Nieuwsbericht | | 15-04-2019 | ±4 minuten leestijd

De Australische overheid heeft nieuwe maatregelen aangekondigd voor jongeren die van plan zijn te reizen en te werken in Australië. De afgelopen jaren is de werkvakantie in Australië mateloos populair geworden.

Om ervoor te zorgen dat de jongeren inderdaad kunnen werken en reizen in Australië, komt de overheid met een versoepeling van de eisen voor een werkvakantievisum. Daarnaast blijft het mogelijk om een eVisitor Visum Australië aan te vragen. Daarmee mogen reizigers niet werken in het land, maar wel op zakenreis of vrijwilligerswerk uitvoeren.

Werkvakantie in Australië mateloos populair

Onder Nederlandse jongeren is het mateloos populair: een jaar reizen en werken in Australië. Deze zogenaamde werkvakanties zijn steeds meer in opkomst, maar het bleek tot voor kort een gedoe te zijn om het visum op de juiste manier aan te vragen. Daarom kondigt het Australische Ministerie van Binnenlandse Zaken aan het visumproces te versimpelen.

Daarnaast komen jongeren sneller in aanmerking voor een verlengd werkvakantievisum. Er zijn in bepaalde regio’s in Australië grote tekorten aan arbeidskrachten. Daarom wil Australië investeren in het trekken van buitenlandse arbeidskrachten. In de regio’s waar veel tekorten aan arbeidskrachten zijn, kan het werkvisum zelfs met een jaar verlengd worden. Men mag op een agrarische plek zelfs twaalf maanden in plaats van de gebruikelijke zes maanden werken. Een werkvisum is in de meeste gevallen tot een jaar geldig.

Uiteraard blijft het mogelijk om een eVisitor visum aan te vragen. Dit visum is speciaal bedoeld voor toeristische doeleinden. Het is streng verboden om op het goedkopere eVisitor visum te werken. Daarom is het noodzakelijk de juiste procedures te volgen bij het aanvragen van het juiste visum.

Working Holiday Maker-visum kan nog verder verlengd worden

Het zogenaamde Working Holiday Maker-visum kan nog verder verlengd worden, tot wel drie jaar. Daarvoor geldt de eis dat de reiziger in zijn tweede jaar tenminste zes maanden in een gebied heeft gewerkt waar er grote schaarste aan arbeidskrachten is geweest.

Australië is met name onder Nederlandse jongeren een zeer geliefde locatie om een jaar te reizen en te werken. Het land is vooral populair onder jongeren die gebruikmaken van een tussenjaar. Bij een tussenjaar gaat een student een jaar lang niet naar school, maar probeert hij zoveel mogelijk ervaring in de praktijk op te doen. Nederlandse jongeren gaan vooral vaak in Australië aan de slag als fruitplukker, om in de vrije momenten zoveel mogelijk van het land te zien.

Uit cijfers van het Australische Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er momenteel zo’n 140.000 mensen op een werkvisum in Australië verblijven.

Visum Australië aanvragen

Bij het aanvragen van een visum Australië is het belangrijk het juiste visum aan te vragen. Wanneer men het verkeerde visum aanvraagt, kan men de toegang tot het land ontzegd worden. Bij aankomst is het zelfs mogelijk een ontzegging van drie jaar op te lopen. Men mag dan gedurende deze periode geen nieuw visum meer aanvragen en mag het land niet meer in.

Bij een werkvakantie hoort een ander visum dan bij visums die worden verstrekt aan reizigers met toeristische doeleinden. Een werkvakantievisum moet worden aangevraagd bij het Australische consulaat, terwijl men bij een toeristisch visum deze gemakkelijk online via VisumBuitenland.nl kan aanvragen. Het gaat hier om een zogenaamd eVisitor visum. Dit visum is goedkoper dan een ETA Australië. Een ETA Australië aanvragen is in veel gevallen niet nodig, omdat Nederlandse en Belgische reizigers gebruik kunnen maken van een eVisitor visum Australië.

Voorwaarden visum Australië aanvragen

Wie als Nederlandse of Belgische reiziger naar Australië reist, moet voldoen aan de Australische visumplicht. Toeristen en zakenreizigers kunnen in aanmerking komen voor een eVisitor Australië visum. Bij het boarden en inchecken op de luchthaven wordt meteen al gevraagd naar het visum. Dit betekent dat wanneer men niet in het bezit is van de juiste papieren, niet mee mag op de vlucht. We raden daarom op tijd het visum Australië aan te vragen. De immigratiedienst adviseert enkele weken voor vertrek een eVisitor Australië aan te vragen.

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het eVisitor visum. Het paspoort moet nog tenminste zes maanden geldig zijn, men mag geen tuberculose hebben of een studie of cursus in Australië volgen die langer dan drie maanden duurt. Men mag nooit veroordeeld zijn voor een gevangenisstraf meer dan 12 maanden. Er mogen geen reizen of diensten verkocht worden en men mag geen openstaande schulden bij de Australische overheid hebben. Vrijwilligerswerk is toegestaan. Voor betaald werk moet een Working Holiday visum worden aangevraagd. Een visum Australië is 12 maanden geldig. Men mag maximaal 3 maanden aaneengesloten in Australië verblijven.

Een spoedvisum Australië aanvragen

Met spoed een eVisitor Australië nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Doorgaans wordt het visum dan binnen 3 dagen toegekend. Dit is in 90 procent van de aanvragen het geval. Wij raden aan op tijd het visum Australië aan te vragen.

Let op: dit nieuwsartikel over het visum voor Australië is meer dan een jaar oud. Mogelijk bevat het daardoor achterhaalde informatie en adviezen, er kunnen dan ook geen rechten meer aan dit artikel worden ontleend. Gaat u binnenkort op reis en wilt u weten welke regels momenteel gelden? Lees dan alle actuele informatie over het visum voor Australië.

VisumBuitenland.nl is een commercieel en professioneel visumbureau en ondersteunt reizigers onder andere bij het verkrijgen van het visum voor Australië. VisumBuitenland.nl treedt op als bemiddelaar en maakt op geen enkele wijze deel uit van een overheid. Een visum aanvragen kan ook rechtstreeks bij de immigratiedienst (0 AUD per visum, via immi.homeaffairs.gov.au). Echter, niet met Nederlandstalige ondersteuning. Als u uw aanvraag indient via VisumBuitenland.nl, staat ons supportcenter u 24 uur per dag, 7 dagen per week te woord. Daarnaast controleren wij uw aanvraag en alle door u aangeleverde documenten handmatig voordat we deze namens u indienen bij de immigratiedienst. Indien we hierbij fouten of onvolledigheden vermoeden, nemen we direct persoonlijk contact met u op, om te zorgen dat uw aanvraag alsnog snel en correct kan worden verwerkt. Om gebruik te maken van onze dienstverlening betaalt u ons 0 AUD aan consulaire kosten, die wij namens u betalen aan de immigratiedienst, alsmede € 24,95 aan servicekosten als vergoeding voor onze bemiddeling, inclusief btw. Onze diensten hebben al vele reizigers behoed voor grote problemen tijdens hun reis. Mocht een aanvraag ondanks onze ondersteuning en controle toch worden afgekeurd, dan vergoeden wij het volledige aankoopbedrag (tenzij voor dezelfde reiziger al eerder een aanvraag voor een visum Australië is afgekeurd). Lees hier meer over onze diensten.