Nieuwsbericht | | 03-10-2023 | ±3 minuten leestijd

Voor veel Europese reizigers is het ESTA voldoende voor een vakantie of zakenreis in de Verenigde Staten. Ook voor een overstap in de VS volstaat een ESTA. Reizigers die niet aan de voorwaarden van het ESTA voldoen, bijvoorbeeld omdat ze in Amerika voor een Amerikaanse opdrachtgever willen werken, moeten een visum voor Amerika aanvragen.

Werken in Amerika als Nederlander of Belg

Nederlanders of Belgen die in Amerika willen werken, hebben daarvoor een ESTA of visum nodig. Met een ESTA mogen zakelijke activiteiten worden uitgevoerd in Amerika, op voorwaarde dat dit niet in loondienst van een Amerikaanse werkgever gebeurt. Indien de zakelijke activiteiten worden uitgevoerd in loondienst van een Amerikaanse werkgever, is een (werk)visum nodig. Hieronder leest u meer over de verschillen tussen beide reistoestemmingen.

Tijdelijk werken in Amerika

Wanneer u tijdelijk gaat werken in de Verenigde Staten voor een werkgever die buiten Amerika gevestigd is, bijvoorbeeld omdat u op zakenreis gaat, kunt u een ESTA aanvragen. Een ESTA is 2 jaar geldig en staat meerdere verblijven van maximaal 90 aaneengesloten dagen per keer toe. Het ESTA kan dus meerdere keren gebruikt worden. Deze reistoestemming is daarnaast geschikt voor meerdere doeleinden. Zo kan het ESTA niet alleen gebruikt worden voor zakenreizen, maar ook voor vakanties en het maken van een overstap in Amerika. Een ESTA is voordeliger dan een visum. Bovendien kan het ESTA eenvoudig online worden aangevraagd.
ESTA Amerika aanvragen

Bent u van plan langer dan 90 dagen in Amerika te verblijven of wilt u in dienst treden bij een Amerikaanse werkgever, dan moet u een visum aanvragen.

Langer in Amerika werken dan 90 dagen

Indien u van plan bent langer dan 90 dagen in Amerika te gaan werken, moet u een werkvergunning of visum voor de Verenigde Staten aanvragen. Met een (werk)visum mag u in loondienst treden bij een Amerikaanse werkgever. Lees de pagina over (onder andere) het visum om te werken in Amerika voor meer informatie hierover.

Permanent verblijf en werken in de USA

Indien u van plan bent om een vast dienstverband aan te gaan bij een Amerikaanse werkgever of de intentie hebt om in de Verenigde Staten te blijven wonen en werken, kunt u het beste een permanente verblijfsvergunning, oftewel Green Card, aanvragen. Lees daarover meer in het nieuwsartikel over de Green Card voor Amerika.

Eenvoudig een ESTA aanvragen

Heeft u de Nederlandse of Belgische nationaliteit en wilt u voor een periode van maximaal 90 dagen gaan werken in de VS? Als het gaat om een zakenreis of werk voor een werkgever die gevestigd is buiten Amerika, kunt u eenvoudig een ESTA aanvragen met het online formulier op deze website. Het ESTA is niet alleen goedkoper dan een (werk)visum of Green Card, maar ook makkelijker aan te vragen. Zo zijn voor het aanvragen van een ESTA geen curriculum vitae, opleidingspapieren of gezondheidsverklaring nodig.

Daarnaast is het voor het aanvragen van een werkvisum of Green Card nodig om een consulaat of ambassade te bezoeken, terwijl een ESTA aanvraag eenvoudig online kan worden ingediend via deze website. Het ESTA wordt veelal al binnen 3 dagen toegekend. Deze gemiddelde levertijd gaat in op het moment dat VisumBuitenland.nl al uw gegevens en documenten correct heeft ontvangen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.