Nieuwsbericht | | 11-02-2019 | ±3 minuten leestijd

Wie naar Amerika wil reizen, heeft daarvoor een geldige reistoestemming nodig. De visumplicht is in 2009 ingevoerd om zo de veiligheid van het land te verhogen. Tegenwoordig is het niet meer altijd nodig om naar het Amerikaanse consulaat te gaan om het visum Amerika aan te vragen en af te halen. Er zijn verschillende landen die onder het Visa Waiver Program vallen, waaronder Nederland. Landen die deelnemen aan dat programma hoeven geen visum aan te vragen, maar kunnen online een reistoestemming aanvragen: het ESTA Amerika.

Over het ESTA

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en reizigers die deze reistoestemming aanvragen, vragen eigenlijk om toestemming om naar Amerika te mogen reizen. Het ESTA is alleen online aan te vragen, daar het een elektronische reistoestemming is. Voor het aanvragen van een ESTA Amerika heeft men een geldig paspoort nodig, een identiteitskaart voldoet niet.

Reizigers die een ESTA willen aanvragen voor hun reis naar Amerika hebben een geldig paspoort nodig, omdat het ESTA na toekenning aan het paspoort(nummer) gekoppeld wordt. Het is dus ook erg belangrijk de paspoortgegevens bij het aanvragen van het ESTA correct over te nemen en extra goed te controleren.

Wanneer een ESTA aanvragen?

De verwerking van ESTA aanvragen neemt tot 72 uur in beslag. Daarom is het noodzakelijk de elektronische reistoestemming op tijd aan te vragen. Wij raden aan het ESTA al zo’n vier tot vijf weken voor vertrek aan te vragen. Op die manier is er nog voldoende tijd om een visum Amerika aan te vragen bij de ambassade mocht de elektronische reistoestemming worden afgewezen.

Voor het aanvragen van een ESTA Amerika heeft men de paspoortgegevens, de gegevens van een contactpersoon voor gevallen van nood en een betaalpas nodig. Het is ook mogelijk een groepsaanvraag in te dienen, bijvoorbeeld voor de hele familie. Het voordeel van een groepsaanvraag is o.a. dat er niet per persoon afgerekend hoeft te worden.

ESTA Amerika is een reistoestemming

Het is belangrijk te onthouden dat een ESTA Amerika toestemming geeft om naar Amerika te reizen en dat dat iets anders is dan toestemming om het land ook daadwerkelijk te betreden. Dat betekent dat reizigers die onder het Visa Waiver-programma reizen, alsnog de toegang tot Amerika kan worden geweigerd. Dit kan gebeuren na inspectie door de Amerikaanse douanebeambte.

Het is noodzakelijk de reistoestemming al voor vertrek aan te vragen, aangezien vliegmaatschappijen geen reizigers mee mogen nemen die geen geldige reistoestemming hebben. Men moet dus al in het bezit zijn van een ESTA Amerika alvorens naar de luchthaven te reizen. Bij het boarden van de vlucht wordt al naar de reistoestemming gevraagd.

Geldigheid ESTA Amerika

Een ESTA Amerika blijft twee jaar geldig, tenzij het paspoort eerder verloopt. Met een ESTA mag men 90 dagen in Amerika verblijven en het is mogelijk het ESTA meerdere keren te gebruiken. Als het paspoort verloopt of er wijzigingen optreden in de situatie van de reiziger, moet een nieuw ESTA Amerika worden aangevraagd. Voorbeelden van wijzigingen in de situatie van de reiziger zijn het verlies van staatsburgerschap, een veroordeling, een besmettelijke ziekte of geslachtsverandering.

Nu een ESTA Amerika aanvragen

Het aanvragen van een ESTA Amerika gaat zeer eenvoudig en is 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk. De aanvraag duurt ongeveer vijf minuten en kost € 49,95 per persoon. Betalen kan via iDEAL, Bancontact, PayPal en creditcard.

Vergeten een ESTA Amerika aan te vragen? Vraag dan met spoed een ESTA-reistoestemming aan. Dit kan door in het aanvraagformulier ‘spoed’ aan te vinken. Doorgaans wordt een spoedaanvraag binnen zeventien minuten al goedgekeurd. Na toekenning ontvangt men een bevestiging via e-mail. Het is niet noodzakelijk deze bevestiging te printen en mee te nemen op reis. Wij raden aan op tijd een ESTA aan te vragen. Het is niet nodig van tevoren al een verblijfplaats te regelen of een contactpersoon in Amerika te hebben.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,62 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.