Nieuwsbericht | | 14-09-2020 | ±3 minuten leestijd

Australië bevindt zich in moeilijke tijden. Binnenlands neemt de vraag toe om de corona maatregelen te versoepelen, maar ook uit het buitenland komen er steeds meer verzoeken om de grenzen te openen en het visumsysteem weer in werking te laten treden. Vooralsnog houdt de Australische overheid voet bij stuk.

Coronavirus in Australië

De crux van het probleem zit hem, niet verrassend, in het feit dat het coronavirus ook in Australië heeft huisgehouden. Hoewel in het merendeel van het land het aantal gevallen van coronavirus besmetting langzaam maar zeker daalt, worstelt het zuiden van het land nog altijd met het virus. Vooral de staten South Australia en Victoria hebben de laatste tijd weer te maken met een groeiend aantal besmettingen.

Rivaliteit tussen deelstaten

Australië is een groot land dat is opgebouwd uit deelstaten. Het lijkt er de laatste tijd door de verschillende lockdown maatregelen en onderlinge grenssluitingen echter op dat de deelstaten mini-landen op zich aan het worden zijn. Waar andere landen in de wereld de grenzen hebben gesloten voor buitenlands verkeer, hebben meerdere Australische deelstaten ook hun grenzen gesloten voor elkaar. Binnenlands verkeer tussen deelstaten in Australië is dan ook steeds moeilijker aan het worden. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat elke staat zijn eigen regels heeft tegen corona.

Goed voorbeeld of Gevangeniseiland?

Dit gebrek aan overzicht leidt dan ook tot veel frustratie bij de bevolking van Australië. Zij hebben te maken met vaak tegenstrijdige berichtgevingen. Wat toegestaan is in de ene staat kan tot een forse boete leiden in de andere staat. Tegelijkertijd heeft Australië in het algemeen ook strenge maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo mogen Australiërs vrijwel niet meer het land uit. Er zijn gevallen waarvoor uitzonderingen gelden, maar deze uitzonderingen worden zelden toegekend. Voorstanders van dit beleid zeggen dat, met uitzondering van de deelstaat Victoria, het aantal gevallen van besmetting met het coronavirus in Australië steeds lager aan het worden is.

Tegenstanders zeggen echter dat de maatregelen té streng zijn, en dat het land meer en meer op een gevangenis begint te lijken. Het bezoeken van familieleden of vrienden in het buitenland is niet langer toegestaan, zelfs niet als zij stervende zijn. Van de meer dan 100.000 aanvragen voor uitzonderingen op het reisverbod, wordt slechts één op de vier goedgekeurd. De overheid van Australië heeft gezegd dat deze maatregelen waarschijnlijk nog enkele maanden zullen gaan duren.

Reisbranche zegt: open de grenzen!

Ondertussen luiden de toerismesector en luchtvaartmaatschappijen de noodklok. Woordvoerders van beide industrieën zeggen dat de huidige situatie niet langer houdbaar is. De inkomsten uit toerisme zijn de afgelopen maanden gehalveerd, aldus de Australian Tourism Industry Council. Hoewel de Australische overheid probeert de sectoren overeind te houden met steunpakketten, zeggen de bedrijven dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Zij adviseren de overheid dan ook om de grenzen te openen. Dit geldt zowel voor de binnenlandse grenzen tussen de staten als de nationale grenzen van Australië. De enige manier waarop deze bedrijven overeind blijven is als het toerisme weer op gang komt.

De vooruitzichten zijn echter niet positief. Minister-president Scott Morrison heeft gezegd dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat Australië de grenzen dit jaar nog zal openen. De hoop dat er een ‘reisbubbel’ kan worden opgezet tussen Australië en Nieuw-Zeeland (en eventueel andere landen) is nu, door de nieuwe besmettingen in Victoria, ook onzeker.

Australië hoog in lijst post-Covid reisbestemmingen

Toch is er ook goed nieuws voor Australië. Het land komt duidelijk naar voren in een recent wereldwijd onderzoek naar de meest populaire reisbestemmingen als de grenzen weer openen. Australië is vooral populair in Aziatische landen zoals Japan en Indonesië. Maar ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk noemen Australië als een van de eerste landen die zij willen bezoeken als de pandemie eindelijk voorbij is. In vergelijking met Australië zijn landen als Amerika en China een stuk minder populair geworden.

Als toeristenbestemming is Australië zeer toegankelijk voor reizigers. Het land heeft een elektronisch visum systeem, waarmee het zogeheten eVisitor visum voor Australië eenvoudig kan worden aangevraagd. Dit visumtype kan geheel online worden aangevraagd, waardoor het dus niet noodzakelijk is om naar de ambassade te gaan. Een visum Australië aanvragen kost € 24,95 per visum. Het visum is 1 jaar geldig en gedurende deze periode kun je er een onbeperkt aantal reizen naar Australië mee maken.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl is officieel partner van de International Air Transport Association, IATA, met lidnummer 57231226, treedt op als bemiddelaar, is geen advocatenkantoor, heeft ook geen advocaten in dienst, levert geen juridisch advies en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.