Nieuwsbericht | | 10-01-2023 | ±3 minuten leestijd

Het kan voorkomen dat een visumaanvraag voor Australië langer in behandeling blijft dan gemiddeld. Vaak komt dit door een willekeurige steekproef van de Australische immigratiedienst. Het indienen van een nieuwe aanvraag is in dit geval geen oplossing, maar kan juist voor meer vertraging zorgen. Lees in dit artikel wat u kunt doen als uw eVisitor visum op zich laat wachten.

Steekproefcontrole door de immigratiedienst

Ongeveer één op de twintig visumaanvragen voor Australië wordt door de Australische immigratiedienst onderworpen aan een handmatige steekproefcontrole. Hierdoor kan de verwerking van een visumaanvraag enkele dagen tot zelfs weken vertraging oplopen. Als uw aanvraag momenteel in behandeling is bij de Australische immigratiedienst en de goedkeuring langer op zich laat wachten dan gemiddeld, dan is de kans groot dat dit voor uw aanvraag het geval is. Het is in dit geval niet mogelijk om de lopende aanvraag te versnellen.

Het is niet zo dat een aanvraag die onderworpen wordt aan een steekproefcontrole meer kans heeft om afgekeurd te worden. De Australische immigratiedienst kan u echter wel vragen om aanvullende gegevens of documenten aan te leveren betreffende uw reis. Het kan daarnaast ook voorkomen dat de aanvragen van slechts enkele reizigers binnen een groepsaanvraag aan zo’n steekproef worden onderworpen, terwijl het visum voor de andere reizigers wel binnen de genoemde levertijd wordt toegekend.

Sneller een visum door een nieuwe aanvraag?

Mocht uw aanvraag worden onderworpen aan een handmatige steekproefcontrole, moet u meestal wat langer op uw visum voor Australië wachten. Het is niet mogelijk om naast uw lopende aanvraag een nieuwe aanvraag voor het eVisitor visum in te dienen in de hoop eerder een visum te ontvangen. Als u dat doet, gebeurt juist het tegenovergestelde, omdat de kans bestaat dat de verwerking van uw eerdere visumaanvraag juist nog meer vertraging oploopt.

ETA aanvragen als eVisitor-aanvraag lang duurt

Dreigt de vertraging in de verwerking van uw visumaanvraag ervoor te zorgen dat u uw vlucht mist of dat uw reis niet door kan gaan? Het is wel mogelijk om naast uw lopende aanvraag voor het eVisitor visum ook een ETA aan te vragen. Het ETA is net zoals het eVisitor visum een elektronische reistoestemming voor Australië en heeft dezelfde voorwaarden en geldigheidsduur. ETA-aanvragen worden echter gekeurd door een andere afdeling binnen de Australische immigratiedienst. De kosten van het ETA liggen echter wel wat hoger dan die voor het eVisitor visum. Daarom worden over het algemeen alleen reizigers die vanwege hun nationaliteit geen eVisitor visum kunnen aanvragen aangeraden om een ETA aan te vragen.

Ongeveer 95% van de aanvragen voor het ETA wordt binnen een uur toegekend. Ook een ETA-aanvraag kan aan een steekproefcontrole worden onderworpen, maar het indienen van een ETA-aanvraag heeft geen invloed op de lopende steekproefcontrole of verwerking van het eVisitor visum.

Het is niet mogelijk om een ETA aan te vragen via VisumBuitenland.nl. Hiervoor moet u de mobiele app van de Australische immigratiedienst gebruiken.

Moet ik mijn aanvraag voor het eVisitor visum annuleren?

Nee, dit hoeft niet. Uw lopende aanvraag voor het eVisitor visum voor Australië wordt binnen enkele dagen alsnog goedgekeurd of afgekeurd. De aanvragen voor het ETA en het eVisitor visum kunnen probleemloos naast elkaar lopen en afzonderlijk van elkaar verwerkt worden. De kans dat een van deze aanvragen hierdoor wordt afgekeurd, is zeer klein. Als een van de aanvragen wordt goedgekeurd, ofwel die van het ETA, ofwel die van het eVisitor visum, kunt u met de goedgekeurde reistoestemming probleemloos naar Australië reizen.

Geen garantie op genoemde levertijd visum

De gemiddelde levertijd van het eVisitor visum Australië is 5 dagen. Als u binnen zeer korte tijd naar Australië vertrekt, kunt u gebruikmaken van een spoedaanvraag. Visumaanvragen die met spoed worden ingediend, worden in 95% van de gevallen al binnen 60 minuten goedgekeurd. Ook spoedaanvragen kunnen echter aan een willekeurige steekproefcontrole onderworpen worden, wat ook in dit geval zorgt voor een vertraging ten opzichte van de genoemde gemiddelde verwerkingstijd. Om ervoor te zorgen dat u hoe dan ook tijdig over een geldig visum voor Australië beschikt, is het raadzaam om uw visumaanvraag op tijd in te dienen, het liefst al enkele weken voordat u naar Australië vertrekt.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.