Het reisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump lijkt te werken. In de eerste weken van Trump’s laatste reisverbod werden er slechts 100 vrijstellingen toegekend. Volgens Reuters kwamen er in totaal duizenden aanvragen voor Amerikaanse visa binnen, uit acht landen die op de ‘zwarte lijst’ van Trump staan.
Witte Huis (Washington D.C.)
Landen van de zwarte lijst
Trump stelde op 8 december een ‘zwarte lijst’ op, waarop landen staan waarvoor een inreisverbod geldt. Daarin staan Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Syrië, Somalië, Jemen en Venezuela. Uit die landen deden meer dan 8400 mensen een visumaanvraag voor de Verenigde Staten.
Van die 8400 mensen kregen slechts 128 aanvragers daadwerkelijk een visum. Zij kwamen het land binnen door uitzonderingen, bijvoorbeeld omdat ze al in Amerika woonden voordat de wet inging, of omdat ze tot een speciale groep behoren.
Visumvrijstelling als onderdeel reisverbod
Het reisverbod van Trump heeft als kenmerk dat in bepaalde gevallen, waarbij men niet in aanmerking komt voor reguliere uitzonderingen op de regels, een visumvrijstelling kan worden gegeven. Denk daarbij aan urgente medische hulp, of het regelen van een adoptie. Een visumvrijstelling kan ook worden gegeven aan mensen die eerder een visum hadden en nu voor werk of studie terugkomen naar de Verenigde Staten.
Brief afwijzingen voor visumvrijstellingen
Senatoren Chris van Hollen en Jeff Flake hebben een brief gestuurd naar Homeland Security met betrekking tot de afwijzingen. In de brief schrijven ze dat ze ‘veel meldingen hebben gehad van uniforme afwijzingen voor visumvrijstellingen’.
De regering van Trump claimt dat het systeem rond visumvrijstellingen in Amerika kan worden gebruikt door iedereen die geen gevaar vormt voor het land. Van Hollen noemt het een ‘farce’, die ervoor moet zorgen dat Trump’s echte bedoelingen verborgen blijven.
Van Hollen zegt bovendien dat de verschillende rechtbanken die zich over het reisverbod hebben gebogen het een ‘moslimban’ vinden, die indruist tegen het grondrecht en de immigratiewetten van Amerika. Zes van de acht landen die op de zwarte lijst van Trump staan, zijn moslimlanden. Volgens de regering van Trump zijn het landen met een hoog risico op terrorisme. Het reisverbod zou nodig zijn om inwoners van de Verenigde Staten te beschermen tegen terrorisme.
Voor de meeste mensen uit landen die op de zwarte lijst staan, is het aanvragen van een visum ingewikkeld. Vaak staan de landen op de lijst omdat ze niet aan de standaarden van de VS voldoen met betrekking tot het delen van informatie en identiteitsmanagement.
Een gewoon visum aanvragen
Nederland en België staan niet op de zwarte lijst van Trump. Daardoor is het voor inwoners van deze landen gewoon mogelijk een visum Amerika aan te vragen. Voor veel reizigers voldoet een ESTA Amerika en is het niet nodig een visum aan te vragen. Het ESTA is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen vliegen (let op met vliegen met laptop). Een ESTA aanvragen duurt ongeveer vijf minuten en kost € 44,95 per persoon. Het is ook mogelijk het ESTA voor meerdere reizigers tegelijk aan te vragen.
Reizigers zonder ESTA worden geweigerd. Een dergelijke toestemming is dus verplicht en absoluut noodzakelijk om aan te vragen. Ook als Amerika alleen als tussenstop van de vliegreis dient, is een ESTA nodig. Goed om te weten: deze toestemming is geen document, maar een digitale toestemming. Het ESTA is maximaal twee jaar geldig.
Let op: dit nieuwsartikel over het ESTA voor Amerika is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het ESTA voor Amerika.