Nieuwsbericht | | 25-07-2024 | ±3 minuten leestijd

De Roemeense overheid spoort haar burgers aan om hun Amerikaanse visum zo snel mogelijk te verlengen. Op die manier zou het land een grotere kans hebben om onder het maximale afkeuringspercentage van visumaanvragen van 3 procent te komen dat vereist is voor de deelname aan het ESTA-programma.

Visumplicht voor Roemenië

Momenteel moeten Roemeense staatsburgers voor een toeristische of zakelijke reis naar Amerika nog een visum aanvragen. Roemenië is een van de weinige landen binnen de EU die nog niet in aanmerking komt voor de digitale ESTA-reistoestemming voor Amerika. Het ESTA kan met een digitaal aanvraagformulier eenvoudig online worden aangevraagd, terwijl voor een Amerikaans visum in veel gevallen een afspraak moet worden gemaakt bij de Amerikaanse ambassade of het Amerikaanse consulaat. De reiziger moet dan persoonlijk voor een interview verschijnen, waarin de medewerker van de ambassade of het consulaat bepaalt of een visum toegekend wordt.

Voor dit verplichte interview gelden vaak lange wachttijden. Voor Roemenen die op korte termijn naar Amerika moeten reizen is het vaak niet mogelijk om nog op tijd een afspraak in te plannen en een visum te ontvangen. Bovendien is de ambassade in Boekarest de enige Amerikaanse vertegenwoordiging in Roemenië, waardoor alle Roemenen naar de hoofdstad moeten reizen voor hun visumaanvraag. Het is daarom niet verwonderlijk dat Roemenië zich al enkele jaren inzet om toegelaten te worden tot het ESTA-programma.

Roemenië voldoet bijna aan voorwaarden van het ESTA

Volgens de Roemeense ambassadeur in Amerika, Dan-Andrei Muraru, voldoet het land bijna aan alle voorwaarden om te mogen toetreden tot het Amerikaanse ESTA-programma. De belangrijkste horde die nog genomen moet worden is het bereiken van een maximaal percentage aan afgekeurde aanvragen voor B1 en B2 visa voor Amerika. Om te mogen toetreden tot het ESTA-programma moet dit percentage namelijk onder de 3 procent liggen. Eind 2023 bedroeg het percentage aan afgekeurde visumaanvragen voor Roemenië nog 9 procent.

Uit gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken bleek dat in 2023 meer dan 60.000 visa aan Roemeense staatsburgers zijn afgegeven. Dit jaarlijkse aantal is hoger dan het ooit is geweest. Roemenië is hiermee na Duitsland het Europese land aan wiens burgers de meeste Amerikaanse visa zijn toegekend. De Roemeense ambassadeur is daarom optimistisch dat het afkeuringspercentage dit jaar kan worden teruggebracht tot minder dan 3 procent.

Campagne voor de Roemeense bevolking

Om dit doel te kunnen behalen is de Roemeense overheid een campagne gestart, waarin ze haar burgers oproept hun (bijna) verlopen visa voor Amerika te verlengen. De Roemeense minister-president Marcel Ciolacu richt zich hierbij vooral op houders van een geldig of recent verlopen Amerikaans B1/B2 visum. Hij hoopt dat zo veel mogelijk personen uit deze groep hun visum voor 30 september 2024 laten verlengen.

De gedachte hierachter is dat de waarschijnlijkheid dat een visum toegekend wordt hoger is voor personen die al eerder een Amerikaans visum hebben gehad dan voor personen die voor de eerste keer een Amerikaans visum aanvragen. Ook is de aanvraagprocedure in dat geval eenvoudiger, omdat het voor een tweede visumaanvraag meestal niet nodig is om voor een interview naar de Amerikaanse ambassade of het consulaat te gaan. Als veel Roemenen opnieuw een Amerikaans visum aanvragen, zou het afkeuringspercentage een stuk lager kunnen uitvallen, mogelijk onder de vereiste 3 procent. De campagne zal onder andere via de tv, radio en online kanalen onder de aandacht gebracht worden. Ook heeft de overheid een speciale website gelanceerd, waarin de procedure voor het verlengen van een Amerikaans visum stap voor stap uitgelegd wordt.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 31,01 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.