Nieuwsbericht | | 03-02-2018 | ±2 minuten leestijd

Het ESTA en het eTA zijn elektronische reisautorisaties. Alle reizigers die naar Canada vliegen zijn verplicht vooraf een elektronische reisautorisatie aan te vragen. Het is belangrijk dat u voor uw vertrek naar Canada controleert welke autorisatie u verplicht moet aanvragen. Probeer dit minimaal een week voor uw vlucht naar Canada te regelen, zodat u geen gebruik hoeft te maken van de spoedprocedure. Zowel het ESTA als het eTA is online aan te vragen en beide worden per e-mail toegezonden.

CanadaCanada

Het eTA of ESTA voor Canada

ESTA is een afkorting en staat voor Electronic System for Travel Authorization. De afkorting eTA staat voor electronic Travel Authorization. Hoewel deze twee reisautorisaties sterk op elkaar lijken dienen ze voor totaal verschillende zaken. Indien u naar Canada reist heeft u in elk geval een eTA nodig. Dat wordt uitgegeven door de Canadese overheid en is aan te vragen via deze website. Het ESTA is voor Canada niet noodzakelijk, tenzij u ook de Verenigde Staten wilt bezoeken tijdens uw reis naar Canada. Veel mensen halen het eTA en het ESTA door elkaar, en dat is gezien de naam niet verwonderlijk. Het ESTA vraagt u aan voor uw reis naar Amerika en het eTA voor uw reis naar Canada.

ESTA nodig bij overstap naar Canada

Indien u via de VS naar Canada vliegt moet u zowel een ESTA als een eTA aanvragen. Beide reistoestemmingen kunt u op deze website aanvragen: ESTA aanvragen en eTA aanvragen. Het ESTA moet u al in bezit hebben voordat u in het eerste vliegtuig stapt en het eTA wordt gecontroleerd voordat u in het tweede vliegtuig (na de overstap) richting Canada stapt.

ESTA nodig bij overstap via Canada?

Reist u niet naar Canada als eindbestemming, maar via Canada door naar Amerika? Ook dan moet u het eTA en het ESTA in uw bezit hebben. Ook als u de luchthaven in Canada niet verlaat. De enige uitzondering geldt als u een doorvlucht heeft via Canada en hierbij niet uit het vliegtuig stapt, dit kan voorkomen als er alleen een tussenlanding in Canada gepland is om het vliegtuig bij te tanken. In dit laatste (vrij uitzonderlijke) geval hoeft u alleen een ESTA aan te vragen.

Aanvraagformulieren

Er zijn twee verschillende formulieren; er is een ESTA formulier dat u moet invullen voor uw toestemming om Amerika in te mogen reizen en er is een formulier waarmee u het eTA kunt aanvragen om Canada in te mogen reizen. Zowel het eTA als het ESTA wordt doorgaans binnen een uur na het invullen van het betreffende aanvraagformulier toegestuurd. Gezien de twee toestemmingen geen documenten zijn is het niet nodig deze fysiek mee te nemen naar Canada. De luchtvaartmaatschappij waarmee u naar Canada vliegt is gerechtigd in de centrale database met toegekende ESTA’s en eTA’s te bekijken of voor alle passagiers een toestemming is verleend.