Nieuwsbericht | | 12-04-2022 | ±5 minuten leestijd

Vraagt u via VisumBuitenland.nl een visum aan voor uw vakantie of zakenreis? Dan kunt u eenvoudig de CO₂-uitstoot van uw vlucht compenseren. In dit artikel leest u wat CO₂-compensatie is en waar het geld terecht komt dat u voor CO₂-compensatie betaalt.

Wat is CO₂ en waarom is het schadelijk?

Vliegtuigmotoren stoten veel stoffen uit die schadelijk zijn voor het milieu en het klimaat. Koolstofdioxide, ook wel bekend als CO₂, is de grootste boosdoener. Een verhoogde concentratie CO₂ in de lucht resulteert in opwarming van de aarde.

De aarde wordt al miljarden jaren verwarmd door de infrarode straling uit zonlicht. De meeste van deze straling wordt door de aarde terug de ruimte in gekaatst. Het deel dat op de aarde achterblijft, zorgt voor een aangename temperatuur. Broeikasgassen, waaronder CO₂, blokkeren het terugkaatsen van infrarode straling. Doordat er steeds meer CO₂ in de lucht zit, ontstaat een soort broeikas. De energie uit de infrarode straling kan wel naar binnen, maar niet meer naar buiten. Hierdoor warmt de aarde op. Daardoor smelten de ijskappen, stijgt de zeespiegel en wordt het weer wisselvalliger.

Wat is CO₂-compensatie?

Hoe meer CO₂ er in de lucht zit, hoe sneller het warmer wordt. Om de hoeveelheid CO₂ in de lucht te verminderen kunnen we bijvoorbeeld besluiten om niet meer te vliegen, ons huis niet meer te verwarmen, geen auto meer te gebruiken, geen vlees meer te eten en minder spullen te kopen.

Er zijn ook andere mogelijkheden. Het is namelijk ook mogelijk om te investeren in projecten die op grote schaal bijdragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot, of die zelfs CO₂ uit de lucht opnemen. Voorbeelden van zulke projecten zijn de aanplant van bomen die CO₂ uit de lucht opnemen en omzetten in hout, en het vervangen van een kolencentrale door een duurzame energiebron die geen CO₂-uitstoot, zoals een waterkrachtcentrale, windmolens of zonnepanelen.

Een vlucht van Amsterdam naar New York zorgt voor een toename van gemiddeld 1360 kilo CO₂ in de lucht. Die CO₂ komt vrij door de verbranding van kerosine in de vliegtuigmotoren. In plaats van besluiten om die vlucht niet te maken, is het ook mogelijk om een bijdrage te leveren aan een project waarmee precies evenveel CO₂-uitstoot wordt bespaard. Dit noemen we CO₂-compensatie.

Voorkomen is beter dan genezen. Het is altijd beter om geen CO₂ uit te stoten, dan om de uitstoot van CO₂ te compenseren. Bomen die nu ter compensatie worden geplant, leiden pas over jaren tot een lager CO₂-gehalte, terwijl het klimaat nu al aan het veranderen is. Behalve CO₂, komen er ook andere schadelijke stoffen uit vliegtuigmotoren. Hoewel de CO₂-compensatie geen volledige oplossing is, is het altijd beter dan niets doen. Daarom biedt VisumBuitenland.nl een laagdrempelige manier CO₂ te compenseren, tegelijk met het aanvragen van een visum.

Wat gebeurt er met het geld dat ik voor CO₂-compensatie betaal?

Iedereen kan een project beginnen waarmee uitstoot van CO₂ wordt gereduceerd, of waarmee CO₂ zelfs uit de lucht wordt gehaald. Bijvoorbeeld, door een stuk grond te kopen en daar bomen te planten. Voordat een project echter ook geld mag vragen voor het compenseren van CO₂-uitstoot, moet het project gekeurd worden. Er wordt dan bepaald of het project daadwerkelijk CO₂ reduceert, en hoeveel precies. Een andere belangrijke eis is dat het project niet zou kunnen worden uitgevoerd zonder (financiële) bijdrage van personen en organisaties die hun CO₂ willen compenseren.

Wereldwijd is Verra de grootste organisatie die zich bezighoudt met het keuren van projecten. Verra houdt in het zogenaamde VCS-register bij welke projecten er zijn, of de projecten zich houden aan alle regels, en hoeveel CO₂-uitstoot elk project al gecompenseerd heeft. Als een project in een bepaald jaar bijvoorbeeld 100.000.000 kilo CO₂ reduceert (dat is 100.000 ton), dan mag dat project 100.000 zogenaamde carbon credits verkopen. Verra houdt niet alleen bij hoeveel carbon credits er verkocht mogen worden, maar ook hoeveel er al verkocht zijn en aan wie. Hierdoor kan één credit niet tweemaal verkocht worden.

Uw CO₂-uitstoot compenseren via VisumBuitenland.nl

Vraagt u een visum, eTA of ESTA aan via VisumBuitenland.nl? Dan wordt u net voor het voldoen van uw betaling de mogelijkheid geboden om de CO₂-uitstoot van de vlucht te compenseren. Hierbij wordt een schatting gemaakt van uw CO₂-uitstoot. Deze schatting is gebaseerd op een rechtstreekse economy-class retourvlucht naar het land waarvoor u een visum aanvraagt. U betaalt deze CO₂-uitstoot samen met de aanvraagkosten voor het visum aan VisumBuitenland.nl. Vervolgens koopt VisumBuitenland.nl namens u credits in, waarmee de CO₂-uitstoot van uw vlucht gecompenseerd wordt. Uw bijdrage wordt voor de volledige 100% ingezet voor de inkoop van carbon credits; hierop maakt VisumBuitenland.nl geen winst.

Sinds 2022 heeft VisumBuitenland.nl namens de reizigers die hun CO₂-uitstoot wilden compenseren al 30.000 door VCS gecertificeerde carbon credits ingekocht. Het ging hierbij om credits die zijn uitgegeven voor de bouw van een waterkrachtcentrale in Indonesië. De afschrijvingen van deze credits zijn terug te vinden in het openbare VCS register, dat u hier kunt inzien. Klik daarvoor op het tabblad VCUs. Vul bij ID ‘487‘ in en filter bij ‘Retirement Detailʼ (scroll daarvoor naar rechts) op ‘VisumBuitenland.nlʼ.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,03 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.