Nieuwsbericht | | 10-09-2024 | ±3 minuten leestijd

De overheid van Australië beperkt het aantal studentenvisa dat het land in 2025 gaat verstrekken. Deze maatregel moet de groei van het aantal internationale studenten in Australië tegenwerken. Ook stelt de Australische overheid dat dit de kwaliteit van het hoger onderwijs ten goede moet komen. Onderwijsinstellingen uiten kritiek op de nieuwe maatregel.

Nieuwe beperking voor studenten

De Australische overheid heeft op 27 augustus 2024 aangekondigd dat het een maximum gaat instellen voor het aantal studentenvisa dat in 2025 zal worden verstrekt. Dit maximum zal rond het niveau van 2023 moeten gaan liggen. Dit moet dus vooral verdere groei in het aantal internationale studenten voorkomen. Deze beperking is maar een onderdeel van een groter pakket aan maatregelen dat de Australische overheid heeft geïntroduceerd om meer grip te krijgen op immigratie naar het land. Eerder werden de voorwaarden voor het aanvragen van een studentenvisum aangescherpt.

Maximumaantal studentenvisa 2025

Australië gaat in het jaar 2025 maximaal 270.000 nieuwe studentenvisa verstrekken. De overheid heeft duidelijk gemaakt dat het hierbij uitsluitend om studentenvisa voor nieuwe studenten zal gaan. Als iemand een tweede studie of cursus bij dezelfde instelling gaat beginnen en hiervoor een studentenvisum aanvraagt, dan telt dit niet mee voor dit maximum. Verder geldt het maximum niet voor scholieren, PhD-studenten, uitwisselingsstudenten, studenten met een beurs van de Australische overheid en enkele andere gevallen.

Het maximum van 270.000 nieuwe studentenvisa is onderverdeeld in verschillende maxima voor de volgende categorieën onderwijsinstellingen:

  • 145.000 visa voor studenten op openbare universiteiten
  • 30.000 visa voor studenten op privé-universiteiten en andere hogere onderwijsinstellingen
  • 95.000 visa voor studenten in het beroepsonderwijs

Maximumaantal per instelling

Een controversieel onderdeel van de nieuwe maatregel is dat er in 2025 voor iedere specifieke onderwijsinstelling een maximum zal gelden in het aantal internationale studenten dat toegelaten mag worden. De Australische immigratiedienst gaat dus voor iedere onderwijsinstelling een maximumaantal studentenvisa verstrekken. Als dit maximum bereikt is, gaat de immigratiedienst voor de betreffende instelling geen nieuwe visumaanvragen meer verwerken.

Sommige universiteiten en hogescholen mogen in 2025 aanzienlijk minder internationale studenten ontvangen dan in eerdere jaren, terwijl het nieuwe maximum voor sommige instellingen ver boven de huidige aantallen ligt. Vooral grotere instellingen, zoals de University of Melbourne, de University of Sydney of de Australian National University krijgen te maken met serieuze beperkingen, terwijl veel kleinere onderwijsinstellingen de maximumaantallen waarschijnlijk nooit gaan bereiken.

Kritiek op de plannen

Meerdere onderwijsinstellingen in Australië, waaronder Western Sydney University, en het Australische ministerie van onderwijs hebben al hun onvrede over de plannen geuit. Het is niet duidelijk hoe de aantallen per onderwijsinstelling tot stand zijn gekomen. Volgens de critici is de verdeling niet logisch en zal het ertoe leiden dat het daadwerkelijke aantal studentenvisa aanzienlijk lager zal liggen dan het ingestelde maximum. Ook maakt de nieuwe beperking het voor de grotere universiteiten lastig om plannen voor de toekomst te maken en verder te groeien. Zij verwachten dat het besluit negatieve effecten op het Australische onderwijs in zijn geheel zal hebben.

Visum voor een studie in Australië

Voor een studie in Australië is niet altijd een studentenvisum nodig. Als de studie of training maximaal 3 maanden duurt, is een eVisitor visum meestal voldoende. Het eVisitor visum kan eenvoudig online worden aangevraagd en in dat geval is de beperking niet van toepassing. Houd wel rekening met de voorwaarden van het eVisitor visum Australië. Als de studie in Australië meer dan 3 maanden duurt of medisch van aard is, dan is er wel een studentenvisum nodig.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.