Nieuwsbericht | | 11-02-2019 | ±3 minuten leestijd

Wie naar Amerika wil reizen, heeft daarvoor een visum nodig. Tegenwoordig is het niet meer nodig om het visum Amerika bij het Amerikaanse consulaat aan te vragen en af te halen. De visumplicht is in 2009 ingevoerd om zo de veiligheid van het land op te schroeven. Er zijn verschillende landen die onder het Visa Waiver Program vallen. Landen die deelnemen aan dat programma hoeven geen visum aan te vragen, maar kunnen een online reistoestemming aanvragen. Dit noemt men ESTA Amerika. Nederland is onderdeel van het programma.

Over ESTA

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en betekent dat de reiziger online toestemming vraagt om naar het land te mogen reizen. ESTA is alleen online aan te vragen, daar het een elektronische toestemming is. Om de aanvraag in te kunnen dienen, heeft men een geldig paspoort nodig. De Amerikaanse overheid accepteert de Europese identiteitskaart niet. Het is in Amerika geen geldig legitimatiemiddel.

Reizigers die naar Amerika willen reizen hebben dus een geldig paspoort nodig. De ESTA wordt vervolgens tijdens de aanvraag aan het paspoortnummer gekoppeld. Daarom is het belangrijk deze informatie bij het aanvragen van de ESTA goed over te nemen en extra te controleren.

Wanneer een ESTA aanvragen?

De verwerking van ESTA aanvragen neemt tot 72 uur in beslag. Daarom is het noodzakelijk de elektronische reistoestemming op tijd aan te vragen. Wij raden aan de ESTA zo’n vier tot vijf weken van tevoren al aan te vragen. Als de elektronische toestemming wordt afgewezen, heeft men nog voldoende tijd om een visum Amerika bij de ambassade aan te vragen.

Voor het aanvragen van een ESTA Amerika zijn de paspoortgegevens, gegevens van een contactpersoon bij nood noodzakelijk en een betaalpas. Het is ook mogelijk een groepsaanvraag te doen, bijvoorbeeld voor de hele familie. Het voordeel van een groepsaanvraag is o.a. dat er niet per persoon afgerekend hoeft te worden, maar dat een eenmalige betaling - voor alle aanvragen samen - volstaat.

ESTA Amerika is toestemming, geen recht

Het is belangrijk te onthouden dat een ESTA Amerika toestemming geeft om naar Amerika te reizen. Dat is iets anders dan toestemming om het land in te mogen. Dat betekent dat reizigers die onder het Visa Waiver-programma reizen, alsnog de toegang tot Amerika ontzegd kan worden. Dit kan gebeuren na inspectie van de Amerikaanse douanebeambte.

Het is noodzakelijk de reistoestemming al van tevoren aan te vragen. Anders mogen vliegmaatschappijen de reiziger niet meenemen. Het is daarom van belang van tevoren, alvorens naar de luchthaven te reizen, al in het bezit te zijn van een ESTA Amerika. Daar wordt bij het boarden namelijk naar gevraagd.

Geldigheid ESTA Amerika

Een ESTA Amerika blijft twee jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. Een ESTA geeft recht op 90 dagen verblijf in Amerika. Het is mogelijk de ESTA meerdere keren te gebruiken. Men dient een nieuwe ESTA Amerika aan te vragen als het paspoort eerder verlopen is, of als er wijzigingen in status optreden. Bijvoorbeeld door verlies van staatsburgerschap, een veroordeling, besmettelijke ziekte of geslachtsverandering.

Nu een ESTA Amerika aanvragen

Het aanvragen van een ESTA Amerika gaat zeer eenvoudig. Dit is mogelijk 24 uur per dag, zeven dag in de week. De aanvraag duurt ongeveer vijf minuten. Het aanvragen van de elektronische reistoestemming kost € 29,95 per persoon. Betalen kan via iDEAL, Bancontact, PayPal en creditcard.

ESTA Amerika aanvragen vergeten? Vraag dan een ESTA-reistoestemming met spoed aan. Dit kan door het op aanvraagformulier ‘spoed’ aan te klikken. Doorgaans wordt een spoedaanvraag binnen zeventien minuten al goedgekeurd. Na toekenning ontvangt men een e-mailbericht. Het is niet noodzakelijk deze bevestiging te printen en mee te nemen. Wij raden aan een ESTA op tijd aan te vragen. Het is namelijk niet nodig van tevoren al een verblijfplaats regelen of contactpersonen in Amerika te hebben.