Nieuwsbericht | | 13-05-2019 | ±4 minuten leestijd

Amerika kent een streng immigratiebeleid. Dat betekent dat Nederlandse en Belgische toeristen die naar Amerika willen reizen goed op de hoogte dienen te zijn van de regels omtrent het aanvragen van een visum of een ESTA Amerika.

Nederlandse en Belgische reizigers hebben een reistoestemming nodig om naar Amerika te mogen reizen. In veel gevallen is het niet meer nodig om naar het Amerikaanse consulaat te gaan om daar een aanvraag in te dienen, aangezien Nederland en België onder het Visa Waiver Program vallen, wat betekent dat reizigers uit deze landen een digitale reistoestemming (ESTA) kunnen aanvragen. Bij aankomst in de Verenigde Staten wordt dan besloten of de reiziger ook daadwerkelijk het land in mag. Het ESTA is dus een reistoestemming om naar het land te mogen reizen.

Reistoestemming Amerika

ESTA is een afkorting van Electronic System for Travel Authorization. Het ESTA is een reistoestemming, geen visum waarin wordt toegezegd dat men het land ook echt in mag. Dat betekent dat de Verenigde Staten bij aanvraag zullen controleren of het veilig genoeg is om een reiziger naar de Verenigde Staten te laten reizen, maar dat pas bij aankomst door de immigratiedienst besloten wordt of de reiziger het land ook daadwerkelijk wordt binnengelaten.

Dankzij het Visa Waiver Program is het in veel gevallen niet meer nodig om een visum Amerika aan te vragen, wanneer men een ESTA Amerika heeft aangevraagd en deze is toegekend door de immigratiedienst.

Er zijn maar liefst 38 landen in de wereld die onder het Visa Waiver Program vallen, waaronder Nederland en België. Toch komt niet iedereen in aanmerking voor een ESTA Amerika. In sommige gevallen dient men alsnog een visum Amerika aan te vragen.

ESTA Amerika

Een ESTA aanvragen is in veel gevallen voldoende om naar Amerika te mogen reizen. Al bij het boarden op de luchthaven wordt gecontroleerd of de reiziger in het bezit is van de digitale reistoestemming. Reizigers die niet kunnen aantonen in het bezit te zijn van een geldige reistoestemming, mogen niet mee op de vlucht.

Iedereen die voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten van Amerika moet zijn, heeft een ESTA nodig. Ook minderjarige kinderen hebben een eigen ESTA en een eigen paspoort nodig. Enkel reizigers die over land naar Amerika reizen of die al een Amerikaans visum of paspoort hebben, hoeven geen ESTA aan te vragen.

Voorwaarden ESTA Amerika

Een ESTA Amerika kan gebruikt worden voor verschillende reisdoelen, bijvoorbeeld voor een zakelijke of toeristische reis of voor het maken van een overstap. Het is echter niet toegestaan om met een ESTA voor een Amerikaanse organisatie te gaan werken, in dat geval moet men een visum Amerika aanvragen. Men mag wel betaalde werkzaamheden uitvoeren met een ESTA, maar enkel als de werkgever gevestigd is buiten Amerika.

Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een ESTA Amerika. Ten eerste moeten reizigers kunnen aantonen dat ze Amerika ook weer willen verlaten, bijvoorbeeld door middel van een retourticket. Een ESTA Amerika aanvragen is ook noodzakelijk wanneer men reist naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen.

Een ESTA Amerika is 2 jaar geldig en men mag met het ESTA 90 dagen in Amerika verblijven. Let op: wie na 10 maart 2011 in Irak, Iran, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië is geweest, komt niet in aanmerking voor een ESTA en moet een visum aanvragen. Wanneer reizigers zich niet houden aan de voorwaarden, kunnen ze worden uitgezet of tegengehouden door Homeland Security.

Visum Amerika noodzakelijk

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een ESTA Amerika aan te vragen en dient men een visum Amerika aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor journalisten (alle journalistieke doeleinden, ook bijvoorbeeld fotografen vallen hieronder), investeerders in Amerikaanse bedrijven en personen die een opleiding willen volgen in Amerika.

Ook als men langer dan 90 dagen in Amerika wil verblijven is een visum noodzakelijk. Men kan in dat geval kiezen uit twee soorten visums: een non-immigrant visum, voor toeristen die langer in Amerika willen verblijven, en het immigratievisum, bedoeld voor wie in de Verenigde Staten wil gaan wonen.

ESTA Amerika aanvragen

Een ESTA Amerika aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het indienen van een aanvraag duurt ongeveer vijf minuten per reiziger en de kosten van een aanvraag bedragen € 49,95 per persoon. Het is ook mogelijk met spoed een ESTA Amerika aan te vragen. Normaal gesproken wordt de aanvraag dan al binnen een uur goedgekeurd. Het is niet nodig de bevestiging te printen, waardoor het ook mogelijk is het ESTA op het vliegveld aan te vragen. Wij raden echter aan het ESTA Amerika ruim van tevoren aan te vragen. Het kan namelijk gebeuren dat de aanvraag langer op zich laat wachten.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.