Nieuwsbericht | | 01-02-2024 | ±5 minuten leestijd

Sinds november 2022 moet bij het aanvragen van een ESTA voor Amerika een foto of scan van het paspoort worden aangeleverd. Veel reizigers ondervinden problemen bij het uploaden van dit verplichte document. Hier vindt u tips om de benodigde paspoortkopie eenvoudig digitaal aan uw ESTA aanvraag toe te voegen.

Paspoortkopie sinds november 2022 verplicht

Sinds zo’n anderhalf jaar is het verplicht om bij een ESTA aanvraag voor Amerika een foto of scan van het paspoort te uploaden. De mogelijkheid om bij het aanvragen van een ESTA een foto of scan van het paspoort aan te leveren bestond ook al voor 2022, maar was toen nog optioneel. Door het aanleveren van een paspoortkopie te verplichten, hopen de Amerikaanse autoriteiten invulfouten in de paspoortgegevens van reizigers te verminderen. Op basis van de aangeleverde foto of scan kan namelijk gecontroleerd worden of de in het formulier ingevulde paspoortgegevens overeenkomen met de gegevens op het paspoort.

Geautomatiseerd computersysteem in Amerika

De aangeleverde foto's en scans worden niet handmatig door medewerkers van U.S. Customs and Border Protection gecontroleerd. De Amerikaanse autoriteiten maken voor de controle van de aangeleverde documenten namelijk gebruik van een geautomatiseerd systeem. Dit systeem scant het machineleesbare deel van het paspoort (machine readable zone, MRZ). Het gaat hierbij om de twee regels onderaan de informatiepagina van het paspoort, die veel <<<-tekens bevatten.

Voorwaarden waar de paspoortkopie aan moet voldoen

Om door het systeem van de Amerikaanse autoriteiten geaccepteerd te worden, moet een paspoortkopie aan enkele voorwaarden voldoen. Zowel een scan als een digitale foto van het paspoort zijn toegestaan. Als u geen scanner heeft, kunt u dus ook gewoon met uw mobiele telefoon of tablet een duidelijke foto van uw paspoort maken. Het maakt niet uit of de foto of scan in kleur of zwart-wit wordt aangeleverd.

De gehele informatiepagina van het paspoort, in het bijzonder het machineleesbare deel, moet op de foto of scan zichtbaar zijn. Er mag dus geen tekst door vingers of andere objecten bedekt worden en het is niet toegestaan een watermerk op de foto aan te brengen. Het is bovendien belangrijk dat er geen storende spiegelingen of reflecties (bijvoorbeeld van de flitser) op de foto of scan te zien zijn, waardoor de tekst op het paspoort niet meer goed leesbaar is.

Het uploaden stap voor stap uitgelegd

Het digitaal aanleveren van de juiste paspoortkopie kan wat lastig zijn, met name voor reizigers die niet erg vertrouwd zijn met computers. Heeft u geen scanner en weet u niet hoe u een gemaakte foto kunt uploaden? Hieronder leest u stap voor stap hoe u eenvoudig een paspoortkopie aan uw ESTA aanvraag kunt toevoegen.

Na het voldoen van de kosten voor uw ESTA aanvraag komt u terecht op de uploadpagina, waar u de benodigde documenten aan uw aanvraag kunt toevoegen. Heeft u de foto of scan van uw paspoort niet paraat? Dan kunt u deze ook later nog uploaden. U ontvangt een e-mail met een link waarmee u de uploadpagina later opnieuw kunt openen.

1. Een foto maken van uw paspoort

Open de camera op uw smartphone of tablet en maak een foto van de informatiepagina van uw paspoort. Dit is de pagina waarop uw foto en persoonlijke gegevens staan, zoals uw geboortedatum en uw geslacht. Let bij het maken van de foto op de bovengenoemde voorwaarden. Zorg er dus voor dat er geen spiegelingen te zien zijn en dat er geen delen van de informatiepagina bedekt of afgesneden zijn.

Als u uw ESTA aanvraag met uw mobiele telefoon of tablet indient, kunt u op de uploadpagina vervolgens de gemaakte foto selecteren vanuit de galerij op uw smartphone of tablet.

2. De foto naar uw computer of laptop sturen

Als u uw ESTA via uw computer of laptop aanvraagt, zult u de foto eerst van uw smartphone of tablet naar uw computer of laptop moeten sturen. Een eenvoudige manier om dit te doen is door de foto per e-mail naar uzelf te sturen. Via het e-mailprogramma op uw smartphone of tablet kunt u de foto eenvoudig als bijlage naar uzelf mailen. Deze e-mail kunt u daarna op uw computer of laptop openen. De foto in de bijlage kunt u vervolgens opslaan op uw laptop of computer, bijvoorbeeld op uw bureaublad of in de map afbeeldingen of documenten.

3. De foto aan uw visumaanvraag toevoegen

Om de foto aan uw visumaanvraag toe te voegen, klikt u op de uploadpagina eerst op de blauwe knop "Upload afbeelding" en vervolgens op de blauwe knop "Bladeren". Vervolgens selecteert u de foto van uw paspoort. U kunt de foto daarna nog bijsnijden door het kader te verslepen. Zorg ervoor dat de gehele informatiepagina in beeld is en dat er geen delen van het paspoort wegvallen. Aan de rechterkant van de pagina ziet u een voorbeeld van hoe de foto eruit zou moeten zien. Als u dit heeft gedaan, kunt u door te klikken op de link "Controleer hier" nogmaals controleren of het gehele machineleesbare deel van het paspoort zichtbaar is en netjes in het rode kader staat.

Is de tekst in het roodomrande vak niet goed leesbaar? Of heeft u de foto per ongeluk verkeerd bijgesneden? Dan hoeft u de foto niet te verwijderen, maar kunt u nogmaals op de blauwe knop "Upload afbeelding" klikken en de eerdergenoemde stappen herhalen. Als de foto in orde is, vinkt u onderaan de pagina aan dat u akkoord gaat met de verklaring en levert u de documenten aan.

4. Extra controle door VisumBuitenland.nl

Voordat uw ESTA aanvraag wordt doorgestuurd naar de Amerikaanse immigratiedienst, controleert VisumBuitenland.nl of de door u aangeleverde documenten aan alle voorwaarden voldoen. Ook controleert een medewerker van VisumBuitenland.nl of de paspoortgegevens die in het aanvraagformulier zijn ingevuld overeenkomen met de gegevens die op de paspoortkopie te zien zijn. Mochten er gegevens fout zijn ingevuld, zullen deze op basis van uw paspoortkopie voor u gecorrigeerd worden. Hoe dan ook blijft u er altijd zelf verantwoordelijk voor dat de ingevulde paspoortgegevens correct zijn.

Als de paspoortkopie niet aan alle voorwaarden voldoet, wordt u hier per e-mail en sms van op de hoogte gebracht. U heeft dan de mogelijkheid om via de uploadpagina een nieuwe foto of scan aan te leveren. Mocht het niet lukken een correcte paspoortkopie voor uw ESTA Amerika aan te leveren, kunt u altijd contact opnemen met het Visum Supportcenter dat 24/7 bereikbaar is.

Vraag uw ESTA hier direct aan

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.