Nieuwsbericht | | 10-10-2022 | ±4 minuten leestijd

Op 4 augustus 2022 berichtte VisumBuitenland.nl al over de nieuwe antiterrorisme-wetgeving en het feit dat Cuba is toegevoegd aan een Amerikaanse lijst van landen die worden gezien als staatssponsoren van terrorisme. Deze nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor reizigers die het ESTA willen aanvragen. Lees hier meer over de huidige gevolgen van de uitvoering van deze visumwetgeving voor wie (ooit) eerder in Cuba geweest is.

Geen ESTA mogelijk voor wie op of na 12 januari 2021 in Cuba is geweest

In het nieuwsbericht van begin augustus 2022 over het ESTA berichtte VisumBuitenland.nl dat reizigers die op of na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest alleen nog een visum kunnen aanvragen. Het gaat dan om reizigers met een paspoort van een land dat onder het Amerikaanse Visa Waiver Program valt. Deze reizigers kunnen dus meestal zonder visum, maar niet zonder een ESTA naar Amerika reizen. Reizigers uit landen die niet onder het Visa Waiver Program vallen moesten al een visum aanvragen. Vrijwel alle Europese landen vallen onder het Visa Waiver Program. Reizigers uit deze landen moeten daarom al sinds 2009 hun reis registreren middels een ESTA-aanvraag. Dit is een gevolg van eerdere anti-terrorismemaatregelen na de aanslagen van 11 september 2001.

Wel of geen ESTA voor wie vóór 12 januari 2021 in Cuba is geweest?

Sinds het begin van 2021 beschouwt de Amerikaanse overheid de Cubaanse overheid (opnieuw) officieel als staatssponsor van terrorisme. Daarom zijn de inreisvoorwaarden voor (bepaalde) reizigers die ooit in Cuba zijn geweest en die nu naar Amerika willen reizen aanzienlijk strenger. Het is inmiddels duidelijk dat sommige reizigers die vóór de maatregel in aanmerking zouden zijn gekomen voor een ESTA, nu een visum voor Amerika moeten aanvragen. Dit geldt voor reizigers die op of na 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest. Zowel de officiële overheidsberichtgeving als berichten in de media over hoever de maatregel eigenlijk teruggaat, hebben tot nog toe echter verwarring gezaaid.

Aangepaste informatie van de ambassade

De Amerikaanse ambassade in Parijs meldt duidelijk dat reizigers die "op of na 12 januari 2021" in Cuba zijn geweest een visum nodig hebben. Uit de verduidelijking op deze officiële overheidswebsite blijkt bovendien, zoals verwacht, dat dit niet alleen geldt voor Franse staatsburgers. Het geldt namelijk voor alle houders van een paspoort van een land dat onder het Visa Waiver Program valt, die op of na de genoemde datum in Cuba geweest zijn. Daaronder vallen dus ook Nederlandse en Belgische reizigers. Deze informatie op de website van de ambassade is, juist om misverstanden te voorkomen, al eerder door de Amerikaanse overheid aangepast. Toch worden ook hier reizigers die voor 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest niet apart genoemd. Dit heeft, omdat er tegelijkertijd op sommige andere officiële overheidspagina’s tegenstrijdige informatie te lezen is, tot grote verwarring geleid.

Sommige reizigers die voor 2021 in Cuba waren, toch tegengehouden door immigratiedienst VS

De Amerikaanse immigratiedienst meldt, ondanks de informatie van de Amerikaanse ambassade, dat een reiziger die eerder in Cuba is geweest "niet meer in aanmerking" komt voor het ESTA. Onder andere het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst reizigers (indirect) naar deze informatie van deze immigratiedienst. Eerder berichtten andere bronnen dat (alleen) reizigers die sinds 2011 in Cuba zijn geweest, nu een visum voor Amerika nodig hebben. Dit jaartal geldt echter voor reizigers die in andere landen geweest zijn die als staatssponsor van terrorisme zijn aangemerkt.

Volgens de inmiddels aangepaste informatie van de Amerikaanse ambassade in Frankrijk, moet de datum met betrekking tot reizigers die in Cuba zijn geweest echter 12 januari 2021 zijn. De visumplicht geldt dus niet voor Cuba-reizen gemaakt tussen 2011 en 2021 of reizen in de jaren hiervoor. Tot nog toe hebben reizigers, die jaren geleden in Cuba zijn geweest, sinds de invoering van de maatregel daarom inderdaad onbekommerd naar de Verenigde Staten kunnen reizen. Toch zijn er ook al meerdere gevallen bekend van reizigers met een ESTA die zijn tegengehouden, vanwege een reis naar Cuba vóór 2021.

Ik ben eerder dan 12 januari 2021 in Cuba geweest en wil naar Amerika reizen. Wat moet ik nu doen?

Reizen met een visum in plaats van een ESTA is mogelijk, maar ook een dure, tijdrovende, en mogelijk onnodige keuze. Reizigers die nog voor 12 januari 2021 in Cuba zijn geweest kunnen overwegen om aanvullende documenten met betrekking tot hun eerdere reis naar Cuba mee te nemen naar de Verenigde Staten. Bij twijfel over of u voldoet aan de ESTA-voorwaarden, is het echter het beste om hierover contact op te nemen met het Amerikaanse consulaat of een ambassade.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,49 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.