Nieuwsbericht | | 03-03-2022 | ±2 minuten leestijd

Volgens migratie-experts in Australië is de overheid de laatste tijd veel strenger bij het keuren van aanvragen voor studentenvisums. Dit vanwege een sterke toename in het aantal gevallen van fraude.

Studeren in Australië

Australië is een populair land voor studenten die in het buitenland willen studeren. Studenten die voor een korte periode in Australië willen studeren hoeven niet altijd een studentenvisum aan te vragen. Zo kan men met het eVisitor visum bijvoorbeeld maximaal 3 maanden in Australië studeren en met het Working Holiday visum maximaal 4 maanden. Het Working Holiday visum maakt het ook mogelijk om te werken tijdens je studie, iets wat niet is toegestaan met het eVisitor visum. Daartegenover staat dat het eVisitor visum een stuk goedkoper is en sneller toegekend wordt. Studenten die langer in Australië willen studeren kunnen echter geen gebruikmaken van het eVisitor of WHVA, maar moeten een specifiek studentenvisum aanvragen. De aanvraagprocedure voor een studentenvisum is een stuk ingewikkelder dan voor het eVisitor visum. Zo moeten studenten onder meer aantonen dat ze voldoende geld hebben en officieel gewaarmerkte kopieën van verschillende documenten aanleveren, zoals diploma’s.

Sterke toename fraude

De Australische overheid probeert al jaren meer buitenlandse studenten naar het land te krijgen. In november 2021 kondigde de overheid aan dat internationale studenten langer in Australië mogen blijven nadat zij hun studie hebben afgerond. Bovendien mogen studenten met een visum sinds 14 januari 2022 een onbeperkt aantal uren werken naast hun studie; voorheen was dit maximaal 40 uur per twee weken. Op 19 januari 2022 liet de overheid weten dat het de kosten voor studentenvisums deels zal vergoeden. Het aanvragen van deze vergoeding kan tot 19 maart 2022. Hiermee hoopt de Australische overheid dat internationale studenten met het begin van het nieuwe schooljaar voor Australië kiezen.

De laatste tijd komen echter steeds meer gevallen van fraude voor bij het aanvragen van studentenvisums. Dit gebeurt onder meer door het aanleveren van valse diploma’s of inkomensgegevens. Tussen 2020 en 2021 werden 154 studenten het land uitgezet vanwege visumfraude. Dit aantal is sterk gestegen; in januari 2022 alleen al zijn er 119 gevallen bekend van visumfraude onder buitenlanders die in Australië willen studeren. Een van de redenen dat het aantal in de voorgaande jaren lager was is dat er veel minder studentenvisums werden toegekend vanwege corona. Nu Australië de grenzen weer heeft geopend en visums toekent, zijn er ook weer meer gevallen van fraude.

In sommige gevallen gaat het niet om opzettelijke fraude. Studenten uit veelal armere landen vallen vaak ten prooi aan personen en organisaties die zeggen eenvoudig een studentenvisum te kunnen regelen, vaak voor zeer hoge prijzen. Hiervoor gebruiken deze partijen echter valse informatie, waardoor het visum wel wordt toegekend, maar op valse gronden. Soms komen deze studenten Australië wel in, maar worden ze later alsnog gepakt en verzocht het land op korte termijn te verlaten. Studenten die dit weigeren worden gearresteerd en het land uitgezet. Maar vaak komt de immigratiedienst er al op het vliegveld achter dat er iets niet klopt en worden de studenten op de eerste vlucht naar huis gezet. De gemaakte kosten voor het visum en de reis krijgen ze in dat geval niet terug.

Volgens de Australische immigratiedienst kunnen studenten die frauderen bij hun visumaanvragen drie jaar lang geen visums voor Australië aanvragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.