Nieuwsbericht | | 22-05-2024 | ±3 minuten leestijd

De Australische overheid heeft besloten verschillende visumprogramma’s op te schorten. Het gaat hierbij om het Business Innovation and Investment visa en het Global Talent visa. In plaats daarvan komt er een nieuw innovation visa. Met deze verandering wil de Australische overheid de focus leggen op het aantrekken van de beste kennismigranten.

Migreren naar Australië populair

Australië is een populair land onder migranten. Tussen juni 2022 en juni 2023 kwamen er netto 518.000 migranten naar Australië. Velen van hen hadden als doel zich permanent in Australië te vestigen. Doordat Australië een breed scala aan visumprogramma’s aanbiedt, bestond voor veel migranten de mogelijkheid een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Hoewel de komst van migranten voordelen kan bieden voor de Australische economie, zouden er ook negatieve effecten zijn. Volgens de Australische regering zou de grote toestroom aan nieuwkomers van de afgelopen jaren onder meer hebben bijgedragen aan de krapte op de huizenmarkt en de hoge inflatie. Mede hierdoor heeft de Australische overheid besloten strenger te zijn bij het toekennen van nieuwe visa om zo het aantal migranten in te dammen.

Visumprogramma’s worden stopgezet

De twee visumprogramma’s die dit jaar worden opgeschort zijn het Business Innovation and Investment program (afgekort met BIIP) en het Global Talent visa. Met het BIIP (ook wel bekend als het golden visa) konden succesvolle ondernemers en bedrijfseigenaren naar Australië migreren. In 2021 werd dit visum herzien om de Australische economie een boost te geven na de coronapandemie. Met dit visum konden buitenlandse ondernemers en investeerders zich in Australië vestigen. Het idee was dat dit de lokale werkgelegenheid ten goede zou komen. De Australische overheid vindt echter dat de doelstellingen van dit visumprogramma niet behaald zijn. Het BIIP zou te weinig hebben bijgedragen aan de groei van de economie.

Het Global Talent visa was bedoeld voor immigranten met een uitzonderlijk talent in verschillende sectoren binnen de wetenschap en technologie. Ook dit programma wordt herzien. Het grote aantal aanvragen kon niet meer door de Australische immigratiedienst verwerkt worden. Aanvragen die al voor deze twee visumprogramma’s waren ingediend, worden nog wel verwerkt.

Het innovation visa voor Australië

De Australische regering heeft op 14 mei aangekondigd dat er een nieuw innovation visa komt ter vervanging van de twee andere visumprogramma’s. Het innovation visa zal ervoor moeten zorgen dat er in totaal minder migranten naar Australië komen. Het idee is dat de selectieprocedure van het innovation visa strenger wordt, om zo alleen de allerbeste kennismigranten aan te trekken. De precieze voorwaarden voor dit nieuwe visum zijn nog niet bekend. De verwachting is dat alleen migranten die een grote bijdrage kunnen leveren aan de Australische economie aanspraak kunnen maken op dit visum.

Reizen naar Australië met het eVisitor visum

Voor de meeste reizen naar Australië is het niet nodig een langdurige aanvraagprocedure te doorlopen. Reizigers met een toeristisch of zakelijk reisdoel kunnen namelijk een eVisitor visum aanvragen. Aanvragen voor dit visum worden doorgaans al binnen 5 dagen verwerkt. Dit visum kunt u ook voor zakenreizen gebruiken, zoals het bezoeken van beurzen en conferenties of het deelnemen aan meetings met zakenpartners. Belangrijk is dat u geen vergoeding van een Australische organisatie ontvangt. Het is wel toegestaan producten of diensten te verkopen aan Australische bedrijven, zolang u werkzaam bent voor een werkgever buiten Australië. Met een eVisitor visum mag u in totaal 3 aaneengesloten maanden in Australië verblijven. Het visum is 12 maanden geldig. U mag tijdens de geldigheidsduur van het visum meerdere keren naar Australië reizen.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.