Nieuwsbericht | | 17-12-2021 | ±3 minuten leestijd

Een visum Amerika aanvragen wordt tijdelijk makkelijker. De Amerikaanse overheid heeft de regels voor het aanvragen van niet-immigrantenvisa tijdelijk veranderd om de achterstand door corona in te halen.

Grote achterstand door corona

Vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus besloot de Amerikaanse overheid op 20 maart 2020 om alle reguliere visumdiensten bij de ambassades en consulaten tijdelijk stop te zetten. Vanaf 15 juli 2020 mochten de ambassades en consulaten weer visumdiensten leveren. Door corona ging dit echter gepaard met flink wat vertraging. Zo konden personen door regionale lockdowns bijvoorbeeld niet naar de ambassade of het consulaat reizen. Door de coronaregels konden er ook een stuk minder personen tegelijk in een gebouw zijn, waardoor afspraken noodgedwongen verzet moesten worden.

Door al deze omstandigheden is er een grote achterstand ontstaan met betrekking tot visumaanvragen. Personen moeten vaak maanden wachten totdat ze aan de beurt zijn.

Interview tijdelijk niet meer verplicht

Om dit probleem het hoofd te bieden, heeft de Amerikaanse overheid besloten om het interview op de ambassade of het consulaat niet langer verplicht te stellen. Normaliter moet men bij iedere visumaanvraag in persoon langskomen voor een interview. Tijdens dit interview bepaalt een ambassademedewerker of de visumaanvraag geloofwaardig is. Zo niet, dan wordt de aanvraag afgekeurd. De aanvrager heeft tijdens het interview ook de mogelijkheid om eventuele fouten te corrigeren, of om verdere uitleg te geven bij bepaalde velden uit het aanvraagformulier.

Het zijn deze interviews die voor een groot deel voor de lange wachttijden zorgen, wat ook de reden is dat de Amerikaanse overheid de oplossing op de achterstanden hier zoekt. Ambassademedewerkers mogen vanaf nu zelf beslissen of een interview noodzakelijk is. De wijziging is sinds 13 december 2021 van kracht en geldt voor 24 maanden.

Nieuwe regeling niet bij iedereen van toepassing

Het besluit van de overheid om het interview niet langer verplicht te stellen geldt voor een specifieke groep aanvragers, namelijk personen die al eerder een niet-immigrantenvisum voor Amerika toegekend hebben gekregen. Om voor de nieuwe regeling in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:

  • De persoon moet op of na 4 augustus 2019 een niet-immigrantenvisum voor Amerika toegekend hebben gekregen.
  • De persoon vraagt hetzelfde type visum aan.
  • De persoonlijke omstandigheden van de persoon zijn niet dusdanig veranderd dat hij of zij niet langer in aanmerking komt voor het visum.

De nieuwe regeling heeft volgens de Amerikaanse overheid meerdere voordelen. Zo is er nu minder kans op verspreiding van corona omdat er minder persoonlijke ontmoetingen plaatsvinden. Personen die een niet-immigrantenvisum aanvragen maken nu ook minder kosten, omdat ze niet langer naar de ambassade of het consulaat hoeven te reizen. Ook de werkdruk wordt hierdoor flink verlaagd voor ambassademedewerkers.

Visum meestal niet nodig voor Europese reizigers

Nederlandse en Belgische reizigers hoeven zich doorgaans geen zorgen te maken over het visum als zij naar Amerika willen reizen. Zij kunnen in plaats daarvan een ESTA aanvragen. Het ESTA is een alternatief op het visum en een stuk eenvoudiger aan te vragen. Zo is er voor een ESTA aanvraag helemaal geen interview nodig. De gehele procedure vindt online plaats, waardoor de aanvraag ook een stuk sneller gekeurd wordt; meestal binnen een dag. Na goedkeuring wordt het ESTA elektronisch aan het paspoort gekoppeld, waardoor er dus geen bezoek hoeft te worden gebracht aan de ambassade of het consulaat. Het ESTA is geldig voor twee jaar en men mag per bezoek 90 dagen in Amerika verblijven.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.