Nieuwsbericht | | 25-04-2018 | ±4 minuten leestijd

De regering-Trump wil buitenlandse reizigers die naar de Verenigde Staten gaan strenger gaan controleren. Het is voor Nederlandse en Belgische toeristen en zakenreizigers al jaren verplicht om een ESTA Amerika aan te vragen. Dit is een digitale reistoestemming, waarmee de autoriteiten aangeven dat de reiziger toestemming heeft om naar Amerika te reizen.

Wie naar Amerika wil reizen en uit een niet-westers land komt, moet op social media behoorlijk op zijn/haar woorden gaan letten. Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken is van plan bezoekers die een visum aanvragen te gaan vragen naar hun gebruikersnamen op social media. Daarnaast moeten zij alle telefoonnummers en e-mailadressen doorgeven die zij de afgelopen vijf jaar hebben gebruikt. Nederlandse en Belgische reizigers blijven voorlopig gevrijwaard van de strengere regels die de regering-Trump wil invoeren.

Social Media bij visum en ESTASocial media

ESTA aanvragen

Voor vertrek naar Amerika, moet men een ESTA Amerika aanvragen. Dit is geen officieel visum, maar een digitale reistoestemming waarmee de reiziger naar Amerika mag reizen. Deze toestemming moet al vooraf in Nederland of België aangevraagd worden. Er wordt op de luchthaven van vertrek namelijk al gecontroleerd of de Nederlandse of Belgische reiziger in het bezit is van een geldige reistoestemming.

Het is voor vliegmaatschappijen verboden om reizigers naar Amerika te vervoeren die niet in het bezit zijn van een geldig visum of ESTA Amerika. Alle reizigers moeten dus in het bezit zijn van een geldige reistoestemming. Dit geldt niet alleen voor toeristen, maar ook voor zakenreizigers. Bovendien moeten ook minderjarige kinderen over een eigen paspoort en een eigen ESTA Amerika beschikken. Bijschrijven op het ESTA van de ouders is niet toegestaan.

Mogelijk moeten niet-westerse reizigers die een fysiek visum willen aanvragen binnenkort meer informatie over zichzelf doorgeven. De regering-Trump overweegt buitenlandse bezoekers strenger te gaan controleren. Het lijkt erop dat dit voorlopig niet zal gelden voor de aanvraag van een ESTA Amerika. Reizigers uit een aantal islamitische landen, Venezuela en Noord-Korea worden al niet meer toegelaten tot het land. Sinds vorig jaar werd een aantal reizigers bij aankomst in de Verenigde Staten al gevraagd naar hun social media-accounts, schrijft de Volkskrant.

De overheid gaat nu veel meer mensen vragen naar hun activiteiten op social media. Waarschijnlijk krijgen zo’n 14 miljoen reizigers uit niet-westerse landen vragen over hun gebruikersnamen, telefoonnummers en e-mailadressen. Het is voor deze reizigers raadzaam te letten op de manier waarop ze zich uiten op social media, bijvoorbeeld met betrekking tot hun politieke opvattingen.

Nederlandse toeristen

Voorlopig gaat het om strengere maatregelen voor niet-westerse landen. Nederland, België en andere westerse landen vallen voorlopig niet onder de strengere regels. Het aanvragen van een ESTA voor Nederlandse en Belgische reizigers verandert dus niet. Dit betekent dat reizigers uit deze landen niet per se extra hoeven te letten op de manier waarop zij zich uiten op bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Instagram. Toch is het, met het oog op de toekomst, raadzaam wel degelijk te letten op de manier waarop men zich uit op social media.

De nieuwe vragen gaan eerst alleen gelden voor het D-160-formulier. Dat is een formulier waarmee een fysiek visum moet worden aangevraagd. Voor veel westerse landen geldt die verplichting niet. In de meeste gevallen is het voor Nederlanders en Belgen voldoende om een ESTA Amerika aan te vragen middels het ESTA formulier. Dat is een digitaal formulier waarop reizigers o.a. aan moeten geven welke landen zij de afgelopen vijf jaar bezocht hebben.

Zoals het er nu uitziet, zal er aan de ESTA-aanvraag niets veranderen.

Nog geen definitief besluit

Het besluit om te gaan vragen naar informatie met betrekking tot social media is voorlopig nog niet definitief. Amerikanen mogen er de komende zestig dagen commentaar op geven, waarna de overheid er een besluit over zal nemen. Het Congres heeft niets te zeggen over het voorstel.

Trump liet al in 2016 weten dat het doel van de vragen zal zijn ‘alleen diegenen toe te laten die onze waarden delen en die onze waarden en ons volk respecteren’. In het voorstel van het ministerie staat bovendien dat de vragen met betrekking tot social media nodig zijn voor ‘identiteitscontrole’. De nieuwe regels gaan niet gelden voor diplomaten.

Social media

Welke social media precies worden gecontroleerd, heeft het ministerie nog niet aangegeven. Het lijkt in ieder geval te gaan om bekende netwerken zoals Facebook, Twitter en Instagram. Bovendien is niet duidelijk wat de Amerikaanse overheid precies wil gaan controleren. Uit onthullingen van klokkenluider Edward Snowden bleek dat Amerikaanse veiligheidsdiensten zich vooral bezighouden met netwerkanalyses. De gebruikersnamen, e-mailadressen en telefoonnummers van reizigers kunnen helpen om het netwerk van een reiziger te doorgronden.

Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het ESTA voor Amerika. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een ESTA aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (21 USD per ESTA, via esta.cbp.dhs.gov). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 21 USD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 30,72 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een ESTA Amerika is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.