Birmingham University. Hij is co-auteur van het rapport. Volgens hem werkt het beleid twee kanten op: “Uit ons rapport blijkt duidelijk dat, terwijl restricties rondom immigratie het aantal legale migranten omlaag brengt, het aantal illegale immigranten groeit.”

Volgens Hudson zorgen de regels voor grote problemen: “Uiteindelijk resulteert dit in een dure en onhoudbare behoefte aan grotere en strengere grenscontroles.”

Wereldwijde migranten

Er wordt geschat dat er wereldwijd zo’n 258 miljoen migranten zijn. Daarbij is de definitie dat men elders woont dan in het land van geboorte. Dat is zo’n 3,4 procent van de wereldpopulatie. Tussen 2000 en 2015 bestond 42 procent van de populatiegroei in Noord-Amerika uit migratie. Naar Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caribische Eilanden willen mensen juist niet emigreren.

Illegale migranten leven vaak ‘onder de radar’, in plaats van asiel aan te vragen en onder de aandacht van (lokale) autoriteiten te komen. Ze willen zich bijvoorbeeld niet melden bij ziekenhuizen, politie, de daklozenopvang of gebruikmaken van liefdadigheid, omdat ze dan opvallen. Op dat moment behoren ze officieel tot de statistieken.

Visum (ESTA) Amerika regelen

Zonder een ESTA krijgt de reiziger geen toegang tot Amerika. Nederlandse en Belgische reizigers hebben in 2018 en 2019 een visum nodig. Zonder een geldig ESTA mag een luchtvaartmaatschappij de reiziger niet meenemen en gaat de reis niet door. Het is goed om te weten dat een visum ook verplicht is als er alleen een tussenstop in Amerika plaatsvindt.

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’: een verplichte elektronische reistoestemming. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt deze direct gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse immigratiedienst. Op die manier is er geen document nodig en weet de VS van tevoren wie inreist.

Een ESTA is 2 jaar geldig, maar een bezoek mag maximaal 90 dagen duren. Binnen deze 90 dagen geldt ook het verblijf in Canada, Mexico of de Caribische eilanden. Wie langer in Amerika wil verblijven moet een visum Amerika aanvragen bij de Amerikaanse ambassade.

Er gelden een aantal belangrijke voorwaarden met een ESTA. Zo mag er wel gewerkt worden, maar niet in dienst van een Amerikaanse werkgever. Daarnaast kunnen reizigers die na 10 maart 2011 in Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië zijn geweest geen ESTA aanvragen. Wel kan er een visumaanvraag ingediend worden bij het Amerikaanse consulaat.

Goed om te weten: ook met een geldig ESTA kan de reiziger worden geweigerd bij de Amerikaanse immigratiedienst. Dit gebeurt vooral wanneer de immigratiedienst vermoedt dat de reiziger een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheid.

Wie een ESTA wil aanvragen, kan dit 24 uur per dag aanvragen. Vaak wordt deze ongeveer een uur na de aanvraag goedgekeurd, maar dit kan in theorie tot 72 uur duren.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.