Nieuwsbericht | | 23-03-2018 | ±3 minuten leestijd

Het reisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump lijkt te werken. In de eerste weken van Trump’s laatste reisverbod, waren slechts 100 vrijstellingen toegekend. In totaal waren er duizenden aanvragen voor Amerikaanse visa binnengekomen, van acht landen die op de ‘zwarte lijst’ van Trump staan. Dat meldt Reuters.

Witte Huis (Washington D.C.)Witte Huis (Washington D.C.)

Landen van de zwarte lijst

Trump stelde op 8 december een ‘zwarte lijst’ in. Op die lijst staan landen waarvoor een reisverbod geldt. Onder meer Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Syrië, Somalië, Jemen en Venezuela staan erop. Uit die landen deden meer dan 8400 mensen een aanvraag voor een visum in de Verenigde Staten.

Van die 8400 mensen, kregen 128 aanvragers daadwerkelijk een visum. Zij kwamen het land binnen door uitzonderingen, bijvoorbeeld omdat ze al in Amerika woonden voordat de wet inging, of omdat ze tot een speciale groep behoren.

Visumvrijstelling als onderdeel reisverbod

Het reisverbod van Trump heeft als kenmerk dat in bepaalde gevallen een visumvrijstelling kan worden gegeven, als zij niet in aanmerking komen voor reguliere uitzonderingen op de regels. Denk daarbij aan urgente medische hulp, of aan het regelen van een adoptie. Een visumvrijstelling kan ook worden gegeven aan mensen die eerder een visum hadden en nu voor werk of studie terugkomen naar de Verenigde Staten.

Brief afwijzigen voor visumvrijstellingen

Senator Chris van Hollen en Jeff Flake hebben een brief gestuurd naar Homeland Security, waarin ze vragen hoe het precies zit met de afwijzingen. In de brief schrijven ze dat ze ‘veel meldingen hebben gehad van uniforme afwijzingen voor visumvrijstellingen.’

Volgens Van Hollen claimt de regering van Trump dat het systeem rond visumvrijstellingen in Amerika kan worden gebruikt door iedereen die geen gevaar veroorzaakt voor het land. De senator noemt het een ‘farce’, die ervoor moet zorgen dat Trump’s echte bedoelingen verborgen blijven.

Van Hollen zegt dat de verschillende rechtbanken die zich over het reisverbod hebben gebogen, het een ‘moslimban’ vinden, die indruist tegen het grondrecht en de immigratiewetten van Amerika. Zes van de acht landen die op de zwarte lijst van Trump staan, zijn moslimlanden. Volgens de regering van Trump zijn het landen met een hoog risico op terrorisme. Het reisverbod zou nodig zijn om inwoners van de Staten te beschermen tegen terrorisme.

Het aanvragen van een visa is ingewikkeld voor de meeste mensen uit de landen die op de zwarte lijst staan. Vaak staan de landen op de lijst omdat ze niet aan de standaarden van de VS voldoen voor het delen van informatie en identiteitsmanagement.

Een gewoon visum aanvragen

Nederland en België staan niet op de zwarte lijst van Trump. Daardoor is het voor deze landen gewoon mogelijk een visum Amerika aan te vragen. Reizigers hebben een ESTA Amerika nodig. Dit is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen vliegen (let op met vliegen met laptop). Een ESTA aanvragen duurt ongeveer vijf minuten en kost € 29,95 per persoon. Natuurlijk is het mogelijk meerdere aanvragen in te dienen.

Zonder ESTA worden reizigers geweigerd. Een dergelijke toestemming is dus verplicht en absoluut noodzakelijk om aan te vragen. Ook als Amerika alleen als tussenstop van de vliegreis dient, is een ESTA nodig. Goed om te weten: deze toestemming is geen document, maar een digitale toestemming. Deze toestemming is maximaal twee jaar geldig.