Nieuwsbericht | | 01-10-2021 | ±3 minuten leestijd

De Australische overheid heeft het internationale reisverbod dat sinds 18 maart 2020 van toepassing is verlengd tot 17 december 2021. Het is nog onduidelijk of men vanaf die datum weer met een visum naar Australië kan reizen.

Australië hermetisch afgesloten

Als gevolg van de uitbraak van corona in het land heeft de Australische overheid zeer strenge reisbeperkingen ingevoerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Buitenlanders mogen enkel onder uitzonderlijke omstandigheden het land binnenreizen, bijvoorbeeld om minderjarige Australische burgers terug naar het land te begeleiden. Deze uitzonderingen zijn echter zeer beperkt. Alleen personen met de Australische nationaliteit, directe familieleden van deze personen, Nieuw-Zeelandse staatsburgers die in Australië wonen, en een klein groep andere uitgezonderde personen mogen naar Australië reizen.

Maar zelfs voor deze personen kan corona roet in het eten gooien. Australië hanteert namelijk een zogenaamd “zero-Covid” strategie. Dit houdt in dat maatregelen meteen ingezet kunnen worden in gebieden waar coronabesmettingen plaatsvinden. Hierdoor kunnen de reisregels voor Australië op korte termijn veranderen.

Niet alleen buitenlandse reizigers naar Australië hebben te maken met reisbeperkingen. Inwoners van Australië mogen eveneens de grens niet over. Waar landen zoals Nederland reisadviezen hebben op basis van de ernst van corona in het buitenland, heeft Australië een algeheel reisverbod ingesteld. Men mag alleen in uitzonderlijke gevallen het land verlaten.

Het lijkt er echter op dat de Australische overheid van plan is om een deel van deze reisbeperkingen dit jaar nog op te heffen.

Reisverbod verlengd tot 17 december

Het internationaal reisverbod dat Australië had ingesteld na de uitbraak van corona (officieel bekend als de “human biosecurity emergency period”) zou eigenlijk op 17 september 2021 verlopen. Zoals verwacht heeft de Australische overheid de maatregel verlengd met 3 maanden, tot 17 december 2021. Australië heeft een van de strengste grenssluitingen ter wereld; de grenzen zijn al 21 maanden gesloten. Hoewel meer dan 40% van de Australische bevolking al volledig gevaccineerd is, adviseerde het Australian Health Protection Principal Committee (AHPPC) de overheid om de grenssluiting toch te verlengen. Volgens het AHPPC vormt corona nog een reëel risico en zouden er ernstige gevolgen kunnen zijn als de reisbeperkingen te snel worden opgeheven.

De overheid van Australië kondigde ook een digitaal COVID-19 vaccinatieportaal aan: het Digital Passenger Declaration (DPD). Dit systeem zal het huidige Australian Travel Declaration formulier vervangen dat men moet invullen voor een reis naar Australië. Dit systeem moet onder meer controleren of iemand volledig gevaccineerd is en kan worden gebruikt voor contactonderzoek en andere gezondheidsprotocollen. De aankondiging van dit systeem wordt gezien als een duidelijk signaal dat Australië internationaal reizen weer mogelijk wil maken voor zowel de eigen bevolking als reizigers naar Australië.

Het systeem zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase, maar de hoop is dat het voor het eind van het jaar in werking zal treden. Het is nog onduidelijk hoe het zal werken met het digitale visumsysteem van Australië.

Digitaal visum Australië

Als de grenzen in december inderdaad openen, zullen er in het begin strenge voorwaarden gelden voor reizigers die Australië binnen willen. Dit kan betrekking hebben op de vaccinatiestatus, het land van herkomst, coronatesten voor vertrek en andere factoren.

Wat zeker is, is dat het aanvragen van een visum Australië gewoon verplicht zal blijven. Ook hier kan men gebruik maken van een digitaal portaal. Nederlandse en Belgische reizigers komen namelijk in aanmerkingen voor het eVisitor visum Australië, wat geheel online kan worden aangevraagd. Met een eVisitor mag men maximaal 3 maanden in Australië verblijven, en het kost slechts € 24,95 per persoon.

Het visum Australië aanvragen doet men middels het online-aanvraagformulier. Na het betalen van de kosten wordt de aanvraag direct bij de Australische immigratiedienst ingediend. Het visum wordt gemiddeld na 5 dagen al toegekend.

Omdat de grenzen nog tot minimaal december gesloten zijn, worden er momenteel geen visums gekeurd door de immigratiedienst. Visums die nu worden aangevraagd worden in de wacht gezet en automatisch gekeurd zodra de immigratiedienst de visumdiensten weer hervat.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.