Nieuwsbericht | | 22-02-2023 | ±4 minuten leestijd

De Australische overheid gaat permanente visums toekennen aan duizenden vluchtelingen die op dit moment met een tijdelijk visum in Australië wonen. Deze nieuwe regeling werd van kracht op 20 februari 2023. De regeling geldt niet voor reizigers die met een tijdelijke reistoestemming, zoals het eVisitor visum Australië, in het land verblijven.

Nieuwe regels toekenning permanente visa aan vluchtelingen

Duizenden vluchtelingen die op dit moment op een tijdelijk visum in Australië wonen, komen sinds afgelopen maandag 20 februari 2023 in aanmerking voor een permanent visum. Het gaat onder andere om de ongeveer 19.000 vluchtelingen die voor de invoering van het grensbewakingsprogramma Operation Sovereign Borders in Australië zijn aangekomen. Zij verblijven momenteel op een tijdelijk visum in Australië. Het grensbewakingsprogramma is in 2013 opgezet, onder andere met het doel de aankomst van asielzoekers over zee tegen te gaan. Andere doelen van het programma zijn het beschermen van de grenzen van Australië en het bestrijden van mensensmokkel.

Naast de invoering van deze nieuwe regels, zullen twee tijdelijke visums worden afgeschaft. Het gaat om twee visums die door vele mensenrechtenorganisaties als wreed werden bestempeld, namelijk het Protection and Safe Haven Enterprise visum (SHEV) en het Temporary Protection visum (TVP).

Waar geeft een permanent visum recht op?

Iedereen die volgens de nieuwe voorwaarden recht heeft op een permanent visum, krijgt dezelfde rechten als permanente inwoners van Australië. Zo komen ze onmiddellijk in aanmerking voor sociale uitkeringen, hebben ze recht op hulp vanuit het National Disability Insurance Scheme (NDIS) en op financiële steun voor toegang tot het hoger onderwijs. Ook kunnen ze Australisch staatsburger worden zodra ze aan de voorwaarden daarvoor voldoen. Als men eenmaal Australisch staatsburger is, heeft men de mogelijkheid om familieleden te sponsoren, zodat ook zij in Australië kunnen komen wonen.

Controverse over Operation Sovereign Borders

Het grensbewakingsprogramma Operation Sovereign Borders staat het Australische leger toe militair in te grijpen als asielzoekers Australië over water proberen binnen te komen om daar asiel aan te vragen. Ze maken daarbij gebruik van het ‘tow-back’-principe. Dat betekent dat elk onderschept vaartuig met asielzoekers door het Australische leger wordt teruggesleept naar de haven van herkomst. In de meeste gevallen is dit Indonesië. In andere gevallen werden asielzoekers naar een offshore detentiecentrum gebracht in afwachting van hun asielprocedure. Deze detentiecentra bevonden zich onder andere op Nauru, een eiland in de Stille Oceaan, en in Papoea-Nieuw-Guinea. Sinds de invoering van het grensbewakingsprogramma heeft nog elke Australische regering bevestigd dat geen enkele asielzoeker die Australië per boot probeert te bereiken zich in het land mag vestigen.

Slechte omstandigheden in de detentiecentra

Het Australische immigratiebeleid, waar de detentiecentra deel van uitmaken, is al lang een controversieel onderwerp. De voornaamste reden hiervoor zijn de erbarmelijke leefomstandigheden. Volgens het United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) schendt Australië met dit programma de rechten van de mens. De organisatie is van mening dat elke vluchteling recht heeft op een eerlijke en individuele asielprocedure en dat is nu niet het geval.

Kritiek vanuit Australië zelf

Ook in Australië zelf is er veel kritiek op het grensbewakingsprogramma. Een van de redenen hiervoor is dat er zeer weinig informatie naar buiten komt over de inhoud van de operaties die worden uitgevoerd. Dit geldt vooral met betrekking tot het terugsturen van boten met vluchtelingen. Ook wordt er weinig naar buiten gebracht over de maatregelen van de Australische overheid wat betreft de strafrechtelijke aansprakelijkheid omtrent de gebeurtenissen in de offshore detentiecentra.

Tot op heden zijn er sinds 2013 ruim 3100 vluchtelingen naar offshore detentiecentra in Nauru en Papoea-Nieuw-Guinea gestuurd onder het programma. Hiervan mochten slechts een kleine 1100 vluchtelingen zich uiteindelijk tijdelijk in Australië vestigen in afwachting van hun visumprocedure. Ook deze groep mensen, die nu een tijdelijke verblijfsstatus in Australië hebben, komen mogelijk in aanmerking voor een permanent visum.

Duizenden aanvragen in afwachting van goedkeuring

Op dit moment worden er naar verluidt bijna 5000 aanvragen voor tijdelijke visums beoordeeld of door een rechter gekeurd. De Australische regering benadrukt dezelfde visumprocedure te blijven handhaven als voorheen. Daarnaast geeft de regering aan dat iedereen die aan de voorwaarden van een tijdelijk visum blijkt te voldoen, automatisch in aanmerking komt voor een permanent visum.

In maart 2023 worden de elektronische aanvraagformulieren op grote schaal geopend. Voordat dit gebeurt, gaat het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken eerst mensen met een tijdelijk visum dat bijna verlopen is uitnodigen om een permanent visum aan te vragen.

Op vakantie naar Australië? Vraag een eVisitor aan

Reizigers die alleen voor toeristische doeleinden naar Australië reizen, hebben geen permanente verblijfsvergunning nodig. In plaats daarvan kunnen ze een eVisitor visum aanvragen. Het eVisitor visum voor Australië is voor Nederlandse en Belgische reizigers een eenvoudige manier om aan de visumplicht voor Australië te voldoen. Het eVisitor visum is geschikt voor toeristische of zakelijke reizen en mag gedurende de geldigheidsduur van een jaar gebruikt worden voor een onbeperkt aantal reizen naar Australië. Voor elk afzonderlijk verblijf in Australië geldt een maximale verblijfsduur van drie maanden.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.